Οι κίνδυνοι μιας ρωσικής στάσης πληρωμών

Οι κίνδυνοι μιας ρωσικής στάσης πληρωμών

Προς στάση πληρωμών για τα χρέη της σε ξένο νόμισμα οδεύει η Ρωσία, για πρώτη φορά από την Οκτωβριανή Επανάσταση, όπως σημειώνει η Capital Economics.

1' 57" χρόνος ανάγνωσης

Προς στάση πληρωμών για τα χρέη της σε ξένο νόμισμα οδεύει η Ρωσία, για πρώτη φορά από την Οκτωβριανή Επανάσταση, όπως σημειώνει η Capital Economics, με αφορμή την πληρωμή κουπονιού του ευρωομολόγου, ύψους 117 εκατ. ευρώ, που πρέπει να καταβληθεί την Τέταρτη. Ωστόσο, ενδεχόμενη χρεοκοπία δεν θα επηρεάσει την ικανότητα της ρωσικής κυβέρνησης να αυτοχρηματοδοτηθεί και φαίνεται απίθανο να υπάρξουν σοβαρές επιπτώσεις σε άλλες οικονομίες, εξηγεί ο οίκος. Ισως ο μεγαλύτερος κίνδυνος, όπως επισημαίνει, είναι ότι μπορεί να αποτελέσει προοίμιο αθέτησης υποχρεώσεων από ρωσικές εταιρείες, των οποίων τα εξωτερικά χρέη είναι πάνω από τέσσερις φορές μεγαλύτερα από αυτά του κράτους.

Πιο αναλυτικά, όπως τονίζει, για τη Ρωσία, το κύριο κόστος από μια ενδεχόμενη, «συμβολική», χρεοκοπία είναι ο αποκλεισμός από τις παγκόσμιες κεφαλαιαγορές ή, τουλάχιστον, το υψηλότερο κόστος δανεισμού για παρατεταμένη περίοδο. Ωστόσο οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί το έχουν προκαλέσει αυτό ούτως ή άλλως. Τα σχετικά ισχυρά δημόσια οικονομικά σημαίνουν ότι η κυβέρνηση δεν εξαρτάται από ξένους επενδυτές για χρηματοδότηση.

Για τους ξένους επενδυτές, μια χρεοκοπία είναι σε μεγάλο βαθμό αποτιμημένη, τονίζει η Capital Economics. Τα κρατικά ομόλογα (σε δολάριο) της Ρωσίας διαπραγματεύονται ήδη στα 20 σεντς στο δολάριο και αναφορές υποδηλώνουν ότι οι πιστωτές έχουν ήδη προετοιμαστεί γι’ αυτό. Επιπλέον, το συνολικό μέγεθος του ρωσικού κρατικού χρέους σε ξένο νόμισμα που κατέχουν μη κάτοικοι είναι σχετικά μικρό, περίπου 20 δισ. δολάρια.

Ετσι, ακόμη και αν η κυβέρνηση σταματήσει τις πληρωμές σε ξένους επενδυτές σε όλες τις θέσεις τους σε κρατικό χρέος (τοπικό και εξωτερικό), το σύνολο των περίπου 70 δισεκατομμυρίων δολαρίων δεν είναι μεγαλύτερο από το χρέος που η Αργεντινή αθέτησε το 2020, χωρίς να προκαλέσει αναταραχή και πανικό στις παγκόσμιες αγορές (αν και στην περίπτωση της Αργεντινής, οι τιμές των ομολόγων δεν έπεσαν αρκετά).

Σε κάθε περίπτωση, καταλήγει η Capital Economics, υπάρχουν δύο κίνδυνοι, Πρώτον, ένα συστημικά σημαντικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα μπορεί να είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένο στο ρωσικό κρατικό χρέος, γεγονός που θα μπορούσε να προκαλέσει ευρύτερη οικονομική μετάδοση. Και δεύτερον, μια κρατική χρεοκοπία της Ρωσίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε αθέτηση υποχρεώσεων από τις ρωσικές εταιρείες, των οποίων τα εξωτερικά χρέη είναι πολύ μεγαλύτερα από αυτά της κυβέρνησης. Μέχρι στιγμής, οι ρωσικές εταιρείες φαίνεται να συνέχισαν να εξυπηρετούν τα χρέη τους μετά την αυστηροποίηση των κυρώσεων, αλλά με το εμπόριο να διαταράσσεται, τις κυρώσεις να διευρύνονται και την οικονομία να βρίσκεται σε βαθιά ύφεση, η πιθανότητα εταιρικών χρεοκοπιών αυξάνεται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT