Μικρή η συμμετοχή στην ειδική ρύθμιση των χρεών της πανδημίας

Μικρή η συμμετοχή στην ειδική ρύθμιση των χρεών της πανδημίας

Μόλις 48.500 επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες εντάχθηκαν στην ειδική ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών για τα χρέη της πανδημίας (Μάρτιος 2020 έως και Ιούλιος 2021).

1' 49" χρόνος ανάγνωσης

Μόλις 48.500 επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες εντάχθηκαν στην ειδική ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών για τα χρέη της πανδημίας (Μάρτιος 2020 έως και Ιούλιος 2021). Δυνητικά στη ρύθμιση μπορούσαν να υπαχθούν 820.000 πληττόμενοι, που είτε δεν κατάφεραν να πληρώσουν εγκαίρως τις οφειλές είτε είχαν «παγώσει» οι φορολογικές τους υποχρεώσεις. Παρά το γεγονός ότι κάποιοι πλήρωσαν εφάπαξ τμήμα των 2,26 δισ. ευρώ που ανέρχονται οι οφειλές της πανδημίας, κάποιοι αγνόησαν τη ρύθμιση και πλέον θα βρεθούν αντιμέτωποι με κατασχέσεις λογαριασμών και δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων.

Τις προσεχείς ημέρες η εφορία θα αναζητήσει τους 820.000 υπόχρεους προκειμένου να διαπιστώσει εάν έχουν πληρώσει τα χρέη τους. Αμέσως μετά, καθώς ήδη οι οφειλές τους έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες, θα ενεργοποιηθούν οι διαδικασίες διασφάλισης των συμφερόντων του Δημοσίου. Σε πρώτη φάση θα τους αποσταλεί ηλεκτρονικό μήνυμα για να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις και σε δεύτερη φάση θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες κατασχέσεων κ.λπ.

Ωστόσο, οι υπόχρεοι θα έχουν ακόμα μία ευκαιρία για να γλιτώσουν από την εφορία. Μπορούν να εντάξουν τις οφειλές τους στην πάγια ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών που προβλέπει λιγότερες δόσεις σε σύγκριση με αυτή που θεσπίστηκε για τις οφειλές που δημιουργήθηκαν στην πανδημία. Συγκεκριμένα, οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν την πάγια ρύθμιση και να τις εξοφλήσουν σε έως 24 δόσεις.

Εντάχθηκαν μόλις 48.500 επιχειρήσεις και επαγγελματίες από τους 820.000 πληττόμενους. Απειλούνται με κατασχέσεις.

Η ελάχιστη δόση έχει οριστεί σε 30 ευρώ, ενώ όσο αυξάνεται ο αριθμός των δόσεων που επιλέγει ο φορολογούμενος, τόσο αυξάνεται και το επιτόκιο.

Για παράδειγμα, εάν κάποιος ρυθμίσει την οφειλή του σε έως 12 μηνιαίες δόσεις, το επιτόκιο ανέρχεται στο 5,32% ετησίως, ενώ εάν κάποιος ρυθμίσει σε 13 έως 24 μηνιαίες δόσεις, το επιτόκιο φτάνει το 6,82% ετησίως. Εκτακτες οφειλές όπως ο φόρος κληρονομιάς μπορούν να εξοφληθούν σε έως 48 έντοκες μηνιαίες δόσεις.

Σημειώνεται ότι οι οφειλέτες πρέπει να έχουν υποβάλει τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και τις δηλώσεις του φόρου προστιθέμενης αξίας της τελευταίας πενταετίας έως την ημερομηνία της αίτησης (εμπρόθεσμα ή εκπρόθεσμα). Η ρύθμιση χάνεται, μεταξύ άλλων, εάν ο οφειλέτης δεν καταβάλει εμπρόθεσμα μία δόση της ρύθμισης πέραν της μιας φοράς.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT