Διατήρηση ισχυρών πληθωριστικών πιέσεων

Διατήρηση ισχυρών πληθωριστικών πιέσεων

Oι πληθωριστικές πιέσεις, ήδη ισχυρές πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, συνεχίζουν να εντείνονται μετά την περαιτέρω άνοδο των τιμών ενέργειας αλλά και βασικών αγροτικών προϊόντων και μετάλλων

2' 3" χρόνος ανάγνωσης

Oι πληθωριστικές πιέσεις, ήδη ισχυρές πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, συνεχίζουν να εντείνονται μετά την περαιτέρω άνοδο των τιμών ενέργειας αλλά και βασικών αγροτικών προϊόντων και μετάλλων, λόγω κλιμακούμενων ανησυχιών για διατάραξη των εφοδιαστικών αλυσίδων, καθώς η Ρωσία και η Ουκρανία συγκαταλέγονται στους μεγαλύτερους εξαγωγείς παγκοσμίως ορισμένων εξ αυτών των προϊόντων. Χαρακτηριστικά, η τιμή του Brent σημείωσε νέα άνοδο πλησιάζοντας τη Δευτέρα τα 140 δολ./βαρέλι για πρώτη φορά τα τελευταία 14 χρόνια, πριν υποχωρήσει κοντά στα 110 δολ./βαρέλι στο τέλος της εβδομάδας μετά τα δημοσιεύματα για ενδεχόμενη αύξηση της παραγωγής από κράτη-μέλη του ΟΠΕΚ. Παρέμεινε ωστόσο υψηλότερη κατά 13% σε σύγκριση με τα επίπεδα πριν από τη ρωσική εισβολή και κατά 47% σε σχέση με την αρχή του έτους.

Οι υψηλότερες τιμές ενέργειας, ειδών διατροφής και κόστους στέγασης ήταν οι κύριοι παράγοντες για τη νέα άνοδο του πληθωρισμού –βάσει του δείκτη τιμών καταναλωτή– και του δομικού πληθωρισμού των ΗΠΑ σε νέο υψηλό 40 χρόνων τον Φεβρουάριο, 7,9% και 6,4% ετησίως, αντίστοιχα. Τα στοιχεία αυτά δημοσιεύθηκαν λίγες ημέρες μετά τα θετικά στοιχεία για την αγορά εργασίας που έδειξαν νέα υποχώρηση του ποσοστού ανεργίας τον Φεβρουάριο στο 3,8%, δύο ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα από το ποσοστό NAIRU, κάτω του οποίου ο πληθωρισμός επιταχύνεται. Υπό αυτές τις συνθήκες, οι οποίες εντείνουν τις ανησυχίες για δευτερογενείς πληθωριστικές επιδράσεις, η Fed αναμένεται να ξεκινήσει έναν νέο κύκλο αύξησης των επιτοκίων στην επόμενη συνεδρίαση 15-16 Μαρτίου, με αύξηση 25 μ.β. και την προθεσμιακή αγορά να τιμολογεί συνολική αύξηση 150 μ.β. μέχρι το τέλος του έτους.

Οι αυξημένες πληθωριστικές ανησυχίες ήταν άλλωστε και ο λόγος για τον οποίο η ΕΚΤ έκανε στροφή σε μια πιο περιοριστική νομισματική πολιτική μέσω του προγράμματος ΑΡΡ. Λίγες ημέρες μετά την αρχική εκτίμηση της Eurostat για άνοδο του πληθωρισμού της Ευρωζώνης τον Φεβρουάριο σε νέο ιστορικά υψηλό επίπεδο 5,8% ετησίως, η ΕΚΤ ανακοίνωσε την Πέμπτη, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης νομισματικής πολιτικής, περικοπή του μηνιαίου ποσού καθαρών αγορών τον Μάιο και τον Ιούνιο (σε 30 δισ. και 20 δισ. ευρώ αντίστοιχα), αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο τερματισμού του προγράμματος το τρίτο τρίμηνο σε περίπτωση που τα στοιχεία υποδηλώσουν υποχώρηση του πληθωρισμού μεσοπρόθεσμα. Αντιδρώντας στην εν λόγω απόφαση, οι τιμές των ευρωπαϊκών κυβερνητικών τίτλων υποχώρησαν, ενώ η ισοτιμία ευρώ/δολ. ενισχύθηκε προσωρινά πάνω από το 1,1100 για πρώτη φορά από τις 3 Μαρτίου, πριν υποχωρήσει στη συνέχεια κοντά στο 1,1000, όχι μακριά από το χαμηλό δύο ετών, περίπου 1,0852, που σημείωσε τη Δευτέρα.

* Tομέας Οικονομικής Ανάλυσης & Ερευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Εurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT