Νευρικότητα και οριακή πτώση στις διεθνείς αγορές

Νευρικότητα και οριακή πτώση στις διεθνείς αγορές

Οι εξελίξεις στην Ουκρανία, η συνεδρίαση της Fed και το νέο κύμα κορωνοϊού στην Κίνα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

1' 35" χρόνος ανάγνωσης

Επανήλθε χθες στις αγορές η απαισιοδοξία για τις εξελίξεις στον πόλεμο της Ουκρανίας μετά τη δήλωση του Ρώσου προέδρου πως το Κίεβο δεν επιδιώκει σοβαρά μια αποδεκτή λύση. Την ίδια στιγμή, οι επενδυτές είχαν το βλέμμα στραμμένο στη σημερινή συνεδρίαση της Federal Reserve με βέβαιη την πρώτη αύξηση των επιτοκίων, που οδήγησε σε άνοδο των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων. Παράλληλα, το νέο κύμα της πανδημίας στην Κίνα και η επιστροφή της σε lockdown οδήγησε σε υποχώρηση τις τιμές των εμπορευμάτων και των πρώτων υλών, που συμπαρέσυραν τις μετοχές των ορυχείων.

Οι ευρωπαϊκές αγορές έκλεισαν, έτσι, με απώλειες. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Eurostoxx 600 έκλεισε με μικρές απώλειες 0,39% και ο μικρότερος επίσης πανευρωπαϊκός Eurostoxx 50 έκλεισε οριακά στο κόκκινο με υποχώρηση 0,08%. Μικρές απώλειες είχαν, όμως, και οι μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές, με τον δείκτη FTSE 100 του Λονδίνου να κλείνει με ελαφρά υποχώρηση 0,25% και τον Xetra DAX της Φρανκφούρτης με οριακές απώλειες 0,09%. «Οι ευρωπαϊκές αγορές είναι σαφές ότι αντιδρούν σε πολύ αρνητικά ενδεχόμενα που εξετάζουν», σχολίασε σχετικά η Εστι Ντιουέκ, υπεύθυνη επενδύσεων στη Flowbank S.A., η οποία μιλώντας στο Bloomberg τόνισε πως «η διάρκεια του πολέμου και ο αντίκτυπος που θα έχει στην Ευρωζώνη παραμένουν στον αέρα, γι’ αυτό και αρκετό καιρό θα υπάρχουν αμφιβολίες για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό». Οπως επισημαίνουν, άλλωστε, στελέχη της Bank of America, ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει προκαλέσει μια «ιστορική κατάρρευση» των προσδοκιών για ανάπτυξη στην Ευρώπη και οι επενδυτές ξεπουλούν τις μετοχές των τραπεζών και των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων προτιμώντας τα μετρητά και τις τοποθετήσεις σε τίτλους αμυντικών βιομηχανιών. Επικρατεί, άλλωστε, ανησυχία για τις επιπτώσεις που θα έχει στην παγκόσμια οικονομία μια νέα επιβράδυνση της Κίνας, συνεπακόλουθο των τελευταίων lockdowns.

Εν αναμονή, άλλωστε, των σημερινών αποφάσεων της Fed, σημειώνουν άνοδο οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου που χθες βρίσκονταν στο 2,1224%, ενώ νωρίτερα είχαν σημειώσει περαιτέρω άνοδο στο 2,169% καταγράφοντας τα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούνιο του 2019.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT