Αντιμέτωπη με διπλή απειλή η οικονομία της Κίνας

Αντιμέτωπη με διπλή απειλή η οικονομία της Κίνας

Βαριές παρενέργειες λόγω των δεσμών με Ρωσία και του νέου κύματος κορωνοϊού

3' 47" χρόνος ανάγνωσης

Από συμπληγάδες διέρχεται η οικονομία της Κίνας καθώς υφίσταται τις συνέπειες των στενών δεσμών της με τη Ρωσία, ενώ παράλληλα πλήττεται από το ισχυρότερο κύμα της πανδημίας που έχει γνωρίσει μετά την αρχική εκδήλωσή της στην πόλη Γουχάν στα τέλη του 2019. Οι παρενέργειες στη δεύτερη οικονομία του κόσμου αναμένεται να είναι βαρύτατες και εκτιμάται πως θα πλήξουν το 50% του κινεζικού ΑΕΠ, καθώς το Πεκίνο αναγκάζεται να αναστείλει τη λειτουργία βιομηχανιών τεχνολογίας στην πόλη Σεντζέν, τη γνωστή και ως «κινεζική Silicon Valley». Ολα αυτά συμβαίνουν σε μια στιγμή που η κινεζική οικονομία έχει χάσει τους παλιούς δυναμικούς ρυθμούς της και αγωνίζεται να παραμείνει εντός των στόχων της για ανάπτυξη.

Την ώρα που αντιμετωπίζουν την απειλή των κυρώσεων όσες κινεζικές επιχειρήσεις διατηρούν δεσμούς με τη Ρωσία, το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ γνωρίζει τη μεγαλύτερη πτώση του μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, με τους επενδυτές να βρίσκονται σε πανικό υπό τον φόβο των κυρώσεων. Ο δείκτης Hang Seng έκλεισε χθες με απώλειες 7,2%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση του από τον Νοέμβριο του 2008, ενώ ο καινούργιος δείκτης υψηλής τεχνολογίας Hang Sang Tech, που θεσπίστηκε τον Ιούλιο του 2020, έκλεισε με πτώση 11%, με αποτέλεσμα απώλειες ύψους 2,1 τρισ. δολαρίων. Οι μαζικές πωλήσεις σημειώθηκαν όταν έγινε γνωστό ότι δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου, επικαλούμενα Αμερικανούς αξιωματούχους, υποστήριξαν πως η Ρωσία ζήτησε τη στρατιωτική συνδρομή της Κίνας για τον πόλεμο με την Ουκρανία. Μολονότι οι κινεζικές Αρχές διέψευσαν τα δημοσιεύματα, παράγοντες της κινεζικής αγοράς εκφράζουν φόβους πως οι κινεζικές επιχειρήσεις θα υποστούν κυρώσεις και θα πληρώσουν το τίμημα των δεσμών του Πεκίνου με τη Ρωσία. «Αν η Ουάσιγκτον αποφασίσει να επιβάλει κυρώσεις στην Κίνα είτε συνολικά είτε σε μεμονωμένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη Ρωσία, αυτό θα αποτελέσει σοβαρό λόγο ανησυχίας», σχολιάζει σχετικά ο Μαρκ Μόμπιους, ιδρυτής και επικεφαλής της Mobius Capital Partners, και επισημαίνει ότι «το θέμα πλανάται στον αέρα».

Το Πεκίνο αναστέλλει τη λειτουργία επιχειρήσεων σε βιομηχανικές περιοχές λόγω εξάπλωσης της πανδημίας.

Εξάλλου, η πόλη Σεντζέν, η μεγαλύτερη στην επαρχία της Γκουανγκντόνγκ που είναι κόμβος της μεταποίησης στην Κίνα, έδωσε χθες εντολή σε όσες επιχειρήσεις δεν καλύπτουν «ουσιώδεις ανάγκες» να αναστείλουν αμέσως την παραγωγή τους ή να λειτουργήσουν με τηλεργασία. Η αναστολή της παραγωγής επηρεάζει ζωτικής σημασίας εταιρείες τεχνολογίας, όπως, για παράδειγμα, τη Foxconn, που προμηθεύει την Apple, αλλά και μονάδες συναρμολόγησης των iPhone της Apple, με ομάδα εργατών να δηλώνει σε δημοσιογράφους των Financial Times ότι συναρμολογούν το τελευταίο μοντέλο της, το iPhone 13. Στο πλαίσιο του νέου lockdown, η Σεντζέν με πληθυσμό 17,5 εκατ. ανθρώπων έχει ήδη αναστείλει τη λειτουργία των μέσων μαζικής μεταφοράς και έχει εγκαινιάσει νέο γύρο υποχρεωτικών τεστ σε όλους τους κατοίκους της. Η αναστολή της λειτουργίας των βιομηχανιών της αναμένεται να διαρκέσει σε πρώτη φάση έξι ημέρες και πιθανώς θα πολλαπλασιάσει τα προβλήματα που εμφανίστηκαν στις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες και οδήγησαν στην άνοδο του πληθωρισμού σε ΗΠΑ και Ευρώπη. Ανάμεσα στις βιομηχανίες που διέκοψαν τη λειτουργία τους συγκαταλέγονται τουλάχιστον 30 επιχειρήσεις της Ταϊβάν που παράγουν τα πάντα, από κλειστά κυκλώματα μέχρι μονάδες οθόνης αφής. Οικονομολόγοι του Bloomberg εκτιμούν πως το νέο lockdown θα καταφέρει «άμεσο πλήγμα» στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ που αντιπροσωπεύει το 11% του κινεζικού ΑΕΠ.

Εχει, άλλωστε, επιβληθεί νέο lockdown σε ορισμένες γειτονιές της Σαγκάης, όπου έκλεισαν τα σχολεία και γίνεται τηλεδιδασκαλία, αλλά και στη βορειοανατολική επαρχία της Τζιλίν και σε διάφορες άλλες πόλεις της χώρας. Οι κάτοικοι της Τζιλίν έλαβαν εντολή να μην εγκαταλείψουν την περιοχή και να μη μετακινηθούν. Ανέρχονται σε 24 εκατ. άτομα, ενώ στην περιοχή βρίσκεται η πόλη Τσανγκτσούν, βιομηχανικός κόμβος που αντιπροσωπεύει το 11% του κινεζικού ΑΕΠ με στοιχεία του 2020. Εχει προηγηθεί άλλο lockdown στην περιοχή μόλις την περασμένη εβδομάδα, οπότε αναγκάστηκε να αναστείλει τη λειτουργία της μονάδα της Toyota Motor. Οικονομολόγοι του τραπεζικού ομίλου Australia & New Zealand Banking Group προεξοφλούν πως το νέο κύμα της πανδημίας και η νέα αναστολή της οικονομικής δραστηριότητας θα πλήξουν το 50% τόσο του ΑΕΠ της χώρας όσο και του πληθυσμού της. Σχολιάζοντας, άλλωστε, χθες οι οικονομολόγοι της Gavekal Dragonomics τόνισαν ότι «έως τώρα είναι περιορισμένης κλίμακας η διακοπή στη δραστηριότητα της μεταποίησης, αλλά είναι αναπόφευκτο να υπάρξουν νέα προβλήματα, δεδομένης της σημασίας που έχουν οι πόλεις Σαγκάη και Σεντζέν τόσο ως λιμάνια όσο και ως κόμβοι της μεταποίησης». Σύμφωνα, άλλωστε, με τον Ραϊμόντ Γιουνγκ, κορυφαίο οικονομολόγο-σινολόγο στην ΑΝΖ, η ανάπτυξη της Κίνας δεν θα υπερβεί φέτος το 5%, που σημαίνει ότι το Πεκίνο δεν θα επιτύχει τον στόχο του 5%. Σε περίπτωση, άλλωστε, που ακολουθήσουν νέα lockdowns σε άλλες παράλιες πόλεις, ο εν λόγω οικονομολόγος εκτιμά πως θα αφαιρέσουν 0,8 εκατοστιαίες μονάδες από την αύξηση του ΑΕΠ της Κίνας.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT