Χρηματιστήριο: Με το βλέμμα στο πολεμικό μέτωπο της Ουκρανίας οι επενδυτές

Χρηματιστήριο: Με το βλέμμα στο πολεμικό μέτωπο της Ουκρανίας οι επενδυτές

Η αρχική άνοδος αντιστράφηκε μετά την άκαρπη συνάντηση στην Αττάλεια

2' 48" χρόνος ανάγνωσης

Οι πωλητές πήραν και πάλι τα ηνία στο Χρηματιστήριο Αθηνών οδηγώντας σε πιέσεις τον Γενικό Δείκτη και αποδεικνύοντας πως η έντονη μεταβλητότητα που κυριαρχεί το τρέχον διάστημα κάνει την όποια πρόβλεψη για τη βραχυπρόθεσμη πορεία της αγοράς επισφαλή. Αν και ο Γενικός Δείκτης δοκίμασε αρχικά να κινηθεί προς τις 830 μονάδες, στη συνέχεια οι ρευστοποιήσεις επέστρεψαν λόγω της άκαρπης συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών Ρωσίας και Ουκρανίας στην Αττάλεια, καθώς και του άλματος του πληθωρισμού.

Οπως άλλωστε είχαν προειδοποιήσει εγχώριοι αναλυτές, οι επενδυτές κινούνται ανάλογα με τη ροή των ειδήσεων από τη Ρωσία και την Ουκρανία, και σε αυτό το περιβάλλον το ράλι τις Τετάρτης δεν ήταν ικανό να φέρει την… άνοιξη στο Χ.Α. Το κλίμα παραμένει εύθραυστο και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να κριθεί η προοπτική της αγοράς από μία συνεδρίαση ισχυρής αντίδρασης. Οσο η αγορά κλείνει κάτω από τις 845 μονάδες, η τάση είναι επιθετική και σε πρώτη φάση χρειάζεται κατοχύρωση, όπως σημειώνουν, προσθέτοντας πως η μακροπρόθεσμη τάση είναι πτωτική, με το σημείο στήριξης να εντοπίζεται στις 800 μονάδες.

Πιο αναλυτικά, στα στατιστικά της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση 2,37% στις 803,47 μονάδες, ενώ ο τζίρος ανήλθε στα 107,96 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 2,58% στις 1.923.46 μονάδες, ενώ στο -1.66% διαμορφώθηκαν οι απώλειες στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, ο οποίος έκλεισε στις 1.429.26 μονάδες.

Από τα μη τραπεζικά blue chips μόνο οι ΟΤΕ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή έκλεισαν ανοδικά (στο +0,19% και +0,15%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν ΕΛΠΕ και Aegean στο -4,41% και το -4,2% αντίστοιχα, και ακολούθησαν με απώλειες άνω του 3% οι Βιοχάλκο, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ και Motor Oil.

«Βουτιά» του τραπεζικού δείκτη 4,38% — Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση 2,37% στις 803,47 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε «βουτιά» της τάξης του 4,38% στις 534,28 μονάδες, με την Τράπεζα Πειραιώς να υποχωρεί κατά 5,35%, την Alpha Bank να κλείνει στο -5,21%, την Εθνική Τράπεζα στο -6,46% και τη Eurobank στο -1,54%.

Πάντως, σε ανάλυσή της η HSBC σημείωσε πως το sell-off του τελευταίου διαστήματος έχει κάνει ακόμα πιο ελκυστικές τις αποτιμήσεις των τραπεζικών μετοχών και αναβάθμισε τις τιμές-στόχους. Για την Alpha Bank η τιμή-στόχος τοποθετείται στο 1,60 ευρώ (από 1,40 ευρώ πριν), για τη Eurobank στο 1,45 ευρώ (από 1,30 ευρώ), για την Εθνική Τράπεζα στα 3,90 ευρώ (από 3,55 ευρώ) και για την Τράπεζα Πειραιώς στα 2,10 ευρώ (από 1,95 πριν).

Με δεδομένη τη συνέχιση της χαμηλής ορατότητας, η φυγή από τους επενδυτικούς κινδύνους οδηγεί στην υποχώρηση των δεικτών και το ελληνικό Χρηματιστήριο συγχρονίζεται με τις διεθνείς αγορές, όπως επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας της «Κύκλος Χρηματιστηριακή». Το ανάχωμα των 850 μονάδων υποχώρησε σαν χάρτινος πύργος και είναι πιθανό, σε αυτό το ασταθές κλίμα, να δοκιμαστεί ενδεχομένως και η στήριξη των 780 μονάδων του Γενικού Δείκτη.

Οπως σημειώνει ο αναλυτής, το ενεργειακό σοκ αλλά και οι αυξήσεις των τιμών των άλλων εμπορευμάτων τροφοδοτούν τον πληθωρισμό και επιφέρουν σοβαρή αφαίμαξη των εισοδημάτων των καταναλωτών, αλλά και σοβαρή επιδείνωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων που βλέπουν τα λειτουργικά τους έξοδα καθημερινά να αυξάνονται, με την Ε.Ε. να αναζητεί μηχανισμό στήριξης για την ενίσχυση των εισοδημάτων κυρίως ευπαθέστερων κοινωνικών στρωμάτων.

Η επιβράδυνση των ρυθμών οικονομικής μεγέθυνσης συντελείται ήδη, ενώ η συνέχιση αυτής της κατάστασης θα οδηγήσει αναπόφευκτα στον στασιμοπληθωρισμό, τη συνύπαρξη δηλαδή της οικονομικής ύφεσης και του πληθωρισμού, ξυπνώντας τις εφιαλτικές μνήμες της δεκαετίας του ’70, με την πολυετή πετρελαϊκή κρίση να πλήττει τότε την παγκόσμια οικονομία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT