Coca-Cola 3Ε: Κοστίζει η αναστολή δραστηριότητας στη Ρωσία

Coca-Cola 3Ε: Κοστίζει η αναστολή δραστηριότητας στη Ρωσία

Κίνδυνος απώλειας του 20% λειτουργικών κερδών και όγκου πωλήσεων

3' 3" χρόνος ανάγνωσης

Αντιμέτωπος με τις επιπτώσεις της απόφασης της Coca-Cola Company να αναστείλει τη δραστηριότητά της στη Ρωσία είναι ο όμιλος της Coca-Cola 3Ε. Και αυτό διότι όχι μόνο γιατί η Ρωσία αποτελεί περίπου το 20% του όγκου πωλήσεων και λειτουργικών κερδών του, αλλά διότι εκεί έχει πολύ μεγάλη παραγωγική δραστηριότητα με 10 εργοστάσια, από τη Μόσχα έως το Βλαδιβοστόκ και από την Αγία Πετρούπολη έως το Νοβοσιμπίρσκ. Δεν είναι τυχαίο ότι στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο ελληνικός όμιλος χθες το πρωί σε συνέχεια όσων ανακοίνωσε το βράδυ της Τρίτης η Coca-Cola Company, κάθε άλλο παρά αποσαφηνίζει τις προθέσεις του και ειδικά σε ό,τι αφορά την αναστολή ή όχι της λειτουργίας των παραγωγικών του μονάδων.

«Σε συνέχεια της πρόσφατης ανακοίνωσης από την The Coca-Cola Company σύμφωνα με την οποία αναστέλλει τη δραστηριότητά της στη Ρωσία, σεβόμενοι απόλυτα την απόφασή της συνεργαζόμαστε στενά για την υλοποίησή της, αξιολογώντας προσεκτικά τις καλύτερες δυνατές επιλογές για τους εργαζομένους, τους πελάτες και τους προμηθευτές μας στη Ρωσία», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της Coca-Cola HBC AG. Και συνεχίζει: «Η σχέση μας με την The Coca-Cola Company παραμένει ισχυρή, και συνεχίζουμε να εργαζόμαστε πολύ στενά σε όλες τις υπόλοιπες αγορές μας. Οι σκέψεις μας βρίσκονται σε όλους όσοι έχουν επηρεαστεί από την ανείπωτη τραγωδία στην Ουκρανία και συνεχίζουμε να παρέχουμε υποστήριξη στην περιοχή σε συνεργασία με τον Ερυθρό Σταυρό. Είμαστε ευγνώμονες σε όλους τους εργαζομένους μας και ειδικότερα σε όσους έχουν προσφέρει βοήθεια σε προσωπικό επίπεδο. Ενώνουμε τη φωνή μας με όλους εκείνους που απεγνωσμένα θέλουν να επιστρέψει η ειρήνη στην Ουκρανία».

Σε συγκεκριμένο ερώτημα που απηύθυνε η «Κ» από το βράδυ της Τρίτης σχετικά με το εάν πρόκειται ο όμιλος να αναστείλει τη λειτουργία των εργοστασίων του, δεν είχε λάβει απάντηση. Σύμφωνα δε με ασφαλείς πληροφορίες μετά την έκδοση της ανακοίνωσης χθες το πρωί, στην οποία δεν είναι σαφείς οι προθέσεις του, δεν αναμένεται στο άμεσο μέλλον να υπάρξει νέα τοποθέτηση επί του θέματος.

Coca-Cola 3Ε: Κοστίζει η αναστολή δραστηριότητας στη Ρωσία-1

Δεν έχει διευκρινιστεί εάν η αναστολή λειτουργίας αφορά και τις δέκα μονάδες παραγωγής που διαθέτει.

Η Coca-Cola HBC δραστηριοποιείται στη Ρωσία από το 1994 και αρχικά συμμετείχε σε κοινοπρακτικό σχήμα με την Coca-Cola Company, την Coca-Cola Molino Beverages Ltd. Το 2001 η Coca-Cola HBC εξαγόρασε από την Coca-Cola Company όλες τις δραστηριότητες στη Ρωσία, δηλαδή τα εργοστάσια και τα δικαιώματα εμφιάλωσης, ενώ το 2005 εξαγόρασε και την εταιρεία παραγωγής χυμών Multon. Ας σημειωθεί ότι τα πρώτα προϊόντα Coca-Cola και Fanta εισήχθησαν στη Ρωσία το 1979, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων της Μόσχας το 1980. Το πρώτο εργοστάσιο κατασκευάστηκε στη Μόσχα το 1994 για να ακολουθήσουν στη συνέχεια πολλά ακόμη.

Σήμερα ο όμιλος Coca-Cola HBC διαθέτει στη Ρωσία 10 εργοστάσια με 60 γραμμές παραγωγής. Τα εργοστάσια βρίσκονται στη Μόσχα και στην ευρύτερη περιοχή της Μόσχας, στην Αγία Πετρούπολη, στη Σαμάρα, στο Ροστόφ ον Ντον, στο Εκατέρινμπουργκ, στο Νοβοσιμπίρσκ, στο Βλαδιβοστόκ και στο Κράσνογιαρσκ. Το εργοστάσιο χυμών της Multon αποτελεί το μεγαλύτερο εργοστάσιο παραγωγής χυμών στην Ανατολική Ευρώπη. Επίσης, το εργοστάσιο στο Ροστόφ είναι το μεγαλύτερο που διαθέτει ο όμιλος στην Ανατολική Ευρώπη. Ο όμιλος απασχολεί στη Ρωσία περί τα 7.000 άτομα, ενώ διαθέτει στόλο 3.554 φορτηγών. Σύμφωνα με όσα είχε αναφέρει σε προηγούμενη ανακοίνωσή της η διοίκηση της Coca-Cola HBC με αφορμή την αναστολή λειτουργίας του εργοστασίου της στην Ουκρανία, οι πωλήσεις σε Ρωσία και Ουκρανία αντιστοιχούν στο 20% του συνολικού όγκου πωλήσεων του ομίλου, ενώ από εκεί προέρχεται το 20% των λειτουργικών κερδών του (στοιχεία 2021). Επίσης, οι πωλήσεις στη Ρωσία αποτελούν το 26% του όγκου πωλήσεων του ομίλου στις αναδυόμενες αγορές (στοιχεία 2020).

H μετοχή πάντως της Coca-Cola 3Ε έκλεισε χθες στο Χ.Α. με αύξηση 5,12% σε σύγκριση με το προχθεσινό κλείσιμο, στα 18,98 ευρώ, ενώ άνοδο σημείωνε και στο χρηματιστήριο του Λονδίνου.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT