Θεαματική άνοδος στις ευρωπαϊκές αγορές

Θεαματική άνοδος στις ευρωπαϊκές αγορές

Με υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου έως και 15% κάποια στιγμή αντέδρασε η παγκόσμια αγορά στις δηλώσεις του Ουκρανού προέδρου στη γερμανική εφημερίδα «Bild», καθώς ερμηνεύθηκαν ως διάθεση συμβιβασμού.

1' 40" χρόνος ανάγνωσης

Με υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου έως και 15% κάποια στιγμή αντέδρασε η παγκόσμια αγορά στις δηλώσεις του Ουκρανού προέδρου στη γερμανική εφημερίδα «Bild», καθώς ερμηνεύθηκαν ως διάθεση συμβιβασμού. Η συνέντευξη Ζελένσκι στη γερμανική εφημερίδα συνέπεσε άλλωστε με την είδηση ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα σκοπεύουν να ζητήσουν από τα υπόλοιπα μέλη του ΟΠΕΚ+ να αυξήσουν σημαντικά την παραγωγή πετρελαίου, αν και η κίνηση αναμένεται να καλλιεργήσει φυγόκεντρες δυνάμεις στους κόλπους του καρτέλ, θέτοντας ορισμένες χώρες-μέλη απέναντι στη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία. Σημαντική μερίδα αναλυτών της αγοράς επιμένει, πάντως, πως η αποκλιμάκωση των τιμών του μαύρου χρυσού οφείλεται κυρίως σε τεχνική διόρθωση μετά τα ιλιγγιώδη άλματα των προηγούμενων συνεδριάσεων και λιγότερο σε κάποια αλλαγή σε ό,τι αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ετσι, η τιμή του αργού Δυτικού Τέξας κυμαινόταν το βράδυ στα 111,28 δολάρια το βαρέλι και του Brent στα 113,50 δολάρια το βαρέλι.

Σε υποχώρηση οι τιμές στο πετρέλαιο αλλά και στον χρυσό.

Πτωτικά κινήθηκαν, άλλωστε, χθες και οι τιμές των άλλων εμπορευμάτων, με ενδεικτική την κίνηση του χρυσού που υποχώρησε κατά 3,8% στα 1.987,63 δολάρια η ουγγιά. Στην αντίθετη πορεία κινήθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετοχών, που έπειτα από τρεις συνεδριάσεις μαζικών πωλήσεων σημείωσαν θεαματική άνοδο. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Eurostoxx 600 έκλεισε με άνοδο 4,7% διακόπτοντας την πτώση τεσσάρων συναπτών συνεδριάσεων, στη διάρκεια των οποίων συγκέντρωσε απώλειες περίπου 7%. Ο επίσης πανευρωπαϊκός μικρότερος δείκτης Eurostoxx 50 έκλεισε με κέρδη 7,44% και οι μεγάλες κερδισμένες της ημέρας ήταν οι μετοχές των τραπεζών, των αυτοκινητοβιομηχανιών, των ταξιδιωτικών επιχειρήσεων και του κλάδου της ψυχαγωγίας που σημείωσαν κέρδη της τάξης του 7%. Σε ό,τι αφορά τις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές, ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου έκλεισε με κέρδη 3,25%, ενώ ο Xetra DAX της Φρανκφούρτης και ο CAC 40 του Παρισιού έκλεισαν με κέρδη 7,92% και 7,1% αντιστοίχως. Στους κερδισμένους της χθεσινής συνεδρίασης και το ευρώ που σημείωσε άνοδο 1,71% έναντι του δολαρίου στο 1,11 δολ. εν μέσω συζητήσεων για κοινή έκδοση ομολόγων της Ε.Ε., με σκοπό τη χρηματοδότηση των δαπανών για την ενέργεια και την άμυνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT