«Όχι» στη συγχώνευση των ανεξάρτητων Αρχών για δημόσιες συμβάσεις

«Όχι» στη συγχώνευση των ανεξάρτητων Αρχών για δημόσιες συμβάσεις

Κατά της συγχώνευσης της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΑΔΗΣΥ) με την Ανεξάρτητη Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών (ΑΕΠΠ) τάσσονται οι εργοληπτικές οργανώσεις.

1' 56" χρόνος ανάγνωσης

Κατά της συγχώνευσης της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΑΔΗΣΥ) με την Ανεξάρτητη Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών (ΑΕΠΠ) τάσσονται οι εργοληπτικές οργανώσεις. Με επιστολή προς τον πρωθυπουργό χαρακτηρίζουν την εξέλιξη αυτή «οπισθοδρόμηση σε εποχές που κυριαρχούσαν φαινόμενα αυθαιρεσίας και αδιαφάνειας». Το σχετικό σχέδιο νόμου κατατέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουλή. Την επιστολή υπογράφουν οι τέσσερις μεγάλες εργοληπτικές οργανώσεις: Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τεχνικών Εταιρειών (ΑΣΤΕ), Σύνδεσμος Τεχνικών Εταιρειών Ανωτέρων Τάξεων (ΣΤΕΑΤ), Πανελλήνια Ενωση Συνδέσμων Εργοληπτών Δημοσίων Εργων (ΠΕΣΕΔΕ) και Πανελλήνια Ενωση Διπλωματούχων Μηχανολόγων Ηλεκτρολόγων Εργοληπτών Δημοσίων Εργων (ΠΕΔΜΗΕΔΕ). «Εφόσον η χώρα μας θέλει να είναι και να λειτουργεί ως ένα σύγχρονο κράτος δικαίου πρέπει κατ’ ελάχιστον οι “συμβάσεις” του Δημοσίου να διέπονται από κανόνες διαφάνειας, ισονομίας και υγιούς ανταγωνισμού όπως ακριβώς ορίζουν και οι βασικές αρχές των ευρωπαϊκών οδηγιών. Κατά την άποψή μας, αυτό ήδη επιτυγχάνεται σε σημαντικό βαθμό με τη λειτουργία της Ανεξάρτητης Αρχής Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών (ΑΕΠΠ) και της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΑΔΗΣΥ)», αναφέρουν στην επιστολή τους.

Οι εργολήπτες επισημαίνουν την αξιοπιστία της ΑΕΠΠ, «καθώς πολλά κρίσιμα και δύσκολα θέματα του προσυμβατικού σταδίου έχουν αποσαφηνιστεί χάριν των αποφάσεων των μελών της», ενώ «τα ποσοστά ακύρωσης ή αναστολής αποφάσεων της ΑΕΠΠ είναι εξαιρετικά χαμηλά». Για τη δε ΕΑΑΔΗΣΥ εκτιμούν ότι «αποτελεί τον κύριο φορέα ειδικής γνώσης στον κρίσιμο τομέα των δημοσίων συμβάσεων, και κρίνουμε ότι η αυτόνομη ύπαρξή της αποτελεί, επί της αρχής, θεσμική εγγύηση της διαφάνειας στον τομέα των δημοσίων συμβάσεων».

Κοινή επιστολή τεσσάρων εργοληπτικών οργανώσεων προς τον πρωθυπουργό.

Οι τέσσερις εργοληπτικές οργανώσεις υποστηρίζουν αντί της συγχώνευσης των δύο αρχών, την ενίσχυσή τους με ανθρώπινο δυναμικό, «ιδίως με έμπειρους μηχανικούς και επιστήμονες τεχνικών ειδικοτήτων οι οποίοι θα επεξεργάζονται και θα εισηγούνται στα νομικά κλιμάκια τα τεχνικά θέματα». Ζητούν επίσης να μειωθεί το οικονομικό κόστος της προσφυγής, ιδίως στις περιπτώσεις των μικρών έργων.

«Η θέση του εργοληπτικού κόσμου της χώρας είναι ότι η θέσπιση τόσο της ΕΑΑΔΗΣΥ όσο και της ΑΕΠΠ ήταν και εξακολουθεί να είναι ένα πολύ θετικό βήμα για τον θεσμό των δημοσίων συμβάσεων διότι, σύμφωνα με τον διακριτό ρόλο τους, ασκούν εποπτεία στη δημόσια διοίκηση, προστατεύουν και τα δύο συμβαλλόμενα μέρη και διευρύνουν τη δημοκρατία, αφού είναι θεσμοί ελέγχου και διασφάλισης της νομιμότητας. Στην κρίσιμη αυτή περίοδο για εθνική οικονομία και ιδίως για τον κλάδο των υποδομών και κατασκευών με την ανάγκη επιτάχυνσης των έργων, προφανώς απαιτείται ενίσχυσή τους και όχι ανατρεπτικές μεταβολές», καταλήγουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT