Εκπνέει η παντοδυναμία των Ρώσων ολιγαρχών

Εκπνέει η παντοδυναμία των Ρώσων ολιγαρχών

Υπόκεινται σε κυρώσεις, «παγώνουν» τα περιουσιακά τους στοιχεία, θεωρούνται ανεπιθύμητοι στη Δύση, κατάσχονται οι υπερπολυτελείς θαλαμηγοί τους, αναγκάζονται να πουλήσουν τμήματα της περιουσίας τους.

1' 55" χρόνος ανάγνωσης

Υπόκεινται σε κυρώσεις, «παγώνουν» τα περιουσιακά τους στοιχεία, θεωρούνται ανεπιθύμητοι στη Δύση, κατάσχονται οι υπερπολυτελείς θαλαμηγοί τους, αναγκάζονται να πουλήσουν τμήματα της περιουσίας τους. Μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία η εποχή της παντοδυναμίας των Ρώσων ολιγαρχών στην Ευρώπη φαίνεται πως έφτασε, ίσως και αμετάκλητα, σε ένα τέλος. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτά του μεγιστάνα Αλεξέι Μορντασόφ και του Ρομάν Αμπράμοβιτς, ο οποίος δηλώνει πως θα πουλήσει τη βρετανική ποδοσφαιρική ομάδα Τσέλσι, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει συνδέσει τις τύχες της μαζί του.

Αρχής γενομένης από τον Μορντασόφ, θα πρέπει να αναφερθεί ότι μελετούσε με κάθε λεπτομέρεια επί σειρά ετών το πώς θα μεταβιβάσει την αυτοκρατορία του των δισεκατομμυρίων δολαρίων στα παιδιά του. Η τελευταία αιματηρή εβδομάδα τίναξε τα σχέδιά του στον αέρα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει σε δημοσίευμά του το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg. Ο Μορντασόφ, ο οποίος στη μετασοβιετική Ρωσία σώρευσε πλούτο χάρις στον χάλυβα και έχει 22 δισ. δολάρια περιουσία, μετέφερε τον έλεγχο του μεριδίου στον όμιλο εξόρυξης Nordgold, αξίας περίπου 1,1 δισ. δολαρίων, στη σύζυγό του Μαρίνα Μορντάσοβα – ωστόσο, αυτή η μεταβίβαση είναι άγνωστο αν σχετίζεται με τον πόλεμο και πιθανώς να είχε ξεκινήσει νωρίτερα. Πέραν αυτού, λόγω κυρώσεων της Ε.Ε. υποχρεώθηκε να παραιτηθεί από το Δ.Σ. του τουριστικού κολοσσού ΤUI, τον οποίο διέσωσε το 2020 μέσα στην πανδημία. Είχε προηγηθεί και άλλη ιδιοκτησιακή αλλαγή. Τον Δεκέμβριο δυο γιοι του, οι Νικίτα και Κίριλ, εκχώρησαν τα μερίδιά τους στη Nordgold, τα οποία τους τα είχε δώσει το 2019.

«Παγώνουν» περιουσιακά τους στοιχεία, αναγκάζονται να πουλήσουν επιχειρήσεις τους.

Οι επίσης Ρώσοι μεγιστάνες Πετρ Αβεν και Μιχαήλ Φρίντμαν παραιτήθηκαν από το διοικητικό συμβούλιο της επενδυτικής εταιρείας τους LetterOne, η οποία διατηρεί μεγάλα μερίδια δισεκατομμυρίων δολαρίων σε δραστηριότητες ενεργειακές, τηλεπικοινωνιακές αλλά και λιανεμπορίου. Ο Ρομάν Αμπράμοβιτς, τώρα, που πλούτισε από μερίσματα και πωλήσεις ιδιωτικοποιημένων περιουσιακών στοιχείων της πρώην ΕΣΣΔ, ανακοίνωσε πως θα διαθέσει προς πώληση την Τσέλσι, ενώ έδωσε εντολή στο διοικητικό της συμβούλιο να συστήσει φιλανθρωπικό οργανισμό, ο οποίος και θα εισπράξει τα καθαρά έσοδα από τη διαδικασία, σύμφωνα με το Bloomberg. Αξίζει, ωστόσο, να επισημανθεί ότι στη Βρετανία, όπου και η έδρα της Τσέλσι, οι αρμόδιες Αρχές θα χρειαστούν εβδομάδες ή πιθανώς και μήνες για να κινηθούν εις βάρος του Αμπράμοβιτς, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές. Η χώρα, τέλος, έχει κινηθεί κατά 100 και πλέον Ρώσων και οντοτήτων ρωσικής προέλευσης, συμπεριλαμβανομένων και τουλάχιστον εννέα ζάπλουτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT