Κατ’ αρχήν συμφωνία υπέγραψαν Παγκρήτια Τράπεζα και HSBC

Κατ’ αρχήν συμφωνία υπέγραψαν Παγκρήτια Τράπεζα και HSBC

Σε κατ’ αρχήν συμφωνία για την εξαγορά των εργασιών του ελληνικού υποκαταστήματος της HSBC κατέληξαν η Παγκρήτια Τράπεζα και η διοίκηση του βρετανικού ομίλου, στο πλαίσιο της απόφασης για αποχώρηση από την ελληνική αγορά.

2' 0" χρόνος ανάγνωσης

Σε κατ’ αρχήν συμφωνία για την εξαγορά των εργασιών του ελληνικού υποκαταστήματος της HSBC κατέληξαν η Παγκρήτια Τράπεζα και η διοίκηση του βρετανικού ομίλου, στο πλαίσιο της απόφασης για αποχώρηση από την ελληνική αγορά.

Στη συμφωνία που, όπως σημειώνεται, τελεί υπό την αίρεση της έγκρισης της Τράπεζας της Ελλάδος και της Επιτροπής Ανταγωνισμού, προβλέπεται ότι το σύνολο των στοιχείων ενεργητικού και παθητικού, το ανθρώπινο δυναμικό των 350 εργαζομένων και το δίκτυο των 15 καταστημάτων της HSBC στην Ελλάδα θα μεταβιβαστούν στην Παγκρήτια Τράπεζα.

Οπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Παγκρήτια, το δίκτυο της HSBC είναι απολύτως συμπληρωματικό της παρουσίας της τράπεζας στην Αθήνα, η οποία με τον τρόπο αυτό ισχυροποιείται.

Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου

Οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας της Παγκρήτιας Τράπεζας εκτιμάται ότι θα ενισχυθούν σημαντικά μετά τη συναλλαγή, καθώς και περαιτέρω με τη σχεδιαζόμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας που αναμένεται να πραγματοποιηθεί το β΄ τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Τα μέρη εκτιμούν ότι η συναλλαγή αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί εντός του πρώτου 6μήνου 2023.

Προβλέπεται η εξαγορά του ελληνικού υποκαταστήματος και η μεταβίβαση του δικτύου – Υπό την αίρεση της έγκρισης της ΤτΕ το deal.

Με βάση τις μέχρι σήμερα ανακοινώσεις, η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που δρομολογεί η Παγκρήτια Τράπεζα εκτιμάται στα 100 εκατ. ευρώ τουλάχιστον, και θα προηγηθεί της σχεδιαζόμενης συγχώνευσης με τη Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων, που δρομολογούν οι διοικήσεις των δύο τραπεζών και η οποία τελεί επίσης υπό την έγκριση της ΤτΕ.

Να σημειωθεί ότι και οι δύο τράπεζες χαρακτηρίζονται από υψηλό δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία 9μήνου, ο δείκτης ΝPE της Παγκρήτιας Τράπεζας διαμορφώθηκε στο 63,5%, ενώ ο δείκτης κεφαλαίου CET1 διαμορφώθηκε στο 7,47% και ο συνολικός δείκτης κεφαλαίου στο 10,82%. Οπως σημειώνει στην έκθεση 9μήνου η Παγκρήτια, η ικανοποίηση των κεφαλαιακών απαιτήσεων της τράπεζας εξαρτάται άμεσα από την απόφαση της ΕΚΤ να επιτρέψει προσωρινά τη λειτουργία των πιστωτικών ιδρυμάτων κάτω από τις κεφαλαιακές απαιτήσεις τήρησης αποθέματος ασφάλειας διατήρησης κεφαλαίου κοινών μετοχών της Κατηγορίας 1. Από την πλευρά της η Τράπεζα Χανίων, που είναι κατά πολύ μικρότερη σε σχέση με την Παγκρήτια, βαρύνεται επίσης με υψηλά κόκκινα δάνεια ύψους 210 εκατ. ευρώ σε σύνολο χαρτοφυλακίου 477,3 εκατ. ευρώ, με βάση τα δημοσιευμένα στοιχεία του 2020.

Ο δείκτης NPE διαμορφώνεται περίπου στο 44% και ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας διαμορφώθηκε σε 14,5%.

Η τράπεζα, με βάση όσα αναφέρονται στις οικονομικές καταστάσεις, στοχεύει σε μείωση του δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στο 21% το 2022 και στο 16% το 2023.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT