Αυτοματοποιούνται εργασίες ρουτίνας στο Δημόσιο

Αυτοματοποιούνται εργασίες ρουτίνας στο Δημόσιο

Τη διεκπεραίωση αυτοματοποιημένων διαδικασιών στο Δημόσιο από εξειδικευμένο λογισμικό επιδιώκει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

1' 44" χρόνος ανάγνωσης

Τη διεκπεραίωση αυτοματοποιημένων διαδικασιών στο Δημόσιο από εξειδικευμένο λογισμικό επιδιώκει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Για τον σκοπό αυτό, η Κοινωνία της Πληροφορίας έχει προκηρύξει ανοικτό διεθνή διαγωνισμό, προϋπολογισμού 450.000 ευρώ, με αντικείμενο την εκπόνηση μελέτης κόστους-οφέλους από την ενδεχόμενη υιοθέτηση της τεχνολογίας αυτοματοποίησης επιχειρηματικών διαδικασιών (Robotic Process Automation – RPA) στο ελληνικό Δημόσιο.

Η συγκεκριμένη τεχνολογία επιτρέπει την υποκατάσταση του ανθρώπου σε σειρά ενεργειών ρουτίνας, όπως για παράδειγμα, η προσθήκη στοιχείων σε βάσεις δεδομένων ή η αντιγραφή και επικόλληση καταγραφών από μία βάση δεδομένων σε μία άλλη. Στόχος είναι να αυτοματοποιηθούν επαναλαμβανόμενες χειρωνακτικές εργασίες με στόχο την εξοικονόμηση χρόνου και ανθρωπο-προσπάθειας, τη βελτίωση της ταχύτητας, της ακρίβειας και τη μείωση του κινδύνου ανθρώπινου σφάλματος.

Οπως αναφέρει το τεύχος διακήρυξης του διαγωνισμού της Κοινωνίας της Πληροφορίας (ΚτΠ), με τη χρήση των συγκεκριμένων εργαλείων «οι υπάλληλοι μπορούν να επικεντρωθούν σε εργασίες υψηλότερης αξίας, αυτοματοποιώντας επαναλαμβανόμενες εργασίες, ενώ μπορεί να επιτευχθεί και σημαντική εξοικονόμηση χρημάτων μέσω της επέκτασης του χρόνου ζωής υφιστάμενων πληροφοριακών συστημάτων. Μέσω της εισαγωγής της συγκεκριμένης τεχνολογίας, το ελληνικό κράτος δύναται να βελτιώσει τις επιδόσεις του σε σχετικούς δείκτες αποδοτικότητας και αποτελεσματικότητας».

Στόχος της μελέτης είναι η αξιολόγηση του κόστους και των ωφελειών από τη δημιουργία λύσεων τεχνολογιών ρομποτικής αυτοματοποίησης διαδικασιών στο Δημόσιο. Η αξιολόγησή τους θα οδηγήσει στην κατάρτιση ενός οδικού χάρτη προτεινόμενων παρεμβάσεων και θα λειτουργήσει συμπληρωματικά με το Εθνικό Μητρώο Διαδικασιών (ΕΜΔ) στο οποίο καταχωρίζονται και επικαιροποιούνται όλες οι ψηφιακές και φυσικές διαδικασίες φορέων της γενικής κυβέρνησης. Υπολογίζεται ότι 1.072 διαδικασίες έχουν ήδη δημοσιευθεί, 323 βρίσκονται στο στάδιο της δημοσίευσης, 482 στο στάδιο της έγκρισης, ενώ 2.362 τελούν υπό επεξεργασία. Αυτή τη στιγμή, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης βρίσκεται στη διαδικασία κατάρτισης του νέου συστήματος ψηφιακών πληροφοριών «Μίτος» για όλο το Δημόσιο. Πρόκειται για ένα χάρτη των διαδικασιών του ελληνικού Δημοσίου που όταν ολοκληρωθεί θα δώσει τη δυνατότητα στη διοίκηση «να ελέγχει εαυτήν» και στον πολίτη να συναλλάσσεται με το κράτος ακόμη πιο γρήγορα. Οσον αφορά την τεχνολογία RPA, εκτός από τα οφέλη της για τους χρήστες αντιπροσωπεύει μία συνεχώς αναπτυσσόμενη αγορά, της οποίας η αξία εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί σε περίπου 20 δισ. μέχρι το 2025.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT