«Καμπανάκι» ΣΕΒ για την εφαρμογή του μηχανισμού CBAM

«Καμπανάκι» ΣΕΒ για την εφαρμογή του μηχανισμού CBAM

Τους κινδύνους που εγκυμονεί για την ελληνική βιομηχανία ο μηχανισμός συνοριακής προσαρμογής άνθρακα (CBAM) ανέδειξε σε διαδικτυακή εκδήλωση το Συμβούλιο του ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη.

1' 44" χρόνος ανάγνωσης

Τους κινδύνους που εγκυμονεί για την ελληνική βιομηχανία ο μηχανισμός συνοριακής προσαρμογής άνθρακα (CBAM) ανέδειξε σε διαδικτυακή εκδήλωση το Συμβούλιο του ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, ενόψει της ολοκλήρωσης των διαβουλεύσεων στην Ε.Ε. το επόμενο διάστημα και της οριστικοποίησης του πλαισίου εφαρμογής του, όπως και του συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών. Στην εκδήλωση, στην οποία εκτός από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα συμμετείχαν και Ελληνες ευρωβουλευτές που έχουν αναδείξει το ζήτημα στην Ευρωβουλή, παρουσιάστηκε μελέτη του ΙΟΒΕ που ποσοτικοποιεί τις επιπτώσεις από την εφαρμογή αυτού του νέου μηχανισμού. Στόχος από την εφαρμογή του CBAM είναι η επιβολή ισοδύναμου με την Ε.Ε. κόστους εκπομπών στις εισαγωγές περιορισμένου αριθμού προϊόντων υψηλής έντασης εκπομπών με βάση την περιεκτικότητά τους σε άνθρακα (τσιμέντο, αλουμίνιο, σίδηρος-χάλυβας, λιπάσματα, διύλιση πετρελαίου). Πρόκειται για κλάδους που στην Ελλάδα παράγουν το 27% της Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας της μεταποίησης και απασχολούν περίπου 57.000 εργαζομένους, δηλαδή το 16% της συνολικής απασχόλησης στη μεταποίηση.

Με βάση την ισχύουσα πρόταση της Ε.Ε., η επιβάρυνση, μόνο για την αγορά δικαιωμάτων εκπομπών που χάνονται λόγω της εφαρμογής του, ξεκινάει από 197 εκατ. το 2023 και κλιμακώνεται σε 1,1-1,3 δισ. το 2035. Η αρνητική επίδραση στο ΑΕΠ λόγω των αναμενόμενων επιπτώσεων στα μερίδια αγοράς από το επιπλέον κόστος κλιματικής μετάβασης φθάνει το 2035 στο 1,7 δισ. ευρώ, με την απώλεια στην απασχόληση σε όλο το φάσμα επιχειρηματικής δραστηριότητας να ξεπερνάει τις 25.400 θέσεις εργασίας.

Το Συμβούλιο του ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη προτείνει εφαρμογή του CBAM ως συμπληρωματικού και όχι ως εναλλακτικού μέτρου της δωρεάν κατανομής δικαιωμάτων και ακόμη τέσσερις προϋποθέσεις για τη διασφάλιση της μετάβασης στην κλιματική ουδετερότητα, με ταυτόχρονη προστασία της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων. «Η έννοια της Βιώσιμης Ανάπτυξης απαιτεί να υπάρχει ισορροπία και ρεαλισμός στις πολιτικές που ακολουθούνται από την Ευρώπη. Είναι σαφές ότι η προτεραιότητα καθορίζεται από την κλιματική αλλαγή, αλλά η μη σωστά μελετημένη και εφαρμοσμένη πολιτική θα οδηγήσει όχι μόνο σε μεταφορά της βιομηχανικής βάσης και οικονομικής ανάπτυξης σε χώρες εκτός Ε.Ε., αλλά πολύ πιθανόν και σε ταυτόχρονη αύξηση των εκπομπών ρύπων για το ίδιο προϊόν σε παγκόσμια κλίμακα» τόνισε ο πρόεδρος του Συμβουλίου κ. Ανδρέας Σιάμισιης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT