Eurobank: Κέρδη 424 εκατ. ευρώ το 2021

Ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων υποχώρησε στο 6,8%

3' 18" χρόνος ανάγνωσης

«Η παγκόσμια οικονομία και το διεθνές εμπόριο μπαίνουν σε αχαρτογράφητα νερά μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία», δημιουργώντας ένα νέο πεδίο αβεβαιότητας με μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην οικονομία. Αυτό επεσήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας, διευκρινίζοντας ότι παρά τη χαμηλή έκθεση που έχει η χώρα μας στις οικονομίες της Ρωσίας και της Ουκρανίας, οι επιπτώσεις, που «είναι πρόωρο ακόμα να υπολογιστούν, θα προέλθουν κυρίως μέσω του μηχανισμού των τιμών ενέργειας και του πληθωρισμού».

Μιλώντας στο πλαίσιο της ενημέρωσης των επενδυτών για τα αποτελέσματα του 2021, ο κ. Καραβίας εξήγησε ότι η άμεση έκθεση της χώρας μας μέσω των εμπορικών συναλλαγών είναι κάτω του 1,5% των συνολικών εξαγωγών μας, ενώ σε ανάλογα χαμηλά επίπεδα είναι και η έκθεση του τουρισμού. Επουσιώδης είναι και η άμεση έκθεση του ομίλου της Eurobank που σε όρους δανειακού χαρτοφυλακίου περιορίζεται κάτω από 80 εκατ. ευρώ, ενώ κάτω από τα 15 εκατ. ευρώ είναι η έκθεση σε ρωσικές επιχειρήσεις. Η δραστηριότητα στην Κύπρο, η οικονομία της οποίας είναι περισσότερο εκτεθειμένη στην αγορά της Ρωσίας, υπολογίζεται ότι μπορεί να οδηγήσει σε υποχώρηση κατά 10% των κερδών της θυγατρικής του ομίλου, ποσοστό που είναι μικρό στο σύνολο της κερδοφορίας. Ο κ. Καραβίας επιβεβαίωσε την πρόθεση του ομίλου να αυξήσει το ποσοστό στην Ελληνική Tράπεζα, σε επίπεδα τιμών που θεωρεί εύλογα.

Οι εκτιμήσεις του ομίλου για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας στις οποίες στηρίζονται και οι προβλέψεις για την κερδοφορία «εξακολουθούν να ισχύουν», υπογράμμισε ο κ. Καραβίας, θέτοντας τον στόχο για ανάκαμψη φέτος στο 4,5% και μεταξύ 3,5%-4% την προσεχή διετία. Στη βάση αυτών των προβλέψεων ο CEO του ομίλου επεσήμανε ότι η Eurobank είναι σε ισχυρή θέση να αξιοποιήσει τους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης που θα επιτρέψουν αύξηση του δανειακού χαρτοφυλακίου της κατά 7% ετησίως. Πιο αναλυτικά, οι χρηματοοικονομικοί στόχοι του νέου επιχειρησιακού προγράμματος της περιόδου 2022-2024 προβλέπουν:

• Μέση αύξηση των κερδών ανά μετοχή περίπου 13% τον χρόνο με έμφαση το 2022, χρονιά που τα κέρδη ανά μετοχή θα ενισχυθούν πάνω από 20%.

• Διανομή μερίσματος από τη χρήση του 2022 σε ποσοστό περίπου 20%.

• Επίτευξη διατηρήσιμης απόδοσης επί των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων 10% κατ’ έτος.

Προβλέπεται διανομή μερίσματος από τη χρήση του 2022 σε ποσοστό περίπου 20%.

• Δημιουργία τουλάχιστον 100 μονάδων βάσης κεφαλαίων ετησίως από την κερδοφορία για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης, τη διανομή μερίσματος και την ενίσχυση της κεφαλαιακής θέσης.

• Μείωση του δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων από 6,8% το 2021 σε 4,8% το 2024, στόχος που ενισχύεται από τα χαμηλά επίπεδα καθαρών εισροών NPEs ύψους 400 εκατ. ευρώ το 2022.

Eurobank: Κέρδη 424 εκατ. ευρώ το 2021-1

Σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα του 2021 τα οργανικά κέρδη προ προβλέψεων ανήλθαν σε 900 εκατ. ευρώ και τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 424 εκατ. ευρώ, με την απόδοση των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων να ανέρχεται σε 8,2%.

Ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων μειώθηκε από 14% το 2020 σε 6,8% το 2021, καθιστώντας τη Eurobank την πρώτη ελληνική τράπεζα με μονοψήφιο δείκτη.

Επίσης, οι κεφαλαιακοί δείκτες ενισχύθηκαν περισσότερο του αναμενομένου, ως αποτέλεσμα της υψηλότερης κερδοφορίας και των θετικότερων επιπτώσεων από τις συναλλαγές «Mexicο», «Wave» και «Triangle». Κατά συνέπεια, ο δείκτης συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας ανήλθε σε 16,8% και ο δείκτης CET1 με την πλήρη εφαρμογή των όρων της Βασιλείας ΙΙΙ αυξήθηκε σε 13,6%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT