Ο δρόμος απεξάρτησης της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο

Ο δρόμος απεξάρτησης της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο

Η Ευρώπη χρειάζεται να απογαλακτιστεί από το ρωσικό φυσικό αέριο

1' 58" χρόνος ανάγνωσης

Η Ευρώπη χρειάζεται να απογαλακτιστεί από το ρωσικό φυσικό αέριο. Η ουκρανική κρίση αποδεικνύει το μειονέκτημα της εξάρτησης από τη Μόσχα και μάλιστα για μεγάλο μέρος των ετήσιων προμηθειών της Γηραιάς Ηπείρου, προμήθειες οι οποίες ανέρχονται σε 500 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα. Βέβαια, για να αποτινάξει αυτή τη συνήθειά της θα χρειαστεί μια ενορχηστρωμένη και συντονισμένη προσπάθεια δεκαετούς διάρκειας. Το παρελθόν έτος η Ρωσία διοχέτευσε σχεδόν 150 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα σε φυσικό αέριο στην Ευρώπη, οπότε το να μηδενιστεί η ποσότητα αυτή μέσα σε ορίζοντα δεκαετίας μεταφράζεται σε αντικατάστασή της με 15 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα τον χρόνο. Πέραν τούτου, η Ευρώπη σταδιακά απομακρύνεται από την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος 100 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων με χρήση γαιάνθρακα λόγω των ανησυχιών της για την κλιματική αλλαγή, ενώ η δική της παραγωγή φυσικού αερίου μειώνεται στα 5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα τον χρόνο. Οπότε, η Γηραιά Ηπειρος θα χρειαστεί να καλύψει ετήσιες ελλείψεις 30 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων, σύμφωνα με τους αναλυτές του επενδυτικού οίκου Bernstein. Η ενέργεια η παραγόμενη από ανανεώσιμες πηγές μπορεί να καλύψει εν μέρει το κενό.

Θα χρειαστεί μια συντονισμένη προσπάθεια δεκαετούς διάρκειας.

Εάν οι ευρωπαϊκές χώρες συνεχίσουν με τον ρυθμό που ακολουθούν σήμερα να κατασκευάζουν νέες εγκαταστάσεις για την παραγωγή ενέργειας από τον αέρα και τον ήλιο, τότε θα έχουν το ισοδύναμο των 11 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων και των 6,5 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων αντιστοίχως. Επιπλέον, εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες στέλνουν το ένα τρίτο του υγροποιημένου φυσικού αερίου τους στην Ευρώπη, δηλαδή περισσότερο από το 20% του 2021, τότε η τελευταία θα έχει 6,8 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα επιπλέον. Η δε καθυστέρηση της σταδιακής απενεργοποίησης των υφιστάμενων πυρηνικών σταθμών θα αντικαταστήσει 4,8 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα της ζήτησης σε φυσικό αέριο. Επιπροσθέτως θα εξοικονομηθούν κατ’ έτος 4 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα εάν γίνουν επενδύσεις στην ενεργειακή θωράκιση κτιρίων στην Ευρώπη και αντικατασταθούν 2 εκατομμύρια μπόιλερ, που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο, με 2 εκατομμύρια ηλεκτρικές θερμαντλίες. Ο συνδυασμός των ανωτέρω θα οδηγήσει στην προμήθεια 33 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων σε αντικατάσταση του ρωσικού αερίου τον χρόνο.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες σίγουρα θα χρειασθούν βοήθεια. Για αρχή η Ουάσιγκτον μπορεί να πιέσει το Κατάρ, την Αυστραλία και τις δικές της εταιρείες να εκτρέψουν φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ευρώπη, καθώς και να συνδράμει στη χρηματοδότηση θερμαντλιών. Τέλος, εάν 500 εκατομμύρια Ευρωπαίοι κάνουν κρύο ντους και δεν ανάβουν θέρμανση μία ημέρα τον μήνα, θα μειώσουν την ετήσια κατανάλωση κατά 4 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, κατά τον Bernstein.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT