Έξι μέτρα αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης προτείνει ο ΣΒΕ

Έξι μέτρα αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης προτείνει ο ΣΒΕ

Μέτρα αντίστοιχα με αυτά της πανδημίας για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και της κρίσης ρευστότητας των επιχειρήσεων προτείνει στην κυβέρνηση ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος.

1' 52" χρόνος ανάγνωσης

Μέτρα αντίστοιχα με αυτά της πανδημίας για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και της κρίσης ρευστότητας των επιχειρήσεων προτείνει στην κυβέρνηση ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος. Με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο πρόεδρος του ΣΒΕ Αθανάσιος Σαββάκης επισημαίνει ότι η κρίση στην αγορά των τιμών ενέργειας είναι πολλαπλάσια αυτής που προέκυψε από την πανδημία λόγω της COVID-19 και προτείνει μια δέσμη έξι άμεσων μέτρων ενίσχυσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων, αλλά και άμεσα μέτρα θεσμικού χαρακτήρα. Συγκεκριμένα και σε ό,τι αφορά την ενίσχυση της ρευστότητας προτείνει:

1. Επιστρεπτέες προκαταβολές για την πληρωμή των τιμολογίων ενέργειας.

2. Εγγυήσεις δανείων κεφαλαίου κίνησης για την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων.

3. Πληρωμή σε 12 δόσεις των τιμολογίων ενέργειας.

4. Αφαίρεση από τα τιμολόγια των χρεώσεων υπέρ ΑΠΕ, ΥΚΩ και ΕΤΜΕΑΡ, για όλες τις επιχειρήσεις που εντάσσονται στη μέση τάση.

5. Αμεση ενίσχυση των ενεργοβόρων βιομηχανιών, με επιδότηση που θα είναι προσαρμοσμένη ανά επαγγελματικό κλάδο, ανάλογα με τη βαρύτητα του ενεργειακού κόστους στη λειτουργία της επιχείρησης.

6. Επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης σε ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο για επιχειρήσεις που πραγματοποιούν εξαγωγές, σε ποσοστό αντίστοιχο της αξίας των εξαγωγών τους στον κύκλο εργασιών.

Τα άμεσα μέτρα που προτείνει ο ΣΒΕ συνδέονται στο σύνολό τους με τη δυνατότητα αξιοποίησης από τις επιχειρήσεις της φθηνής ενέργειας των ΑΠΕ. Ο ΣΒΕ ζητεί απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών από επιχειρήσεις μέσω διαδικασιών fast track, όπως και ενεργειακών κοινοτήτων και παραγωγής ΑΠΕ γενικότερα, και νομοθετικές πρωτοβουλίες για τη διεύρυνση και άμεση λειτουργία των ενεργειακών κοινοτήτων, για την ευχέρεια εγκατάστασης virtual net metering. Για την προστασία των καταναλωτών μέσης τάσης προτείνεται η παροχή δυνατότητας για επιλογή τιμολογίου, είτε σταθερού για ένα έως δύο έτη είτε κυμαινόμενου με ανώτατο πλαφόν ή ανοικτό, ώστε να περιοριστεί η απόλυτη εξάρτηση από τη χρηματιστηριακή τιμή ενέργειας. Προτείνει, επίσης, τη θεσμοθέτηση της διάθεσης ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από ΑΠΕ με διμερή συμβόλαια, δηλαδή εκτός Χρηματιστηρίου.

Στην επιστολή του προς τον πρωθυπουργό, ο ΣΒΕ καταθέτει και μεσοπρόθεσμα μέτρα θεσμικού χαρακτήρα, όπως η αναβάθμιση του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας για την απορρόφηση νέας παραγωγής φωτοβολταϊκών από τη βιομηχανία, η θεσμοθέτηση προγραμμάτων εξοικονόμησης ενέργειας, η επίσπευση του πλαισίου αποθήκευσης ενέργειας και ο σχεδιασμός ενός προγράμματος υποστήριξης του πράσινου μετασχηματισμού των βιομηχανικών επιχειρήσεων και ένταξής του στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT