Πρόβλεψη Morgan Stanley για χρεοκοπία της Ρωσίας

Πρόβλεψη Morgan Stanley για χρεοκοπία της Ρωσίας

Τη χρεοκοπία της Ρωσίας θεωρεί πιθανότερο σενάριο η Morgan Stanley και μάλιστα την τοποθετεί στα μέσα Απριλίου.

1' 45" χρόνος ανάγνωσης

Τη χρεοκοπία της Ρωσίας θεωρεί πιθανότερο σενάριο η Morgan Stanley και μάλιστα την τοποθετεί στα μέσα Απριλίου. Οπως τονίζει η αμερικανική επενδυτική τράπεζα, μειώνονται οι πιθανότητες να προχωρήσει η Ρωσία στις πληρωμές του εξωτερικού χρέους της καθώς υποχωρούν οι τιμές των ομολόγων της, η ύφεση πλησιάζει και συσσωρεύονται πολλών ειδών περιορισμοί στις δυνατότητες πληρωμής μετά την εισβολή της στην Ουκρανία. Σύμφωνα μάλιστα με τον Σάιμον Γουέβερ, στέλεχος της επενδυτικής τράπεζας, σε περίπτωση χρεοκοπίας της Ρωσίας η κατάσταση θα θυμίζει περισσότερο εκείνη της Βενεζουέλας. Οπως τονίζει, πιθανή ημερομηνία της χρεοκοπίας είναι η 15η Απριλίου καθώς σηματοδοτεί το τέλος της περιόδου χάριτος 30 ημερών για τις πληρωμές κουπονιών ομολόγων που λήγουν το 2023 και το 2043. Τα συμβόλαια ασφάλισης του ρωσικού χρέους έναντι κινδύνου στάσης πληρωμών, τα γνωστά ως CDS, έχουν εκτοξευθεί σε πάνω από 2.500 μονάδες βάσης και καθώς κλιμακώνεται ο πόλεμος οι επενδυτές εκτιμούν ότι αυξάνονται διαρκώς οι πιθανότητες πτώχευσης της Ρωσίας. Σημειωτέον ότι έχουν προηγηθεί αλλεπάλληλες υποβαθμίσεις του χρέους της Ρωσίας από τους τρεις μεγάλους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης, S&P, Fitch και Moody’s, αλλά και των τραπεζών της. Οπως επισήμανε η Fitch εξηγώντας το σκεπτικό της υποβάθμισης, οι κυρώσεις εμποδίζουν την πρόσβαση της Τράπεζας της Ρωσίας σε σημαντικό μέρος των συναλλαγματικών διαθεσίμων της και αποτρέπουν περαιτέρω παρεμβάσεις της στην αγορά συναλλάγματος, ενώ διαφαίνονται άμεσα η προοπτική νέων μέτρων κατά των ρωσικών τραπεζών και δολαριοποίηση της οικονομίας της.

Υπολογίζεται ότι στο πλαίσιο των κυρώσεων θα «παγώσουν» τουλάχιστον τα 300 δισ. δολάρια από το σύνολο των 635 δισ. δολαρίων στα οποία ανέρχονται συνολικά τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της Ρωσίας. Αυτό σημαίνει ότι αποδυναμώνεται και ενδεχομένως εξουδετερώνεται το ισχυρότερο όπλο που διέθετε η Ρωσία για να θωρακίσει την οικονομία της, τα συναλλαγματικά διαθέσιμα που συγκέντρωσε χάρη κυρίως στα έσοδα από τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Σε ό,τι αφορά το ρούβλι, χθες έχασε το μεγαλύτερο μέρος από τα κέρδη που είχε σημειώσει νωρίτερα όταν κατέστη σαφές ότι δεν διαμορφώνεται συναίνεση ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. για την επιβολή κυρώσεων στον ενεργειακό κλάδο της Ρωσίας. Ετσι το βράδυ η ισοτιμία του ρωσικού νομίσματος κυμαινόταν στα 129,13 ρούβλια προς ένα δολάριο, ενώ νωρίτερα είχε φτάσει στα 111,10 ρούβλια/δολάριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT