Πληθωριστικό σοκ, αλλά όχι ύφεση «βλέπει» το ΥΠΟΙΚ

Πληθωριστικό σοκ, αλλά όχι ύφεση «βλέπει» το ΥΠΟΙΚ

Στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας θα είναι έτοιμο το πακέτο των παρεμβάσεων για την ανακούφιση νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

2' 16" χρόνος ανάγνωσης

O πληθωρισμός τους επόμενους μήνες δεν αποκλείεται να φτάσει και στο 8%, είπε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στο ραδιόφωνο των «Παραπολιτικών».

Πριν από μόλις δέκα ημέρες ο ίδιος εκτιμούσε ότι ο μέσος πληθωρισμός φέτος θα ήταν 3%-4%, ενώ ένα μήνα νωρίτερα η Κομισιόν προέβλεπε 3,1% (εναρμονισμένος δείκτης). Ωστόσο είναι πιθανή μια αναθεώρηση προς τα πάνω, καθώς το υπουργείο Οικονομικών δεν «βλέπει» πλέον μια πρόσκαιρη αύξηση, αλλά μια παρατεταμένη διατήρηση των τιμών σε υψηλά επίπεδα.

Στο υπουργείο Οικονομικών μιλούν πλέον για ένα «πληθωριστικό σοκ», το οποίο θα επηρεάσει και τον ρυθμό ανάπτυξης, αν και οι εκτιμήσεις επιμένουν ότι δεν θα περάσουμε σε ύφεση. Το πόσο σημαντικό θα είναι αυτό το σοκ αλλά και πόσο μεγάλη θα είναι η υποχώρηση του ΑΕΠ δεν είναι βέβαιο, σημειώνουν οι πηγές, καθώς το τοπίο για την εξέλιξη του πολέμου παραμένει θολό. Τονίζουν, επίσης, ότι η Ελλάδα έχει ως θετικό αντίβαρο τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά και την πιθανή ανάκαμψη από την κρίση χρέους που προηγήθηκε της πανδημίας.

Στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, είπε εξάλλου ο κ. Σταϊκούρας, θα είναι έτοιμο το πακέτο των παρεμβάσεων για την ανακούφιση των νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Περιέγραψε δύο βασικές παρεμβάσεις:

1. Τη συνέχιση της στήριξης των λογαριασμών ενέργειας για νοικοκυριά, επιχειρήσεις και αγρότες για όσο χρειαστεί.

Στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας θα είναι έτοιμο το πακέτο των παρεμβάσεων για την ανακούφιση νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

2. Την παροχή βοήθειας στα πιο ευάλωτα νοικοκυριά. Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός έχει μιλήσει για μια «επιταγή ακρίβειας». Οπως τόνισε ο κ. Σταϊκούρας, καμία χώρα από μόνη της δεν μπορεί να καλύψει τις ζημιές των νοικοκυριών, γι’ αυτό και μιλάμε για μέτρα ανακούφισης.

Σχετικά με τα δημοσιονομικά περιθώρια που υπάρχουν είπε ότι η μείωση του ΕΝΦΙΑ και η στήριξη των αγροτών εξάντλησαν τον χώρο που δημιούργησε ο υψηλότερος από την πρόβλεψη του προϋπολογισμού ρυθμός ανάπτυξης το 2021 (8,3%). Οποιος χώρος επιπλέον βρίσκεται, θα αξιοποιείται, είπε. Διευκρίνισε ότι για φέτος υπάρχει ακόμη ευελιξία, καθώς εφαρμόζεται η ρήτρα γενικής διαφυγής, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να δείξουμε ανευθυνότητα, γιατί υπάρχουν και οι αγορές. Εξήγησε ότι το πλήγμα στο κόστος δανεισμού είναι αναλογικά μεγαλύτερο για την Ελλάδα, επειδή δεν διαθέτει επενδυτική βαθμίδα, κάτι που αποτρέπει τους επενδυτές από το να αγοράσουν ελληνικούς τίτλους σε μια τέτοια περίοδο, κατά την οποία στρέφονται σε ασφαλείς προορισμούς, όπως οι γερμανικοί τίτλοι.

Πάντως τόνισε ότι τα ταμειακά διαθέσιμα είναι σε ικανοποιητικό ύψος, στα 41 δισ. ευρώ, από τα υψηλότερα στην Ευρώπη, ως ποσοστό του ΑΕΠ.

«Το σημαντικό για εμάς είναι να βρεθεί ο δημοσιονομικός χώρος», τόνισε, παραπέμποντας στο μοντέλο του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, που επιδοτεί σήμερα τους λογαριασμούς ρεύματος, χωρίς να επιβαρύνεται το έλλειμμα του προϋπολογισμού.

Επιβεβαίωσε, εξάλλου, ότι στο τέλος Μαρτίου θα εξοφληθεί το υπόλοιπο του δανείου του ΔΝΤ, ύψους 1,9 δισ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT