Κέρδη για ελληνικές μετοχές μετά την έξοδο της Ρωσίας από δύο δείκτες  

Κέρδη για ελληνικές μετοχές μετά την έξοδο της Ρωσίας από δύο δείκτες  

Θα ενισχυθεί το «βάρος» της Ελλάδας στους δείκτες MSCI και FTSE Russell

2' 22" χρόνος ανάγνωσης

Η αφαίρεση των ρωσικών μετοχών από τους βασικούς δείκτες των MSCI και FTSE Russell αναμένεται να ωφελήσει την ελληνική αγορά, αυξάνοντας το «βάρος» της Ελλάδας στους δείκτες των αναδυόμενων αγορών των δύο οίκων και ενδεχομένως να διευκολύνει την είσοδο νέων ελληνικών μετοχών. Αν και δεν μπορεί να υπολογιστεί η αλλαγή που θα επιφέρει αυτή η εξέλιξη στο «βάρος» της Ελλάδας αλλά και άλλων χωρών, καθώς είναι καθαρά απόφαση των MSCI και FTSE, αναλυτές εκτιμούν πως ακόμη και 0,5% αύξηση θα συνεπάγεται σημαντικές εισροές προς τις ελληνικές μετοχές. Σε ό,τι αφορά την προσθήκη νέων μετοχών από την ελληνική αγορά, αυτό θα εξαρτηθεί από το εάν πληρούν τα κριτήρια, κυρίως των κεφαλαιοποιήσεων, οι οποίες έπειτα και από το ισχυρό sell-off που προκάλεσε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχοντας στείλει τον Γενικό Δείκτη σε «βουτιά» της τάξης του 13,4% σε συνολικά επτά συνεδριάσεις, έχουν πιεστεί σημαντικά, με την κεφαλαιοποίηση να έχει υποχωρήσει περί τα 10 δισ. ευρώ.

Η MSCI και η FTSE Russell αποφάσισαν την προηγούμενη εβδομάδα την αφαίρεση των ρωσικών μετοχών από τους δείκτες τους. Μόλις ανοίξει ξανά το χρηματιστήριο της Μόσχας και αρθούν οι περιορισμοί για τους μη κατοίκους επενδυτές, η FTSE Russell ανακοίνωσε ότι εκείνη τη στιγμή θα αποφασίσει εάν θα συμπεριλάβει ξανά τη Ρωσία στους τυπικούς παγκόσμιους δείκτες της – δεν θα συμβεί αυτόματα. Οι αλλαγές της MSCI θα ανακοινωθούν στις 9 Μαρτίου.

Η MSCI και η FTSE Russell αποφάσισαν την προηγούμενη εβδομάδα την αφαίρεση των ρωσικών μετοχών από τους δείκτες τους.

Σύμφωνα με αναλυτές, η Ελλάδα αναμένεται να επωφεληθεί από αυτές τις εξελίξεις. Οι μετοχές της Ρωσίας συμμετέχουν σε αρκετούς δείκτες των αναδυόμενων αγορών, όπως ο MSCI Emerging Markets και ο MSCI Emerging Markets Europe, όπου συμμετέχουν και οι ελληνικές μετοχές. Ο MSCI Emerging Markets Europe ΙΜΙ, για παράδειγμα, αποτελείται από 159 μετοχές χωρών της Ευρώπης και η έως τώρα στάθμισή τους ήταν η εξής: Ρωσία 61,9%, Πολωνία 16,54%, Τουρκία 7,69%, Ελλάδα 6,39%, Ουγγαρία 4,86% και 2,86% οι υπόλοιπες. Πηγές της αγοράς επισημαίνουν πως καθώς η αγορά της Ρωσίας είναι κλειστή και παραμένει άγνωστο το πότε θα ανοίξει, οι επενδυτές δεν μπορούν προς το παρόν να πουλήσουν τις ρωσικές μετοχές και να στρέψουν τις ροές τους προς άλλες μετοχές των δεικτών των αναδυόμενων αγορών της MSCI. Σε κάθε περίπτωση, όπως επισημαίνουν, όταν ξεκαθαρίσει το τοπίο, ακόμη και με αύξηση του «βάρους» της Ελλάδας κατά 0,5%, οι ροές προς τις ελληνικές μετοχές θα είναι σημαντικές.

Αξίζει να αναφέρουμε πως σήμερα ο δείκτης MSCI Greece Standard Index περιλαμβάνει έξι τίτλους: ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Alpha Bank, Eurobank Holdings και Jumbo, ενώ στον δείκτη MSCI Small Cap μετέχουν Εθνική Τράπεζα, Mytilineos, Τράπεζα Πειραιώς, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Lamda Development, Motor Oil, ΕΛΠΕ, Aegean, Σαράντης, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΥΔΑΠ, TΙΤΑΝ, ΑΔΜΗΕ. Πριν ξεσπάσει ο πόλεμος στην Ουκρανία αναλυτές είχαν εκτιμήσει πως Εθνική Τράπεζα και Mytilineos θα μπορούσαν να μπουν στους βασικούς δείκτες της MSCI κατά την προσεχή αναθεώρηση του Μαΐου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT