Χρηματιστήριο: Ισχυρή άνοδος με άλμα τραπεζών

Χρηματιστήριο: Ισχυρή άνοδος με άλμα τραπεζών

Σε εβδομαδιαίο επίπεδο ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,76%.

1' 31" χρόνος ανάγνωσης

Με ράλι έκλεισε την εβδομάδα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να πλησιάζει τις 830 μονάδες, τη συναλλακτική δραστηριότητα να εμφανίζεται ενισχυμένη και τον τραπεζικό κλάδο να καταγράφει άλμα, χάρη στο κύμα γενικευμένης αισιοδοξίας που έφερε στις αγορές παγκοσμίως η δήλωση Πούτιν για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις Ρωσίας – Ουκρανίας.

Σύμφωνα με εγχώριους αναλυτές, σε μια τόσο εύθραυστη και νευρική συγκυρία είναι ακόμα νωρίς να ειπωθεί πως η πτωτική κίνηση έχει ολοκληρωθεί, τεχνικά τουλάχιστον δεν υπάρχει τέτοια ετυμηγορία. Το καθοδικό χάσμα στην περιοχή των 849-846 μονάδων αποτελεί το επόμενο σημείο έντασης της προσφοράς, ενώ η βασική στήριξη είναι πλέον η περιοχή των 790 μονάδων. Για να μιλήσουμε εκ νέου για ανοδική αγορά θα πρέπει ο Γενικός Δείκτης να υπερβεί τις 885 μονάδες.

Στα στατιστικά της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο της τάξεως του 3,05% και έκλεισε στις 827,96 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 104,69 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 3,5% στις 1.990,83 μονάδες, ενώ με κέρδη 2,65% έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης στις 1.467,14 μονάδες.

Από τα μη τραπεζικά blue chips, κανένας τίτλος δεν κατέγραψε απώλειες, ενώ ανοδικά ξεχώρισαν ΕΛΠΕ και «Σαράντης» με άνοδο 6,65% και 5,67% και ακολούθησαν με κέρδη άνω του 4% οι Motor Oil και Mytilineos.

Ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 5,04% στις 561,23 μονάδες, με τη Eurobank να ξεχωρίζει με κέρδη 9,54%, την Πειραιώς να ακολουθεί στο +4,42%, ενώ κέρδη 2,90% σημείωσε η Alpha Bank και 2,13% η Εθνική. Σε εβδομαδιαίο επίπεδο, ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,76% και ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε κέρδη 2,94%. Αν είναι κάτι στο οποίο η εβδομάδα που τελείωσε διαφοροποιήθηκε από τις τρεις προηγούμενες –εκτός από το θετικό εβδομαδιαίο πρόσημο– είναι η αναφορά αφενός στις προϋποθέσεις λήξης της εμπόλεμης σύρραξης, αφετέρου στη λήψη μέτρων από τους Ευρωπαίους για την αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους, σχολιάζει ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Securities.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT