Μαζικές πωλήσεις σε μετοχές εταιρειών με παρουσία στη Ρωσία

Μαζικές πωλήσεις σε μετοχές εταιρειών με παρουσία στη Ρωσία

100 δισ. δολ. έχουν χαθεί από την αξία 22 επιχειρήσεων του Stoxx Europe 600

2' 29" χρόνος ανάγνωσης

Μαζικές απώλειες της τάξεως των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατέγραψαν οι τιμές των μετοχών ευρωπαϊκών ομίλων με παρουσία στη ρωσική αγορά, αφ’ ης στιγμής ο κίνδυνος να ξεσπάσει πόλεμος στην Ουκρανία κατέστη εμφανέστερος. «Κανείς δεν γνωρίζει πότε θα τελειώσει όλο αυτό και τελούμε σε συνθήκες μέγιστης αβεβαιότητας, οι οποίες απαιτούν από τους περισσότερους επενδυτές να ξανασκεφθούν τα πράγματα», επισημαίνει ο Πίτερ Γκάρνρι, διευθυντής του τμήματος στρατηγικής μετοχών στη Saxo Bank. Από την εταιρεία χρυσωρυχείων Polymetal International μέχρι την κατασκευάστρια ελαστικών Nokian Renkaat και την αυστριακή τράπεζα Raiffeisen Bank International, οι μαζικές πωλήσεις των αντίστοιχων τίτλων ήταν εκτεταμένες και οι απώλειες βαρύτατες. Ορισμένες μετοχές έχουν απολέσει τα τρία τέταρτα της αξίας τους από τις 18 Φεβρουαρίου και εντεύθεν, ημέρα που οι ανησυχίες για πιθανή εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία άρχισαν να γίνονται σοβαρότερες.

Οι τιμές των μετοχών της αυτοκινητοβιομηχανίας Renault και της αεροπορικής Wizz Air Holdings υποχώρησαν πέραν του 20%. Πλέον, 100 δισεκατομμύρια δολάρια έχουν χαθεί από την αξία των 22 επιχειρήσεων του πανευρωπαϊκού δείκτη Stoxx Europe 600, οι οποίες αποκομίζουν άνω του 5% των συνολικών τους πωλήσεων από τη Ρωσία. Επιπλέον, το Χρηματιστήριο του Λονδίνου ανέστειλε τη διαπραγμάτευση δεκάδων μετοχών της Ρωσίας υπό τη μορφή παγκοσμίων τραπεζογραμματίων από αντίστοιχες εταιρείες, «λόγω των γεγονότων στην Ουκρανία, των συνθηκών στην αγορά και για τη διατήρηση της τάξης σε αυτήν».

Στον χρηματοπιστωτικό κλάδο οι ισχυρότερες πιέσεις.

Ενεργειακοί κολοσσοί, όπως οι BP και Shell, δήλωσαν πως θα αποχωρήσουν από τη χώρα, αντιστρέφοντας μια επενδυτική πορεία 30 ετών, η οποία εκκίνησε το 1991 με τη διάλυση της πρώην Σοβιετικής Ενωσης. Η μεγαλύτερη κατασκευάστρια φορτηγών διεθνώς, η Daimler Truck Holding, θα διακόψει τις δραστηριότητές της εκεί μέχρι νεωτέρας και ενδεχομένως να επανεξετάσει τις σχέσεις της με τη συνεταίρο της Kamaz σε τοπική κοινοπραξία. Οπως διασαφηνίζει ο κ. Γκάρνρι, «σταδιακά τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία επέχουν τη θέση εκείνων που δεν εκπληρώνουν τα κριτήρια κοινωνικής προσφοράς, περιβαλλοντικής ευαισθησίας και ορθής εταιρικής διακυβέρνησης». Ισως λοιπόν οι επενδυτές να μην επιδιώκουν την έκθεσή τους σε γεωπολιτικούς κινδύνους, ενώ προσέθεσε ότι «η απόφαση της ΒΡ θα ασκήσει έντονες ηθικές πιέσεις και σε άλλους».

Εκείνος, πάντως, ο κλάδος που υπέστη και τις σφοδρότερες πιέσεις από τις μαζικές πωλήσεις μετοχών, ήταν ο χρηματοπιστωτικός. Ο κλαδικός δείκτης του Stoxx 600 από τα επίπεδα ρεκόρ, που είχε αναρριχηθεί στις 10 Φεβρουαρίου, είχε πτώση σχεδόν 20%. Η χειρότερη επίδοση ήταν αυτή της Raiffeisen. Ο αυστριακός χρηματοπιστωτικός όμιλος με σχεδόν 14 δισ. ευρώ σε δάνεια σε Ρωσία και Ουκρανία στα τέλη του 2021 είχε δηλώσει στις αρχές της εβδομάδας ότι διακόπτει τη διανομή μερίσματος για το έτος εκείνο, αν και δεν σχεδιάζει να αποχωρήσει από την αγορά. Κατά τον διευθυντή επενδύσεων στο τμήμα διαχείρισης πλούτου της BNP Paribas, Εντμουντ Σινγκ, οι τράπεζες «αποτελούν έναν από τους κλάδους όπου κάνουμε εκτίμηση του κινδύνου καθ’ υπερβολήν». Τέλος, στο ίδιο μήκος κύματος ο Μάθιου Γκίλμαν, υπεύθυνος στρατηγικής στις ευρωπαϊκές μετοχές στη διαχείριση πλούτου της UBS, διευκρινίζει ότι «ο συνδυασμός της πέραν της τάσης ανάπτυξης παγκοσμίως και της κάμψης του πληθωρισμού θα καταστήσει πιο ευνοϊκή την εικόνα για το επενδυτικό κοινό».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT