Αρνητικό κλίμα στο Χρηματιστήριο, μικρές απώλειες και χαμηλός τζίρος

Αρνητικό κλίμα στο Χρηματιστήριο, μικρές απώλειες και χαμηλός τζίρος

Πτώση 0,59% για τον Γενικό Δείκτη – Σε θετικό έδαφος επιλεγμένα blue chips

2' 42" χρόνος ανάγνωσης

Με μικρές απώλειες σε σχέση με το ενδοσυνεδριακό χαμηλό του -1,84% έκλεισε ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς οι αγοραστές επανήλθαν επιφυλακτικά στο ταμπλό έπειτα και από το ανοδικό άνοιγμα στη Wall Street, στέλνοντας επιλεγμένα blue chips σε θετικό έδαφος, αν και ο τζίρος κινήθηκε σε χαμηλά επίπεδα. Η συνέχιση της πτώσης των τιμών του πετρελαίου κάτω από τα 100 δολάρια στήριξε ελαφρώς το διεθνές επενδυτικό κλίμα, το οποίο σε κάθε περίπτωση παραμένει εύθραυστο.

Εκτός από τον πόλεμο, ο συνδυασμός των αυξανόμενων κρουσμάτων COVID-19 στην Κίνα και των ανησυχιών για την αύξηση των επιτοκίων από τη Fed διατηρεί τους επενδυτές «νευρικούς». Οι αγορές αναμένουν ότι οι κεντρικές τράπεζες θα συνεχίσουν να επικεντρώνονται στη μείωση των αυξανόμενων πληθωριστικών πιέσεων, αγνοώντας την πιθανή ανάγκη για χαλαρότερη πολιτική στο πλαίσιο της επιδείνωσης των προοπτικών ανάπτυξης,

Πιο αναλυτικά, στα στατιστικά τα αγοράς, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση 0,59% στις 825,16 μονάδες, ενώ ο τζίρος ανήλθε στα 66,60 εκατ. ευρώ.

Κατά τη Merit Securities, η μακροπρόθεσμη τάση παραμένει πτωτική (bear market), με τον εκθετικό κινούμενο μέσο όρο 200 ημερών να βρίσκεται στις 888 μονάδες, ενώ τα σημεία στήριξης εντοπίζονται στις 818 και 800 μονάδες και τα σημεία αντίστασης στις 836 και 850 μονάδες. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 0,87% στις 1.976,51 μονάδες, ενώ στο -0,18% και στις 1.475,74 μονάδες έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 0,23% στις 568,35 μονάδες, με την Πειραιώς να ξεχωρίζει με κέρδη 1,88%, ενώ απώλειες 0,77% σημείωσε η Alpha Bank, στο -0,5% έκλεισε η Eurobank και στο -0,28% η Εθνική Τράπεζα.

Οι αγορές αναμένουν ότι οι κεντρικές τράπεζες θα συνεχίσουν να επικεντρώνονται στη μείωση των πληθωριστικών πιέσεων.

Από τα μη τραπεζικά blue chips, επτά τίτλοι έκλεισαν θετικά, με τη Βιοχάλκο (+6,11%) και την ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ (+5,76%) να ξεχωρίζουν, ενώ ακολούθησαν στο +3,91% η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και στο +2,68% ο ΟΛΠ. Στο αντίποδα, τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσε ο ΟΤΕ (-3,35%) και ακολούθησαν με πτώση άνω του 2% οι Jumbo και Lamda Development.

Με τον Nasdaq σε bear market, οι επενδυτές ζυγίζουν το ενδεχόμενο εκτόνωσης του Ουκρανικού, όπως σημειώνει ο Πέτρος Στεριώτης, πιστοποιημένος χρηματοοικονομικός αναλυτής, ενώ σήμερα η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αναμένεται να ανακοινώσει την αύξηση των επιτοκίων παρέμβασης προκειμένου να αναχαιτίσει τον πληθωρισμό.

Στο εγχώριο μέτωπο, όπως προσθέτει, αξιολογούνται τα ανακοινωθέντα ετήσια αποτελέσματα των ελληνικών τραπεζών, ενώ η αγορά αναμένει τις αποφάσεις των οίκων αξιολόγησης για το ελληνικό αξιόχρεο στα τέλη της εβδομάδας, καθώς και το rebalancing του δείκτη FTSE Russell –με προσθήκες ελληνικών τίτλων– που αυξάνει το επιμέρους επενδυτικό ενδιαφέρον από πλευράς θεσμικών χαρτοφυλακίων.

Οπως έχουμε επισημάνει στην «Κ», η αφαίρεση των ρωσικών μετοχών από τους βασικούς δείκτες της FTSE Russell αλλά και της MSCI αναμένεται να ωφελήσει την ελληνική αγορά, αυξάνοντας το βάρος της Ελλάδας στους δείκτες των αναδυόμενων αγορών των δύο οίκων και ενδεχομένως να διευκολύνει την είσοδο νέων ελληνικών μετοχών.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, το Χ.Α. δεν μπορεί να μείνει ανεπηρέαστο από το χτύπημα που αναμένεται να δεχθεί η ελληνική οικονομία από το τρέχον ενεργειακό σοκ, εν αναμονή και της ετυμηγορίας από DBRS και Moody’s στα τέλη της εβδομάδας για τυχόν νέες αναθεωρημένες οικονομικές προβλέψεις. Με αυτά τα δεδομένα, όπως επισημαίνουν, δυσχεραίνεται ακόμη περισσότερο το εγχείρημα της γρήγορης υπέρβασης των 850 μονάδων του Γενικού Δείκτη, που ήδη έδειξε ότι συνιστά ισχυρό όριο αντίστασης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT