Χρηματιστήριο: Στα χαμηλά σχεδόν οκτώ μηνών με νέες απώλειες

Χρηματιστήριο: Στα χαμηλά σχεδόν οκτώ μηνών με νέες απώλειες

Περιόρισε ενδοσυνεδριακά την πτώση στο -1,66% ο Γ.Δ. και κράτησε τις 850 μονάδες

2' 39" χρόνος ανάγνωσης

Αρνητικό ήταν το κλίμα στο Χρηματιστήριο Αθηνών για μία ακόμη ημέρα, αν και οι απώλειες «μαζεύτηκαν» προς το κλείσιμο, με τον τζίρο να διατηρείται σε υψηλά επίπεδα και τον Γενικό Δείκτη να κρατά τις 850 μονάδες, αλλά να υποχωρεί στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιούλιο του 2021, κόντρα στην… ψυχραιμία που έδειξαν οι ευρωπαϊκές αγορές καθώς και στο ανοδικό άνοιγμα της Γουόλ Στριτ. Οι επενδυτές παραμένουν νευρικοί και επιφυλακτικοί παρακολουθώντας τη ροή ειδήσεων γύρω από τα γεωπολιτικά και τις συνέπειες στην οικονομία, απέχοντας ακόμη από το να αποφασίσουν να αυξήσουν τις θέσεις τους στο ρίσκο.

Αν και η Goldman Sachs έστειλε ένα πολύ θετικό σήμα όσον αφορά την προοπτική του ελληνικού Χρηματιστηρίου, εγχώριοι αναλυτές τονίζουν πως θα χρειαστεί χρόνος για να έλθει και να διατηρηθεί η ηρεμία στο ταμπλό – το οποίο όντως παρουσιάζει ευκαιρίες εν μέσω της έντονης μεταβλητότητας αυτής της περιόδου. Η αμερικανική τράπεζα πάντως εκτιμά πως ο Γενικός Δείκτης θα μπορούσε να σκαρφαλώσει σε ορίζοντα 12μήνου στις 1.175 μονάδες.

Οσον αφορά τα στατιστικά της αγοράς, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση 1,66% στις 852,10 μονάδες, από το -3,8% ενδοσυνεδριακά, ενώ ο τζίρος ανήλθε στα 177,34 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 1,84% στις 2.059,27 μονάδες, ενώ στο -0,92% και στις 1.482,45 μονάδες έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Θετικό σήμα από την Goldman Sachs για την προοπτική του ελληνικού Χρηματιστηρίου.

Ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 3,12% στις 583,73 μονάδες, με τη Eurobank να υποχωρεί κατά 4,83%, την Εθνική Τράπεζα να κλείνει στο -4,73% και την Alpha Bank στο -1,54%, ενώ κέρδη 0,23% σημείωσε η Πειραιώς.

Από τα μη τραπεζικά blue chips, Jumbo (+4,46%), Ελλάκτωρ (+1,22%) και ΟΠΑΠ (+0,76%) κατέγραψαν κέρδη, ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν η Aegean στο -6% και η Coca-Cola στο -5,93% και ακολούθησαν με πτώση άνω του 4% οι ΔΕΗ και Σαράντης. Επειτα από τη χθεσινή πτώση, η Coca-Cola έχασε την πρώτη θέση σε όρους κεφαλαιοποίησης στο Χ.Α. (7,73 δισ. ευρώ), την οποία πήρε ο ΟΤΕ (8,03 δισ. ευρώ).

Σε θολά επενδυτικά νερά καλείται να κινηθεί η ελληνική οικονομία και κατ’ επέκταση το Χ.Α. εν μέσω της γεωπολιτικής έντασης στην Ουκρανία, που επισκιάζει την όποια διάθεση ανάληψης ρίσκου, όπως σχολιάζει ο Πέτρος Στεριώτης, πιστοποιημένος χρηματοοικονομικός αναλυτής. Η πληθωριστική έκρηξη λόγω φυσικού αερίου, πετρελαίου και άλλων εισαγόμενων πρώτων υλών ροκανίζει τα περιθώρια κερδοφορίας των επιχειρήσεων και το διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών.

Υπό αυτές τις συνθήκες και εν μέσω φόβων για στασιμοπληθωρισμό, εκτιμάται ότι οι επικείμενες ανακοινώσεις της ΕΚΤ και της Fed θα επικυρώσουν την προσπάθεια των δύο κεντρικών τραπεζών να λειτουργήσουν αντισταθμιστικά ως προς την εν εξελίξει άνοδο στο κόστος χρήματος και το διεθνές μετοχικό bear market. Τα τεχνικώς «υπερπουλημένα» επίπεδα του Γενικού Δείκτη προφανώς δεν αποτελούν προπομπό άμεσης ανοδικής αντίδρασης.

Η Merit Securities στη στρατηγική Μαρτίου επισημαίνει πως όσο ο πόλεμος συνεχίζεται, τόσο θα εντείνονται και οι πληθωριστικές πιέσεις, με αποτέλεσμα να οδηγούμαστε σε στασιμοπληθωρισμό ή ακόμα και σε παγκόσμια ύφεση. Οι κεντρικές τράπεζες καλούνται πλέον να λύσουν τη δύσκολη εξίσωση στασιμοπληθωρισμού και αύξησης επιτοκίων. «Οι επιλογές μας συνεχίζουν να είναι οι Eurobank, ΟΠΑΠ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και Jumbo. Επίσης, προσθέσαμε και τη Mytilineos λόγω της αύξησης της τιμής του αλουμινίου, της διασποράς των δραστηριοτήτων και των καλύτερων θεμελιωδών μεγεθών στον κλάδο της ενέργειας», όπως προσθέτει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT