Goldman Sachs, J.P. Morgan φεύγουν από τη Ρωσία

Η Wall Street γυρίζει την πλάτη στη Ρωσία, με την Goldman Sachs να είναι η πρώτη διεθνής τράπεζα που ανακοίνωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα πως τερματίζει τις δραστηριότητές της στην περιοχή.

1' 52" χρόνος ανάγνωσης

Η Wall Street γυρίζει την πλάτη στη Ρωσία, με την Goldman Sachs να είναι η πρώτη διεθνής τράπεζα που ανακοίνωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα πως τερματίζει τις δραστηριότητές της στην περιοχή. Λίγο αργότερα, η J.P. Morgan, η μεγαλύτερη αμερικανική τράπεζα ως προς τα περιουσιακά της στοιχεία, αποφάσισε να πράξει αντίστοιχα. Οπως αναφέρει το moneyreview, στη μαζική έξοδο των πολυεθνικών της Δύσης από τη Ρωσία τη σκυτάλη παίρνουν τώρα οι τράπεζες, την ώρα που οι οίκοι αξιολόγησης προειδοποιούν για την επερχόμενη χρεοκοπία της χώρας και οι κυρώσεις βάζουν στο στόχαστρο το χρηματοοικονομικό της σύστημα. «Η Goldman Sachs τερματίζει τις δραστηριότητές της στη Ρωσία, σύμφωνα με τις κανονιστικές απαιτήσεις και τις απαιτήσεις αδειοδότησης», δήλωσε εκπρόσωπος της τράπεζας. Οπως αναφέρει το moneyreview, οι διεθνείς τράπεζες έχουν απαιτήσεις άνω των 121 δισ. δολαρίων στη Ρωσία, σύμφωνα με την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών. Οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν 84 δισ. δολάρια, με τη Γαλλία, την Ιταλία και την Αυστρία να εμφανίζουν τη μεγαλύτερη έκθεση. Οι απαιτήσεις των αμερικανικών τραπεζών στη Ρωσία ανέρχονται σε 14,7 δισ. δολ., με την Goldman Sachs να έχει έκθεση 650 εκατ. δολ.

Στα 14,7 δισ. δολ. η έκθεση συνολικά των αμερικανικών τραπεζών, στα 84 δισ. δολ. των ευρωπαϊκών.

Η Fitch Ratings ήδη προειδοποίησε ότι «η ποιότητα ενεργητικού των μεγάλων τραπεζών της Δυτικής Ευρώπης θα πιεστεί από τις επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία», προσθέτοντας επίσης πως οι δραστηριότητές τους στη χώρα αντιμετωπίζουν αυξημένους κινδύνους, καθώς σπεύδουν να συμμορφωθούν με τις κυρώσεις. Η γαλλική Societe Generale, που έχει έκθεση περίπου 21 δισ. δολαρίων στη Ρωσία, ανακοίνωσε ότι συμμορφώνεται με τους νόμους και τους κανονισμούς και εφαρμόζει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να ακολουθεί τις κυρώσεις μόλις αυτές ανακοινώνονται. Πρόσθεσε ότι έχει επαρκή κεφάλαια για να απορροφήσει τις συνέπειες ακόμα και του ακραίου σεναρίου, όπου θα χάσει την ιδιοκτησία των περιουσιακών στοιχείων της στη Ρωσία. Η BNP Paribas διαθέτει έκθεση 3 δισ. ευρώ σε Ρωσία και Ουκρανία, ενώ η ιταλική UniCredit, που λειτουργεί στη Ρωσία από το 1989 και παράγει εκεί το 3% του τζίρου της, εμφανίζει έκθεση 7,4 δισ. ευρώ. Για την Credit Suisse η έκθεση στη Ρωσία ανέρχεται στο 1 δισ. ελβετικά φράγκα (1,1 δισ. δολάρια) και για την Deutsche Bank στο 1,4 δισ. ευρώ (1,5 δισ. δολάρια). Τέλος, η Citigroup έχει έκθεση περίπου 10 δισ. δολάρια στη Ρωσία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT