Περιθώρια μόνο για στοχευμένες παρεμβάσεις στήριξης

Περιθώρια μόνο για στοχευμένες παρεμβάσεις στήριξης

Ηχηρό καμπανάκι για δημοσιονομική σύνεση και πολιτική συναίνεση χτύπησε το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή στη χθεσινή έκθεσή του για το δ΄ τρίμηνο του 2021.

2' 16" χρόνος ανάγνωσης

Ηχηρό καμπανάκι για δημοσιονομική σύνεση και πολιτική συναίνεση χτύπησε το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή στη χθεσινή έκθεσή του για το δ΄ τρίμηνο του 2021. Η έκθεση περιέχει σενάρια πιθανής εκτίναξης του πληθωρισμού 7,43%, στην ήπια εκδοχή, έως 11,01% στη δυσμενή και μάλιστα με βάση τον συνήθως αρκετά χαμηλότερο από τον εθνικό, εναρμονισμένο δείκτη.

Η έκθεση του Γραφείου, του οποίου προΐσταται ο Φραγκίσκος Κουτεντάκης, διαπνέεται από έντονη ανησυχία για τις εξελίξεις, παρότι διαπιστώνει τα καλύτερα του αναμενομένου αποτελέσματα του 2021 σε ανάπτυξη και έλλειμμα. Σημειώνει ότι οι επιπτώσεις του πολέμου αναμένεται να οδηγήσουν σε έντονες δημοσιονομικές πιέσεις και προειδοποιεί ότι οι δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας μας είναι περιορισμένες. Θυμίζει ότι η χώρα εφάρμοσε ήδη πρωτοφανείς επεκτατικές πολιτικές για την αντιμετώπιση της πανδημίας, οι οποίες οδήγησαν σε δημοσιονομική επιδείνωση της τάξης των 30 δισ. ευρώ και σημειώνει ότι μια τέτοια τακτική δεν είναι βιώσιμη μακροπρόθεσμα, λόγω του υψηλού ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης και του δημόσιου χρέους σε συνδυασμό με την απουσία επενδυτικής βαθμίδας, που καθιστούν τα ελληνικά κρατικά ομόλογα ιδιαίτερα ευάλωτα.

«Με βάση τα παραπάνω», αναφέρει το Γραφείο, «θεωρούμε ότι η επαναφορά της δημοσιονομικής ισορροπίας αποτελεί μείζονα προτεραιότητα». Στο πλαίσιο αυτό τάσσεται υπέρ των προσωρινών και στοχευμένων παρεμβάσεων και κατά των οριζόντιων μέτρων δημοσιονομικής χαλάρωσης. Κάτι που προκάλεσε και το σχόλιο του υπουργού Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδη ότι η έκθεση του διορισμένου από τον Σύριζα κ. Κουτεντάκη δικαιώνει τις επιλογές της κυβέρνησης.

Αναγκαία η επιστροφή στη δημοσιονομική ισορροπία, τονίζει η έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή.

Η έκθεση επεκτείνεται και στην ανάγκη πολιτικής συναίνεσης για την αντιμετώπιση της κατάστασης. «Κατανοούμε», σημειώνει, «ότι η έντονη πολιτική πόλωση που επικρατεί δεν ενθαρρύνει τη δημοσιονομική υπευθυνότητα. Ομως η παράδοση της δημοσιονομικής πλειοδοσίας δεν καθιστά λιγότερο επιτακτική την ανάγκη προετοιμασίας απέναντι σε προκλήσεις με άγνωστη διάρκεια και έκβαση. Η δημοσιονομική ασφάλεια της χώρας απαιτεί μια ελάχιστη πολιτική συναίνεση πάνω στους κύριους άξονες στρατηγικής που θα ενισχύσει το κλίμα οικονομικής εμπιστοσύνης, θα βελτιώσει το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών, και κατ’ επέκταση θα καταστήσει περισσότερο διαχειρίσιμες τις όποιες αρνητικές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία. Διαφορετικά, αν η χώρα μας οδηγηθεί σε νέα αύξηση του δημόσιου χρέους, κινδυνεύει να αντιμετωπίσει δυσάρεστες δημοσιονομικές καταστάσεις».

Τα σενάρια του Γραφείου για το 2022 προβλέπουν εξαιρετικά δυσμενείς εξελίξεις στο μέτωπο του πληθωρισμού: Το σενάριο αναφοράς, πριν από τον πόλεμο, προέβλεπε ρυθμό ανάπτυξης 3,58% και πληθωρισμό (εναρμονισμένος δείκτης) 6,99%. Το ήπιο, μετά τον πόλεμο, με αύξηση της τιμής των τροφίμων κατά 25%, του φυσικού αερίου κατά 50 δολάρια και του επιτοκίου δανεισμού κατά 1 μονάδα, προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 2,75% και πληθωρισμό 7,43%. Το δυσμενές, με αύξηση του αργού κατά 50 δολάρια το βαρέλι και του φυσικού αερίου κατά 100 δολάρια, των τροφίμων κατά 50% και του επιτοκίου κατά 2 μονάδες, προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 2,21% και πληθωρισμό 11,01%.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT