Διακόπηκε η διαπραγμάτευση για το νικέλιο στο Λονδίνο

Διακόπηκε η διαπραγμάτευση για το νικέλιο στο Λονδίνο

Η τιμή του αυξήθηκε 250% – Για κερδοσκοπία μιλούν παράγοντες της αγοράς

3' 6" χρόνος ανάγνωσης

Ενώ η παράταση του πολέμου στην Ουκρανία και η κλιμάκωση των κυρώσεων πυροδοτούν το ράλι των εμπορευμάτων στις αγορές, το πυρετώδες κλίμα φαίνεται να αποτελεί πρόσφορο έδαφος για ακραία κερδοσκοπία. Αυτό προδίδει τουλάχιστον το χθεσινό επεισόδιο, όταν η εκτόξευση της τιμής του νικελίου στη στρατόσφαιρα ανάγκασε το Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου (LME) να αναστείλει για όλη την υπόλοιπη συνεδρίαση τη διαπραγμάτευση του μετάλλου. Πρόκειται για ένα από τα σημαντικά μέταλλα που εξάγει η Ρωσία και του οποίου η τιμή εκτοξεύθηκε μέσα στις τελευταίες δύο συνεδριάσεις κατά 250%, φτάνοντας στο ιλιγγιώδες ύψος των 100.000 δολαρίων ο τόνος. Πρόκειται για μέταλλο στρατηγικής σημασίας για τη βιομηχανική παραγωγή, καθώς είναι αναγκαίο για την παραγωγή χάλυβα και μπαταριών ηλεκτροκίνητων οχημάτων.

Παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν, όμως, πως είναι αδύνατον να αποδοθεί η εκτόξευσή του σε θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη και αποδίδουν σαφώς το επεισόδιο σε κερδοσκοπία. Εχει, ωστόσο, έτσι κι αλλιώς προηγηθεί θεαματική άνοδος όσων πρώτων υλών και εμπορευμάτων εξάγει η Ρωσία, καθώς οι κυρώσεις που της επέβαλαν οι χώρες της Δύσης έχουν καλλιεργήσει ανησυχία για το ενδεχόμενο ελλείψεων στην παγκόσμια αγορά. Ενδεικτική περίπτωση αποτελεί το παλλάδιο, μέταλλο αναγκαίο για τους καταλύτες των αυτοκινήτων, που έχει σημειώσει άλμα άνω του 12%, υπερβαίνοντας τα 3.357,68 δολάρια η ουγγιά και καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο από τον Μάρτιο του 2020. Διαπραγματευτές μετάλλων, πάντως, στο LME επισημαίνουν πως παράλληλα με το νικέλιο κινούνταν και ο ψευδάργυρος και το σιδηρομετάλλευμα. Οπως επισημαίνει το Bloomberg, το χθεσινό επεισόδιο θυμίζει την «πιο σκοτεινή περίοδο του LME και συγκεκριμένα την κρίση του κασσίτερου» του 1985, όταν το εν λόγω χρηματιστήριο μετάλλων ανέστειλε τη διαπραγμάτευση κασσίτερου για τέσσερα χρόνια και ανάγκασε πολλούς διαπραγματευτές να εγκαταλείψουν το επάγγελμα. Είχε προηγηθεί η κατάρρευση του Διεθνούς Συμβουλίου Κασσίτερου, που είχε τη στήριξη 22 κυβερνήσεων, αλλά κατέρρευσε όταν δεν μπορούσε πλέον να στηρίζει την τιμή του μετάλλου. «Είναι η δεύτερη φορά που συμβαίνει αυτό μετά την κρίση του κασσίτερου», επισημαίνει ο Μάλκομ Φρίμαν, διαπραγματευτής μετάλλων που ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του στο LME το 1974.

Πρόκειται για ένα από τα σημαντικά μέταλλα που εξάγει η Ρωσία και στρατηγικής σημασίας για τη βιομηχανική παραγωγή.

Σχολιάζοντας σχετικά, αναλυτές του τομέα ερευνών εμπορευμάτων της Commerzbank υπογραμμίζουν πως υπήρξε εκτεταμένη κερδοσκοπία που συνδυάστηκε με την πραγματική ανησυχία για ελλείψεις. Υπογραμμίζουν, παράλληλα, πως προ της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία ορισμένοι παράγοντες της αγοράς στοιχημάτιζαν στην πτώση των τιμών των εμπορευμάτων και αιφνιδιάστηκαν από τη θεαματική εκτόξευση των τιμών και την απότομη αλλαγή κλίματος στις αγορές εμπορευμάτων που επέφερε ο πόλεμος. Προβλέπουν, έτσι, πως η τιμή του νικελίου θα υποχωρήσει σημαντικά. Δεν λείπουν, πάντως, και οι αναλυτές που αποδίδουν το επεισόδιο πλήρως στις εξελίξεις των ημερών. Οι Μαρίονα Μπόζκουρτ και Σουζάνα Τζου, αναλύτριες της Rystad Energy, τονίζουν πως «ο φόβος για ελλείψεις νικελίου εξαιτίας του πολέμου Ρωσίας – Ουκρανίας παραμένει δυσανάλογα μεγάλος και οδηγεί σε εκτεταμένες αγορές».

Αντίποινα από τη Ρωσία

Την ώρα που οι αγορές αντιδρούσαν στην απόφαση του Αμερικανού προέδρου να επιβάλει εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικών υδρογονανθράκων, ο Ρώσος πρόεδρος σχεδίαζε νέο γύρο αντιποίνων. Υπέγραψε χθες διάταγμα, με το οποίο απαγορεύει τις εξαγωγές «ορισμένων πρώτων υλών» και εμπορευμάτων από τη Ρωσία, αλλά παραμένει ακόμη άγνωστο  ποιες ακριβώς πρώτες ύλες και ποια εμπορεύματα αφορά η απαγόρευση. Τόσο η λίστα με τα προϊόντα και τις πρώτες ύλες όσο και οι χώρες προς τις οποίες θα ισχύει η απαγόρευση αναμένεται να δημοσιοποιηθούν σε δύο ημέρες. Μέχρι στιγμής, αν εξαιρεθεί η απαγόρευση στην εξαγωγή κεφαλαίων από τη χώρα, τα αντίποινα της Ρωσίας παραμένουν ασαφή καθώς προβλέπουν την κατάρτιση μιας λίστας με τις «μη φιλικές προς τη Ρωσία χώρες» και την απειλή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Αλεξέι Νόβακ, για διακοπή της προσφοράς φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω του παλαιού αγωγού Nord Stream 1. Η είδηση πρόλαβε, πάντως, να δώσει νέα ώθηση στις τιμές του παλλάδιου και των σιτηρών. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT