Επέστρεψαν στα κέρδη οι ευρωπαϊκές αγορές

Επέστρεψαν στα κέρδη οι ευρωπαϊκές αγορές

Ημέρα ανόδου αποδείχθηκε η χθεσινή για τα διεθνή χρηματιστήρια.

1' 51" χρόνος ανάγνωσης

Ημέρα ανόδου αποδείχθηκε η χθεσινή για τα διεθνή χρηματιστήρια, ανάλογη ήταν και η πορεία του «μαύρου χρυσού», ενώ οι επιθέσεις στην Ουκρανία μαίνονται και ο ΟΠΕΚ+ αποφάσισε να μη μεταβάλει τα σχέδιά του να αυξήσει την παραγωγή του τον Απρίλιο. Κι αυτό θέτει ένα πρόβλημα για τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες, οι οποίες ελπίζουν να χαλιναγωγήσουν τον διογκούμενο πληθωρισμό, που πυροδοτεί η ακριβή ενέργεια. Η τιμή του χρυσού υποχώρησε, διότι η διάθεση για ριψοκίνδυνες επενδύσεις επανήλθε, ενώ οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων ΗΠΑ ενισχύθηκαν από τα επίπεδα ναδίρ 8 εβδομάδων. Αφορμή δόθηκε από τις δηλώσεις του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ, ότι θα προχωρήσει με τα σχέδια αύξησης των επιτοκίων εντός Μαρτίου. Ωστόσο, διευκρίνισε πως «το τοπίο για τους αξιωματούχους της Τραπέζης είναι εξαιρετικά αβέβαιο λόγω του πολέμου της Ουκρανίας». Παράγοντες των αγορών προβλέπουν αύξηση 25 μονάδων βάσης.

Στη Γηραιά Ηπειρο ο Stoxx 600 ολοκλήρωσε τη χθεσινή συνεδρίαση με κέρδη 0,90%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε με κέρδη 1,36%, με 0,69% ο DAX στη Φρανκφούρτη, με 1,59% ο CAC 40 στο Παρίσι, με 0,70% ο FTSE MIB στο Μιλάνο και με 1,62% ο IBEX στη Μαδρίτη. Αργά χθες πριν από το κλείσιμο της αμερικανικής αγοράς οι Dow Jones και S&P 500 εμφάνιζαν άνοδο της τάξης των 2,11% και 2,13%, αντιστοίχως. Οι αγορές αγωνίζονται να αντιληφθούν τι συμβαίνει με την πορεία της ανάπτυξης στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ και αν έχουν επηρεαστεί από τον πόλεμο στην Ουκρανία, όπως επισημαίνουν αναλυτές. Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης μετά τη δραστική πτώση τους την Τρίτη, εμφάνισαν άνοδο. Χθες, οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων της Γερμανίας ενισχύθηκαν 8,1 μονάδες βάσης στο 0,009%. Στην περίπτωση των κρατικών ομολόγων ΗΠΑ, οι αποδόσεις των 10ετών ανήλθαν 12,6 μονάδες βάσης στο 1,837%.

Ανοδο πριν από το κλείσιμο της αμερικανικής αγοράς σημείωναν οι δείκτες Dow Jones και S&P 500.

Το αργό Νέας Υόρκης ανήλθε χθες 5,6% στα 109,18 δολάρια το βαρέλι και το πετρέλαιο τύπου Brent διαμορφώθηκε στα 111,12 δολάρια το βαρέλι με ενδοσυνεδριακή άνοδο 5,9%. Η άνοδος πέραν των 110 δολαρίων το βαρέλι ήταν η αντίδραση της αγοράς μετά τις κυρώσεις στις ρωσικές τράπεζες, οι οποίες κυρώσεις εμπoδίζουν τις προμήθειες από μια μεγάλη πετρελαιοπαραγωγό χώρα. Τέλος, ο χρυσός στην αγορά σποτ εξασθένησε 1,3% στα 1.917,30 δολάρια η ουγγιά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT