Χρηματιστήριο: Αλμα 4,22% του Γενικού Δείκτη με υψηλό τζίρο άνω των 110 εκατ. 

Χρηματιστήριο: Αλμα 4,22% του Γενικού Δείκτη με υψηλό τζίρο άνω των 110 εκατ. 

Το κλίμα παραμένει εύθραυστο στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία

2' 41" χρόνος ανάγνωσης

Ισχυρή ανοδική αντίδραση στο sell-off της προηγούμενης συνεδρίασης πραγματοποίησε το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να επιστρέφει πάνω από τις 820 μονάδες και τις τράπεζες, σειρά blue chips καθώς και τίτλους της μεσαίας κεφαλαιοποίησης να καταγράφουν ράλι, ακολουθώντας το διεθνές κλίμα. Οι επενδυτές αξιολογούν τις εξελίξεις και τις αντιδράσεις της Δύσης απέναντι στις επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής, εν αναμονή της έκτακτης Συνόδου Κορυφής, όπου θα τεθούν θέματα αντιμετώπισης του ενεργειακού κόστους, και της συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Το κλίμα, ωστόσο, παραμένει εύθραυστο και η μεταβλητότητα επίμονα υψηλή, κάτι που σημαίνει πως η επιστροφή του Χ.Α. σε ανοδικό κανάλι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να κριθεί από μία συνεδρίαση ισχυρής αντίδρασης όπως η χθεσινή. Οπως σημειώνει ο Πέτρος Στεριώτης, πιστοποιημένος χρηματοοικονομικός αναλυτής, οι επιβληθείσες κυρώσεις και η διακοπή εμπορικών ροών ενισχύουν τον εισαγόμενο πληθωρισμό και τις υφεσιακές πιέσεις, ενώ τα μετοχικά ράλι ανακούφισης δεν προεξοφλούν δραματική ανατροπή των εξελίξεων, με την οποιαδήποτε συζήτηση αντίστροφης της τάσης του Γενικού Δείκτη να μοιάζει πρόωρη.

Ετσι, στα στατιστικά της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο της τάξης του 4,22% και έκλεισε στις 822,97 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 112,52 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε κέρδη 4,51% στις 1.974,39 μονάδες, ενώ με άνοδο 3,22% έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης στις 1.453,42 μονάδες.

Υψηλές επιδόσεις κατέγραψαν τραπεζικές μετοχές, blue chips και τίτλοι μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Στα μη τραπεζικά blue chips, όλοι οι τίτλοι έκλεισαν με κέρδη, ενώ ξεχώρισε η Quest με ράλι 7% και ακολούθησαν με άλμα άνω του 6% οι Lamda Development, Βιοχάλκο, ΑΔΜΗΕ και ΔΕΗ, καθώς και οι Aegean, ΕΛΒΑΛΧαλκόρ και Coca-Cola με άνοδο άνω του 5%.

Ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 7,91% στις 558,74 μονάδες, με την Τράπεζα Πειραιώς να ξεχωρίζει με κέρδη 9,32%, ενώ στο +8,42% έκλεισε η Alpha Bank, στο +7,71% η Εθνική και στο +6,96% η Eurobank.

Οπως επισημαίνει η Depolas Investment Services, το ενεργειακό ζήτημα που προκύπτει από τις επιπτώσεις των εκατέρωθεν κυρώσεων αρχίζει να ξεκαθαρίζει, αλλά η μεταβλητότητα στις αγορές θα συνεχιστεί και βραχυπρόθεσμες εκτιμήσεις παραμένουν αρκετά επισφαλείς, με την εγκλωβισμένη μόχλευση αλλά και την ανάγκη δημιουργίας ρευστότητας να εξακολουθεί να τροφοδοτεί τις πωλήσεις. Οπως σημειώνει, παρότι τα τρέχοντα επίπεδα τιμών χαρακτηρίζονται ιδιαίτερα κρίσιμα, η αυξημένη τεκμαρτή μεταβλητότητα δυσκολεύει/καθυστερεί την αναζήτηση ενός σημείου ισορροπίας.

Σύμφωνα με τον Ηλία Ζαχαράκη της Fast Finance, όλα δείχνουν ότι το 2022 δεν θα είναι καθόλου εύκολη χρονιά για αποδόσεις, μια και έχουμε να αντιμετωπίσουμε έναν πόλεμο με άγνωστες εξελίξεις. Σε τέτοιες καταστάσεις η λογική έρχεται σε δεύτερη μοίρα και το μόνο σίγουρο είναι ότι θα πρέπει να αφήσουμε τον χρόνο να μας δείξει τι θα κάνει η αγορά. Η μεταβλητότητα θα παραμείνει αυξημένη και χρειάζεται προσοχή στις εύκολες αποφάσεις αγορών, ειδικά βραχυπρόθεσμου ενδιαφέροντος.

Στην αγορά ομολόγων και εν αναμονή των αποφάσεων της ΕΚΤ κατά τη σημερινή κρίσιμη συνεδρίαση, την πρώτη μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου σημείωσε νέα μικρή πτώση στο 2,35%, ενώ το spread συρρικνώθηκε στις 215 μονάδες βάσης (από 242 που είχε βρεθεί την περασμένη εβδομάδα), λόγω και της ανόδου των αποδόσεων στα 10ετή γερμανικά ομόλογα. Παράλληλα, σε αρνητικά επίπεδα διαμορφώθηκε η απόδοση των εντόκων διάρκειας ενός έτους που εξέδωσε ο ΟΔΔΗΧ κατά τη χθεσινή δημοπρασία και στο -0,23% – αν και ενισχυμένη από την αντίστοιχη προηγούμενη έκδοση του Δεκεμβρίου (-0,4%).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT