Εξάμηνη απαγόρευση αγοράς συναλλάγματος στη Ρωσία

Εξάμηνη απαγόρευση αγοράς συναλλάγματος στη Ρωσία

Εκτακτα μέτρα από την κεντρική τράπεζα της χώρας για να στηρίξει το ρούβλι.

1' 54" χρόνος ανάγνωσης

Στην προσπάθειά της να στηρίξει το ρούβλι, το οποίο διαρκώς υποχωρεί έναντι των ξένων νομισμάτων, η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι απαγορεύει στους πολίτες της να αγοράζουν δολάρια και άλλα ξένα νομίσματα για τους επόμενους 6 μήνες. «Οι τράπεζες δεν θα πωλούν ξένα νομίσματα στους πολίτες κατά τη διάρκεια της περιόδου ισχύος αυτής της προσωρινής διαταγής», αναφέρει ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας της χώρας.

Παράλληλα, η ρωσική κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε ότι περιορίζει τις αναλήψεις σε δολάρια στις 10.000, επισημαίνοντας πως εάν οι πολίτες θέλουν να κάνουν ανάληψη περισσότερων χρημάτων θα πρέπει να το κάνουν σε ρούβλια, που υποτιμώνται γρήγορα με την επικρατούσα ισοτιμία της αγοράς. Οπως σημειώνει δημοσίευμα της Washington Post, τα μέτρα αυτά λαμβάνονται σε μια περίοδο που το ρούβλι κατρακυλάει σε νέο ιστορικό χαμηλό, αφού η χώρα πλήττεται από τις κυρώσεις που επέβαλε η Δύση εξαιτίας της ρωσικής επέμβασης στην Ουκρανία. Ο Σεργκέι Αλεξανσένκο, πρώην ανώτατος αξιωματούχος του ρωσικού υπουργείου Οικονομικών και της κεντρικής τράπεζας, ο οποίος τώρα ζει στις ΗΠΑ, χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη κίνηση «απίστευτη ανοησία». «Προφανώς η εκροή καταθέσεων σε ξένο νόμισμα από τις ρωσικές τράπεζες έχει ξεπεράσει τις προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας και έχει θέσει υπό αμφισβήτηση την ικανότητά τους να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους», τονίζει στο newsletter Substack που συνέταξε ο ίδιος, μετά τη γνωστοποίηση της είδησης.

Εκτακτα μέτρα από την κεντρική τράπεζα της χώρας για να στηρίξει το ρούβλι.

Στο μεταξύ, ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Fitch υποβάθμισε εκ νέου το αξιόχρεο της Ρωσίας, επισημαίνοντας πως η χώρα είναι στα πρόθυρα χρεοκοπίας. Μετά τις κυρώσεις που επέβαλε η Δύση στη ρωσική οικονομία, ο οίκος αξιολόγησης υποβάθμισε το αξιόχρεο της χώρας στο δεύτερο χαμηλότερο επίπεδο, στη βαθμίδα C από Β, καθώς οι εξελίξεις από τη στιγμή που υποβάθμισε το αξιόχρεό της, στις 2 Μαρτίου, έχουν υπονομεύσει περαιτέρω τη βούληση της Μόσχας να εξυπηρετήσει το δημόσιο χρέος της. Οπως σημειώνει, γενικότερα, η περαιτέρω επιτάχυνση των κυρώσεων και οι προτάσεις που θα μπορούσαν να περιορίσουν το εμπόριο πετρελαίου και φυσικού αερίου, αυξάνουν την πιθανότητα μιας πολιτικής απάντησης από τη Ρωσία, που περιλαμβάνει τουλάχιστον επιλεκτική μη πληρωμή των κρατικών της υποχρεώσεων. Αιτιολογώντας αυτή την απόφαση, η Fitch επικαλείται προεδρικό διάταγμα που υπογράφηκε την 5η Μαρτίου, βάσει του οποίου η Ρωσία επιτρέπει να αποπληρώνει τους πιστωτές της σε συγκεκριμένες χώρες με ρούβλια, όχι με ξένο νόμισμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT