Πλαφόν στα περιθώρια κέρδους σε προϊόντα και υπηρεσίες

Πλαφόν στα περιθώρια κέρδους σε προϊόντα και υπηρεσίες

Εως τις 30 Ιουνίου. Πρόστιμα έως και 1 εκατ. ευρώ για τους παραβάτες

2' 20" χρόνος ανάγνωσης

Πλαφόν στο περιθώριο μεικτού κέρδους σε προϊόντα και υπηρεσίες που θεωρούνται απαραίτητα για την υγεία, τη διατροφή, τη διαβίωση, τη μετακίνηση και την ασφάλεια του καταναλωτή προβλέπει τροπολογία που κατέθεσε χθες το απόγευμα στη Βουλή ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών. Το πλαφόν θα ισχύει έως και τις 30 Ιουνίου 2022, ενώ για τους παραβάτες προβλέπονται πρόστιμα από 5.000 έως 1 εκατομμύριο ευρώ. Μάλιστα, προβλέπεται και πρόστιμο έως 50.000 ευρώ για όποιον παραποιήσει ή αποκρύψει ή δεν προσκομίσει στοιχεία που θα ζητήσουν οι υπηρεσίες. Η ισχύς της ρύθμισης ξεκινά από τη δημοσίευση του νόμου (ψηφίστηκε χθες στην Ολομέλεια) στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Η ρύθμιση είναι γενικής φύσεως, υπό την έννοια αφενός ότι δεν τίθεται συγκεκριμένο πλαφόν –ποσοστό ή τιμή– και αφετέρου ότι δεν υπάρχει αναφορά σε συγκεκριμένα προϊόντα και υπηρεσίες, όπως είχε γίνει με παρόμοια διάταξη για την πανδημία και αφορούσε τότε κυρίως σε υγειονομικό υλικό και κάποια τρόφιμα.

Το επιχείρημα της κυβέρνησης είναι ότι με αυτόν τον τρόπο μπορεί να υπαχθεί στους περιορισμούς μεγάλη ποικιλία προϊόντων και υπηρεσιών μόλις οι υπηρεσίες εντοπίσουν φαινόμενα αισχροκέρδειας. Οσον αφορά το πλαφόν, αυτό ορίζεται ως εξής: το περιθώριο μεικτού κέρδους ανά μονάδα από την πώληση προϊόντων ή υπηρεσιών δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει το αντίστοιχο περιθώριο μεικτού κέρδους ανά μονάδα που ίσχυε πριν από την 1η Σεπτεμβρίου 2021.

Το περιθώριο μεικτού κέρδους δεν πρέπει να υπερβαίνει το αντίστοιχο που ίσχυε πριν από την 1η Σεπτεμβρίου 2021.

Αρμόδιες υπηρεσίες για τη λήψη καταγγελιών και τη διαπίστωση παράβασης είναι η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, η Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ) και οι αρμόδιες υπηρεσίες ελέγχου των Περιφερειών.

Η τροπολογία έρχεται στη σκιά της νέας μεγάλης ανόδου στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, του πετρελαίου, των σιτηρών και σειράς άλλων πρώτων υλών, εξέλιξη που συνδέεται με την εισβολή του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία, καθώς και με την ανησυχία ότι ο πληθωρισμός του Φεβρουαρίου θα κυμανθεί στα επίπεδα του 7%. Η χονδρεμπορική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος για σήμερα διαμορφώθηκε κατά μέσον όρο στα 362,3 ευρώ η μεγαβατώρα, τιμή 28,6% υψηλότερη σε σχέση με χθες και κατά 65% υψηλότερη από τη Δευτέρα. Νέο άλμα σημείωσε και η τιμή του φυσικού αερίου, καθώς στο hub της Ολλανδίας, το οποίο αποτελεί το σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, διαμορφώθηκε για τα συμβόλαια μηνός σε 198 ευρώ/μεγαβατώρα, τιμή υψηλότερη κατά 20%. Στα 116,3 δολάρια/βαρέλι, καταγράφοντας αύξηση 5,2%, βρισκόταν χθες η τιμή του πετρελαίου.

Σε υψηλά επίπεδα διατηρήθηκαν και χθες οι τιμές του μαλακού σιταριού. Στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων στο Παρίσι, η τιμή του μαλακού σιταριού για συμβόλαια παράδοσης Μαρτίου έφτασε τα 375 ευρώ/τόνο, ελαφρώς χαμηλότερη σε σχέση με την Τετάρτη, αλλά σταθερά 100 ευρώ πάνω σε σύγκριση με τις ημέρες πριν από τη ρωσική εισβολή. Στα 377 ευρώ/τόνο βρισκόταν η τιμή του καλαμποκιού, από τα 289 ευρώ/τόνο που είχε κλείσει στις 25 Φεβρουαρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT