Δάνεια: Ανοδικά τα επιτόκια προς νοικοκυριά, καθοδικά των επιχειρήσεων

Δάνεια: Ανοδικά τα επιτόκια προς νοικοκυριά, καθοδικά των επιχειρήσεων

Ανοδικά κινήθηκαν τα μέσα επιτόκια για νέες χορηγήσεις προς τα νοικοκυριά τον Ιανουάριο, σε αντίθεση με τα επιτόκια για τα επιχειρηματικά δάνεια που μειώθηκαν στις περισσότερες κατηγορίες.

1' 42" χρόνος ανάγνωσης

Ανοδικά κινήθηκαν τα μέσα επιτόκια για νέες χορηγήσεις προς τα νοικοκυριά τον Ιανουάριο, σε αντίθεση με τα επιτόκια για τα επιχειρηματικά δάνεια που μειώθηκαν στις περισσότερες κατηγορίες (με κάποιες εξαιρέσεις), αντανακλώντας τις ευνοϊκές συνθήκες ρευστότητας που υπήρχαν στην οικονομία πριν από το ξέσπασμα της ουκρανικής κρίσης. Με δεδομένο ότι το μέσο επιτόκιο καταθέσεων παραμένει χαμηλό στο 0,04%, το περιθώριο επιτοκίου μεταξύ των νέων καταθέσεων και δανείων αυξήθηκε στις 3,86 εκατοστιαίες μονάδες από 3,72 τον Δεκέμβριο του 2021.

Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία της ΤτΕ για την εξέλιξη των επιτοκίων τον πρώτο μήνα του έτους, με βάση τα οποία το μέσο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο αυξήθηκε κατά 31 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 2,36%. Το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων με συγκεκριμένη διάρκεια και κυμαινόμενο επιτόκιο αυξήθηκε κατά 54 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 11,88%, ενώ αμετάβλητο στο 14,65% παρέμεινε το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια, κατηγορία που περιλαμβάνει τα δάνεια μέσω πιστωτικών καρτών, τα ανοικτά δάνεια και τις υπεραναλήψεις από τρεχούμενους λογαριασμούς.

Στην επιχειρηματική πίστη, το μέσο επιτόκιο των νέων επιχειρηματικών δανείων με συγκεκριμένη διάρκεια και κυμαινόμενο επιτόκιο μειώθηκε κατά 4 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 2,79%. Το μέσο επιτόκιο των δανείων τακτής λήξης με κυμαινόμενο επιτόκιο προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) μειώθηκε κατά 72 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 2,69% από 3,41% τον προηγούμενο μήνα. Το μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια, κατηγορία που αφορά κυρίως τους αλληλόχρεους λογαριασμούς και τις ανακυκλούμενες πιστώσεις, μειώθηκε κατά 10 μονάδες βάσης στο 3,92%, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο των επαγγελματικών δανείων αυξήθηκε κατά 15 μονάδες βάσης στο 6,57%.

Στα υφιστάμενα δάνεια, η τάση ήταν σταθεροποιητική, με το μέσο επιτόκιο στα υφιστάμενα υπόλοιπα των στεγαστικών δανείων με διάρκεια άνω των 5 ετών να διατηρείται σχεδόν αμετάβλητο στο 1,90%, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο των καταναλωτικών και λοιπών δανείων προς ιδιώτες και ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα μειώθηκε κατά 5 μονάδες βάσης στο 6,29%. Το μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων με διάρκεια άνω των 5 ετών και το αντίστοιχο επιτόκιο των επαγγελματικών δανείων παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητα σε 3,03% και 4,22%, αντίστοιχα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT