Επιδότηση λογαριασμών ρεύματος: Ευρωπαϊκή στήριξη αναμένει η κυβέρνηση

Επιδότηση λογαριασμών ρεύματος: Ευρωπαϊκή στήριξη αναμένει η κυβέρνηση

Οι πόροι του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης επαρκούν για τις επιδοτήσεις του πρώτου εξαμήνου.

2' 24" χρόνος ανάγνωσης

Στις Βρυξέλλες και στα μέτρα κοινής «άμυνας» έναντι των αυξήσεων των τιμών της ενέργειας ποντάρει η κυβέρνηση για να διαμορφώσει ένα ικανοποιητικό πακέτο στήριξης των ελληνικών νοικοκυριών, καθώς τα περιθώρια του προϋπολογισμού είναι περιορισμένα και ο ρυθμός ανάπτυξης του 2021, 8,3%, που ανακοινώθηκε την Παρασκευή δεν τα διεύρυνε. Η συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία συντηρεί το θολό τοπίο σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις στην οικονομία, αλλά ένα είναι βέβαιο: ότι οι τιμές των καυσίμων θα διατηρηθούν ψηλά για μεγαλύτερο διάστημα από αυτό που είχε εκτιμηθεί. Ετσι, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ την Κυριακή, είπε ότι θα χρειαστεί παρέμβαση του προϋπολογισμού για τη στήριξη των τιμολογίων ρεύματος, τα οποία χρηματοδοτεί επί του παρόντος το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.

Προ του πολέμου, η εκτίμηση ήταν ότι τα τιμολόγια του ρεύματος θα μειώνονταν το β΄ τρίμηνο και θα διατηρούνταν σε αυτό το χαμηλότερο ύψος για τον υπόλοιπο χρόνο.

Τώρα εκτιμάται ότι θα παραμείνουν στα σημερινά επίπεδα για όλο τον χρόνο. Αντίστοιχα, ενώ η εκτίμηση του προϋπολογισμού του 2022 ήταν ότι το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης θα κάλυπτε τις ανάγκες επιδότησης των τιμολογίων όλου του χρόνου, πριν από 15 ημέρες υπολογίσθηκε ότι θα κάλυπτε μέχρι και το τρίτο τρίμηνο και τώρα εκτιμάται ότι θα εξαντληθούν οι πόροι του στο τέλος του εξαμήνου, οπότε θα χρειαστεί παρέμβαση του προϋπολογισμού. Σημειώνεται ότι το ποσόν είναι τεράστιο – 750 εκατ. ευρώ τους δύο πρώτους μήνες του χρόνου. Ο κ. Σταϊκούρας διευκρίνισε, βεβαίως, ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να καλύψει όλη την αύξηση των τιμολογίων. «Δεν μπορούμε να το καλύψουμε όλο. Καμία χώρα δεν μπορεί μόνη της να καλύψει αυτή την τεράστια αύξηση του κόστους», είπε.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να ανακοινώσει εντός της εβδομάδας τις προτάσεις της για τη νέα εργαλειοθήκη αντιμετώπισης των αυξήσεων της ενέργειας. Η κυβέρνηση έχει ζητήσει τη δημιουργία ενός ταμείου που θα αξιοποιεί τα δικαιώματα ρύπων και θα διοχετεύει πόρους στα κράτη-μέλη για τη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

Επίσης έχει ζητήσει την αναλογικά μεγαλύτερη στήριξη των ενεργοβόρων επιχειρήσεων. Τέλος έχει ζητήσει την εξαίρεση από το έλλειμμα των αμυντικών δαπανών, κάτι που αφορά τα επόμενα χρόνια.

Μέχρι το τέλος Μαρτίου, εξάλλου, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι θα αποφασίσει η κυβέρνηση για την ενίσχυση των ασθενέστερων εισοδηματικά στρωμάτων. Ο πρωθυπουργός έχει μιλήσει για «επιταγή ακρίβειας», που αναμένεται να δοθεί περί το Πάσχα. Το ύψος της και οι δικαιούχοι θα προσδιορισθούν αφού ληφθεί υπόψη και η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του Μαρτίου, είπε ο κ. Σταϊκούρας, σημειώνοντας ότι ο Φεβρουάριος πήγε καλά, αλλά ο Ιανουάριος όχι. Καλό ήταν και το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2021, σημείωσε.

Εν τω μεταξύ, ο ρυθμός ανάπτυξης που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ την Παρασκευή για το 2021, 8,3%, ήταν μεν υψηλότερος από την πρόβλεψη του προϋπολογισμού, 6,9%, αλλά ελαφρώς χαμηλότερος από την πρόσφατη χειμωνιάτικη πρόβλεψη της Κομισιόν (8,5%), ενώ υπήρχαν και εκτιμήσεις για ρυθμό 9%. Ετσι δεν άλλαξε κάτι προς το καλύτερο ως προς τα δημοσιονομικά περιθώρια της φετινής χρονιάς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT