Autohellas: Αυξήθηκαν κατά 30,5% οι πωλήσεις

Με σημαντική αύξηση του κύκλου εργασιών και των κερδών έκλεισε το 2021 για τον όμιλο της Autohellas, με το κομμάτι ειδικά των βραχυχρόνιων μισθώσεων (rent a car) να ανακάμπτει σημαντικά μετά την επανεκκίνηση του τουρισμού.

2' 28" χρόνος ανάγνωσης

Με σημαντική αύξηση του κύκλου εργασιών και των κερδών έκλεισε το 2021 για τον όμιλο της Autohellas, με το κομμάτι ειδικά των βραχυχρόνιων μισθώσεων (rent a car) να ανακάμπτει σημαντικά μετά την επανεκκίνηση του τουρισμού. Οι επιδόσεις μάλιστα ειδικά αυτής της δραστηριότητας κατά το τρίτο τρίμηνο του 2021 είχαν ως αποτέλεσμα ο τζίρος και τα κέρδη να διαμορφωθούν σε επίπεδα υψηλότερα και από το 2019, δηλαδή προ πανδημίας, και να καταγράψουν ιστορικό υψηλό. Οι υψηλές επιδόσεις οδηγούν τη διοίκηση του ομίλου να προτείνει προς τη γενική συνέλευση των μετόχων μέρισμα 0,43 ευρώ/μετοχή έναντι 0,23 ευρώ/μετοχή πέρυσι.

Από την άλλη, πάντως, κατά το β΄ εξάμηνο παρατηρήθηκαν προβλήματα στις δραστηριότητες της μακροχρόνιας μίσθωσης αυτοκινήτων (leasing) και της εμπορίας καινούργιων αυτοκινήτων λόγω των καθυστερήσεων στις παραδόσεις νέων οχημάτων από τα προβλήματα σε πρώτες ύλες και κυρίως σε ημιαγωγούς που αντιμετωπίζει η αυτοκινητοβιομηχανία παγκοσμίως. Για το 2022 ο όμιλος αναμένει περαιτέρω βελτίωση των μεγεθών του, κυρίως λόγω της αναμενόμενης αύξησης του τουρισμού. Βεβαίως μένει να δούμε εάν και κατά πόσο θα επηρεασθεί από τις τελευταίες γεωπολιτικές εξελίξεις.

Σύμφωνα λοιπόν με όσα ανακοίνωσε χθες η Autohellas, οι πωλήσεις σε ενοποιημένο επίπεδο διαμορφώθηκαν το 2021 σε 641,6 εκατ. ευρώ έναντι 491,7 εκατ. ευρώ το 2020, σημειώνοντας αύξηση 30,5%. Τα λειτουργικά κέρδη (ΕΒΙΤ) διαμορφώθηκαν σε 84,8 εκατ. ευρώ έναντι 41,6 εκατ. ευρώ το 2020, καταγράφοντας αύξηση 103,6%, και τα κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε 52,4 εκατ. ευρώ έναντι 17,3 εκατ. ευρώ το 2020.

Υψηλές επιδόσεις κατέγραψε το 2021 – Μέρισμα 0,43 ευρώ/μετοχή προτείνει η διοίκηση του ομίλου.

Σε ό,τι αφορά τη δραστηριότητα στις μισθώσεις, μακροχρόνιες και βραχυχρόνιες, οι πωλήσεις συνολικά αυξήθηκαν κατά 20,2% το 2021 και έφτασαν τα 206,4 εκατ. ευρώ. Οι μεν μακροχρόνιες μισθώσεις είχαν καλύτερες επιδόσεις κατά το α΄ εξάμηνο του έτους, όταν ακόμη δεν λειτουργούσε στην ουσία ο τουρισμός και υπήρχε lockdown. Το β΄ εξάμηνο, ωστόσο, τα προβλήματα στην παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία κράτησαν σε χαμηλά επίπεδα τον αριθμό παραδόσεων σε πελάτες με νέες συμβάσεις, κάτι ωστόσο που, όπως επισημαίνει ο όμιλος, δημιουργεί ένα πολύ μεγάλο «πορτοφόλι» εκκρεμών παραδόσεων για το 2022.

Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις ήταν αυτές που έδωσαν ώθηση στις πωλήσεις κατά το β΄ εξάμηνο του έτους, με τις πωλήσεις από την εν λόγω δραστηριότητα να είναι σχεδόν διπλάσιες από αυτές του 2020 αλλά και μεγαλύτερες από το 2019. Ανάπτυξη κατέγραψε η εταιρεία και στη δραστηριότητα που σχετίζεται με τις μισθώσεις αυτοκινήτων στις επτά χώρες που δραστηριοποιείται στο εξωτερικό, με κύκλο εργασιών 65,5 εκατ. ευρώ και αύξηση 26,2% σε σύγκριση με το 2020. Ωστόσο, στη δραστηριότητα του εξωτερικού δεν επιτεύχθηκε αύξηση στα επίπεδα του 2019, αφού η ανάκαμψη του τουρισμού στις χώρες αυτές παρέμεινε σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με την Ελλάδα.

Η δραστηριότητα της εμπορίας αυτοκινήτων (ο όμιλος διαθέτει τις αντιπροσωπείες της Seat, της KIA και της Hyundai και την Autotechnica/Βελμάρ στη λιανική και στις υπηρεσίες after sales) κατέγραψε πωλήσεις 369,75 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 37,9% σε σύγκριση με το 2020, ενώ παράλληλα οι εκκρεμείς προς παράδοση παραγγελίες τρίτων (εκτός ενδοομιλικών) ξεπέρασαν τα 8.000 αυτοκίνητα.

ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΑΝΙΦΑΒΑ

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT