Διευκρινίσεις ΕΦΚΑ για να λάβουν ασφαλιστική​​​​​​​ ικανότητα μη μισθωτοί

Διευκρινίσεις ΕΦΚΑ για να λάβουν ασφαλιστική​​​​​​​ ικανότητα μη μισθωτοί

Συνεχίζεται η ταλαιπωρία για χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες, οι οποίοι θα πρέπει να μεταβούν στα υποκαταστήματα του ΕΦΚΑ προκειμένου να λάβουν ασφαλιστική ικανότητα, παρότι έχουν καταβάλει εμπρόθεσμα τις εισφορές τους.

2' 33" χρόνος ανάγνωσης

Συνεχίζεται η ταλαιπωρία για χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες, οι οποίοι θα πρέπει να μεταβούν στα υποκαταστήματα του ΕΦΚΑ προκειμένου να λάβουν ασφαλιστική ικανότητα, παρότι έχουν καταβάλει εμπρόθεσμα τις εισφορές τους.

Μετά τις συνεχείς διαμαρτυρίες, ο ΕΦΚΑ εξέδωσε ανακοίνωση, επισημαίνοντας ότι πράγματι υπάρχει μια μερίδα ασφαλισμένων που αν και κατέβαλαν κανονικά τις οφειλές τους προς τον ΕΦΚΑ και το ΚΕΑΟ, μέχρι σήμερα δεν έχουν φανεί οι καταβολές στο σύστημα, με αποτέλεσμα να μην τους ανανεώνεται η ασφαλιστική ικανότητα.

Αυτοί, εφόσον δεν χρωστούν και δεν μπορούν να περιμένουν έως τις 22 Μαρτίου, οπότε εκτιμάται ότι θα έχει λυθεί το πρόβλημα, θα πρέπει να πάνε στα υποκαταστήματα του ΕΦΚΑ με την απόδειξη πληρωμής, προκειμένου να λάβουν τη βεβαίωση.

Την 1η Μαρτίου ανανεώθηκε η ασφαλιστική ικανότητα σε 8.044.869 ασφαλισμένους, συνταξιούχους, άμεσα και έμμεσα μέλη. Σε μερίδα ασφαλισμένων η ασφαλιστική ικανότητα δεν ανανεώθηκε για τους εξής τρεις βασικούς λόγους:

Αν οι καταβολές των εισφορών δεν φαίνονται στο σύστημα, θα πρέπει να μεταβούν στα υποκαταστήματα του ΕΦΚΑ.

α) Είτε γιατί έχουν αρρύθμιστες οφειλές προς τον ΕΦΚΑ. Υπενθυμίζεται πως για να λάβει ένας πολίτης ασφαλιστική ικανότητα θα πρέπει να μην οφείλει ή αν οφείλει να έχει ρυθμίσει τις οφειλές του. Αυτή η νομοθεσία ισχύει εδώ και δεκαετίες και κατ’ εξαίρεση δόθηκε ασφαλιστική ικανότητα σε όλους πέρυσι λόγω της πανδημίας. Οι ασφαλισμένοι μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους, με την πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων, στο ΚΕΑΟ και να λαμβάνουν κάθε μήνα, ασφαλιστική ικανότητα. Μάλιστα, με νομοθετική διάταξη που θα κατατεθεί προς ψήφιση, θα δοθεί δυνατότητα αποπληρωμής μόνο της οφειλής που αφορά τις παροχές σε είδος και χρήμα ώστε να λάβει κάποιος ετήσια ασφαλιστική ικανότητα.

β) Είτε γιατί δεν συμπλήρωσαν κατά το προηγούμενο έτος 50 ένσημα ασφάλισης και με βάση τον νόμο δεν δικαιούνται ασφαλιστική ικανότητα.

γ) Είτε γιατί παρόλο που κατέβαλαν κανονικά τις οφειλές τους προς τον ΕΦΚΑ και το ΚΕΑΟ, μέχρι σήμερα δεν έχουν φανεί οι καταβολές τους στο σύστημα.

Σύμφωνα με τον ΕΦΚΑ, οι καθυστερήσεις αυτές αντανακλούν τις προβληματικές δομές του οργανισμού από τη στιγμή της δημιουργίας του, προκαλούν προβλήματα όχι μόνο στην έγκαιρη λήψη της ασφαλιστικής ικανότητας αλλά και σε σειρά άλλων συναλλαγών με τον ΕΦΚΑ (ρυθμίσεις κ.λπ.) και για τον λόγο αυτό, έχει τεθεί από τη διοίκηση ως προτεραιότητα η διαλειτουργικότητα μεταξύ του πληροφοριακού συστήματος τρεχουσών εισφορών του ΕΦΚΑ και του ΚΕΑΟ. Αμεσα πάντως, και το αργότερο έως τις 22 Μαρτίου, στόχος είναι να ολοκληρωθεί η εκκαθάριση των οφειλών που ενώ πληρώθηκαν εγκαίρως από τους ασφαλισμένους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες δεν έχουν φανεί μέχρι και σήμερα στο σύστημα. Γι’ αυτόν τον λόγο, ειδικά για τους επαγγελματίες του πρώην ΕΤΑΑ που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της μη έγκυρης εκκαθάρισης των γραμματίων προείσπραξης, χρεωστικών υπολοίπων κ.ά., δόθηκε παράταση έως τις 18 Απριλίου στην ασφαλιστική τους ικανότητα. Αυτή η παράταση αφορά τόσο εκείνους που πληρώνουν κανονικά τις οφειλές τους αλλά δεν έχουν φανεί ακόμη οι πληρωμές στο σύστημα, όσο και εκείνους που χρωστούν.

Παράταση έως το τέλος του μήνα αναμένεται να δοθεί και για την πληρωμή των εισφορών Ιανουαρίου και δώρου Χριστουγέννων 2021 καθώς και για την υποβολή ΑΠΔ της ίδιας περιόδου, από εργοδότες – επιχειρήσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT