Στη σκιά της απόφασης για το πετρέλαιο οι αγορές

Στη σκιά της απόφασης για το πετρέλαιο οι αγορές

Η ιστορική άνοδος του πετρελαίου θα παραταθεί, επιτείνοντας την αβεβαιότητα των αγορών, λένε αναλυτές.

1' 42" χρόνος ανάγνωσης

Ανοδικά κινούνταν χθες οι δείκτες των περισσότερων διεθνών χρηματιστηρίων χάρις στην περαιτέρω ενίσχυση των τιμών του πετρελαίου, εξαιτίας της απόφασης των Ηνωμένων Πολιτειών να απαγορεύσουν τις εισαγωγές ρωσικών υδρογονανθράκων λόγω της εισβολής στην Ουκρανία. Η Βρετανία δήλωσε ότι σταδιακά θα μειώσει τις αντίστοιχες εισαγωγές έως τη λήξη του χρόνου. Αναλυτές επισημαίνουν ότι είναι βαρύνουσα η απόφαση του Αμερικανού προέδρου Tζο Μπάιντεν, αλλά ακόμα μεγαλύτερο αντίκτυπο θα είχε μια ανάλογη κίνηση από μέρους της Ευρώπης. Το πετρέλαιο τύπου Βrent ενισχύθηκε κατά 6,5%, φθάνοντας στα 131,27 δολάρια το βαρέλι, ενώ αργότερα υποχώρησε στα 130,05 δολάρια το βαρέλι. Η διευθύντρια επενδύσεων στον βραχίονα διαχείρισης πλούτου της UBS για τη Βόρειο και Νότιο Αμερική, Σολίτα Μαρτσέλι, τονίζει ότι η ιστορική άνοδος του πετρελαίου θα παραταθεί, επιτείνοντας την αβεβαιότητα των αγορών.

Η Ρωσία, σημειωτέον, έχει προειδοποιήσει πως ο «μαύρος χρυσός» ενδέχεται να εκτιναχθεί στα 300 δολάρια το βαρέλι και ότι ίσως διακόψει την παροχή φυσικού αερίου από τον βασικό αγωγό προς τη Γερμανία, εάν η Δύση εμποδίσει τις εισαγωγές του εμπορεύματος.

Κατά τον αναλυτή γεωπολιτικών κινδύνων της Morning Consult, Τζέισον Μακμάν, «δεδομένης της μεγάλης εξάρτησης της Ευρώπης από τις ενεργειακές προμήθειες που της διαθέτει η Ρωσία, μια τέτοια απόφαση θα είχε κρίσιμες οικονομικές και γεωπολιτικές προεκτάσεις». Ανευ αυτής, οι αγορές αντέδρασαν θετικά στις αποφάσεις ΗΠΑ και Βρετανίας και είχαν θετικό πρόσημο, με τους Dow Jones και S&P 500 να σημειώνουν κέρδη 0,89% και 0,83%, αντιστοίχως, αργά χθες πριν από το κλείσιμο της αμερικανικής αγοράς. Στη Γηραιά Ηπειρο ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 ολοκλήρωσε τη χθεσινή συνεδρίαση με πτώση 0,51%, όπως και ο DAX στη Φρανκφούρτη με -0,02% και με -0,32% ο CAC 40 στο Παρίσι. Ανοδικά έκλεισαν οι FTSE 100 στο Λονδίνο με 0,07%, με 0,80% ο FTSE MIB στο Μιλάνο και με 1,82% ο IBEX στη Μαδρίτη. Ως ασφαλές καταφύγιο ο χρυσός είχε άνοδο 2,4% στην αγορά σποτ στα 2.045,88 δολάρια η ουγγιά, ενώ στην Αγορά Μετάλλων του Λονδίνου η διαπραγμάτευση του νικελίου διεκόπη, εξαιτίας του διπλασιασμού της τιμής του στο ρεκόρ των 100.000 δολαρίων ο τόνος μέσα σε λίγες ώρες λόγω της κάλυψης βραχυπρόθεσμων θέσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT