Σε εταιρεία μετατρέπεται η Elevate Greece

Αναβαθμίζεται η πλατφόρμα όπου καταγράφονται οι startups στην Ελλάδα.

2' 29" χρόνος ανάγνωσης

Σε ανεξάρτητη εταιρεία μετατρέπεται η πλατφόρμα Elevate Greece στην οποία καταγράφονται όλες οι νεοφυείς επιχειρήσεις στην Ελλάδα, βάσει συγκεκριμένων χαρακτηριστικών, με στόχο την πλήρη χαρτογράφηση των startups και την εκπόνηση συγκεκριμένων πολιτικών για τη στήριξη της νεοφυούς επιχειρηματικότητας.

Η αναβάθμιση της πλατφόρμας Elevate Greece και η μετεξέλιξή της σε δημόσιο φορέα που θα οργανώνει το οικοσύστημα των startups προβλέπονται σε ειδικό κεφάλαιο που έχει συμπεριληφθεί σε νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων σχετικά με την εφαρμογή αναπτυξιακών παρεμβάσεων για την προγραμματική περίοδο 2021-2027, μέσω του οποίου αλλάζει το πλαίσιο διαχείρισης του νέου ΕΣΠΑ.

Μέχρι σήμερα στο Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων έχουν εγγραφεί πάνω από 500 startups επιχειρήσεις και η εγγραφή τους αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση προκειμένου αυτές να συμμετέχουν σε χρηματοδοτικά προγράμματα στήριξης. Αξιοποιώντας αυτή τη βάση δεδομένων, η πολιτεία παρέχει ευεργετικά προνόμια μέσω προγραμμάτων του ΕΣΠΑ και νομοθετικών ρυθμίσεων για φορολογικά κίνητρα σε επενδυτικούς αγγέλους και ευνοϊκό πλαίσιο για τα stock options.

Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις το Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων εξελίσσεται σε μια μόνιμη, σύγχρονη και ευέλικτη δομή, μέσω της δημιουργίας ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία «Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων» και τη διακριτική επωνυμία Elevate Greece. Σκοπός της, εκτός από τη διαχείριση και λειτουργία του Μητρώου Νεοφυών Επιχειρήσεων, είναι, όπως σημειώνει ο υφυπουργός Ερευνας και Τεχνολογίας Χρίστος Δήμας, η δικτύωση των startups με την επιχειρηματική κοινότητα και την ελληνική βιομηχανία με σκοπό την ανατροφοδότηση αναγκών της αγοράς, η εξωστρέφεια των επιχειρήσεων αυτών, η παρακολούθηση της πορείας τους στη βάση κρίσιμων δεικτών, η δημιουργία βάσης δεδομένων για την εύρεση εξειδικευμένων – επιστημονικών θέσεων εργασίας σε νεοφυείς επιχειρήσεις, η λειτουργία της πλατφόρμας ως πόλου έλξης για επενδυτές, όπως angels investors, venture capital funds και επιχειρήσεις από την Ελλάδα και το εξωτερικό, η στοχευμένη υποστήριξή τους με διάφορα δυνητικά μέτρα χρηματοδότησης από την πολιτεία και η χορήγηση επιχειρηματικών βραβείων.

Στόχος, όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, είναι η αποτελεσματική διασύνδεση και ο συντονισμός των μερών του ελληνικού οικοσυστήματος καινοτομίας, η σύνδεση της καινοτόμου επιχειρηματικότητας με την παραγόμενη έρευνα και η βελτίωση των εθνικών επιδόσεων στους διεθνείς δείκτες καινοτομίας μέσα από την καταγραφή, παρακολούθηση, προβολή, δικτύωση, κινητοποίηση, η δικτύωση με την επιχειρηματική κοινότητα και την ελληνική βιομηχανία, και η ενδυνάμωση των ελληνικών νεοφυών επιχειρήσεων.

Περαιτέρω, για την εκπλήρωση των σκοπών της η εταιρεία μπορεί:

α) Να συμμετέχει σε οποιαδήποτε επιχείρηση οποιουδήποτε εταιρικού τύπου, με όμοιους ή παρεμφερείς προς τους παραπάνω σκοπούς.

β) Να συνεργάζεται με οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο με οποιονδήποτε τρόπο.

γ) Να αντιπροσωπεύει οποιαδήποτε επιχείρηση ημεδαπή ή αλλοδαπή, με όμοιους ή παρεμφερείς σκοπούς.

δ) Να συνάπτει συμβάσεις προς εξεύρεση οικονομικών πόρων, με την εξαίρεση της σύναψης δανειακών συμβάσεων για τις οποίες απαιτείται έγκριση του υπουργού Οικονομικών, να αναθέτει σε τρίτους οποιοδήποτε έργο ή προμήθεια εξοπλισμού, να εποπτεύει και να συντονίζει τις απαιτούμενες εργασίες και εν γένει να προβαίνει σε οποιαδήποτε εργασία για την εκπλήρωση του σκοπού της.

ε) Να εκπονεί για λογαριασμό τρίτων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, έναντι αμοιβής, μελέτες σχετικές με τους σκοπούς της, ερευνητικά προγράμματα, καθώς και να παρέχει υπηρεσίες υποστήριξης και διαχείρισης αντίστοιχων έργων σε τρίτους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT