Απώλειες κατέγραψαν οι ευρωπαϊκοί δείκτες

Απώλειες κατέγραψαν οι ευρωπαϊκοί δείκτες

1' 49" χρόνος ανάγνωσης

Mεγάλες απώλειες εμφάνισαν χθες οι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων εξ αφορμής της απροσδόκητης απόφασης της ΕΚΤ να επισπεύσει τον ρυθμό αναδίπλωσης του προγράμματος αγοράς τίτλων, αλλά και της αποτυχίας των διαπραγματεύσεων μεταξύ των εμπόλεμων πλευρών στην Ουκρανία. Συν τοις άλλοις, δυσμενώς επηρέασε το κλίμα και η εκτίναξη του πληθωρισμού στις ΗΠΑ τον Φεβρουάριο στο 7,9%, από 7,5% τον Ιανουάριο. Πρόκειται για νέο ρεκόρ σε διάστημα 40 ετών. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ολοκλήρωσε τη χθεσινή συνεδρίαση με κάμψη 1,69%, ενώ τη σοβαρότερη απώλεια είχε στο Μιλάνο ο δείκτης FTSE MIB, κατά 4,20%. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε στο -1,27%, στη Φρανκφούρτη ο DAX στο -2,93%, στο -2,83% ο CAC 40 στο Παρίσι και στη Μαδρίτη o IBEX στο -1,15%, ενώ στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού και πριν από το κλείσιμο της αμερικανικής αγοράς σημειωνόταν πτώση 0,75% και 0,90% για τους Dow Jones και S&P 500, αντιστοίχως. Τον τόνο της καθοδικής πορείας έδωσαν στη Γουόλ Στριτ οι τιμές των μετοχών των ομίλων υψηλής τεχνολογίας. Οι επενδυτές προβληματίστηκαν με τον πληθωρισμό, ο οποίος εναρμονίστηκε μεν με τις προβλέψεις, αλλά αφορούσε ως επί το πλείστον την περίοδο που προηγήθηκε της εισβολής στην Ουκρανία και των κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας.

Τη μεγαλύτερη υποχώρηση είχε στο Μιλάνο ο δείκτης FTSE MIB, που έκλεισε με πτώση 4,20%.

Το ευρώ έναντι του δολαρίου εξασθένησε σε ποσοστό 0,8%, στο 1,0990 δολάριο. Οι αγορές εμφανίζουν ισχυρές διακυμάνσεις από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και μετά, ενώ ειδικά στην αμερικανική αγορά σημειώθηκε η μεγαλύτερη κινητικότητα των μετοχών ανάμεσα σε απώλειες και κέρδη από το 2020. Στα εμπορεύματα επίσης παρατηρούνται αιφνίδιες και βίαιες μεταβολές, διότι οι επενδυτές επηρεάζονται από την αβεβαιότητα του πολέμου. Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ εκτινάχθηκε στα υψηλότερα επίπεδα 40ετίας και δεν δείχνει σημάδια αποκλιμάκωσης, εντείνοντας τις πιέσεις στους αρμόδιους αξιωματούχους να αυξήσουν τα επιτόκια, αν και αυτό θα ανασχέσει πιθανώς την ανάπτυξη. Χθες οι τιμές του πετρελαίου απώλεσαν τα αρχικά τους κέρδη και το Brent διαπραγματευόταν 0,5% χαμηλότερα, στα 110,60 δολάρια το βαρέλι. Είχε προηγηθεί την Τετάρτη η δραστικότερη υποχώρηση των τιμών σε διάστημα διετίας. Οι παράγοντες των αγορών διερωτώνται εάν οι ανησυχίες τους για τα προβλήματα στις προμήθειες είναι υπερβολικές, εφόσον η Μόσχα δήλωσε πως θα τηρήσει τα συμβόλαιά της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT