Ανάλυση: Χρειάζεται χρόνος για να καλυφθεί το κενό της Ρωσίας στο διεθνές εμπόριο

Ανάλυση: Χρειάζεται χρόνος για να καλυφθεί το κενό της Ρωσίας στο διεθνές εμπόριο

Το 2020 το υπερπόντιο εμπόριο συνεισέφερε το 46% του ΑΕΠ της Ρωσίας, με το ήμισυ και πλέον των εξαγωγών της να αφορά την ενέργεια.

2' 1" χρόνος ανάγνωσης

H αιφνίδια εξαφάνιση της Ρωσίας από το σκηνικό του παγκόσμιου εμπορίου αφήνει ένα μεγάλο κενό. Αφότου απομονώθηκε για το μεγαλύτερο διάστημα του Ψυχρού Πολέμου, η χώρα κατέστη μία μεγάλη εξαγωγική δύναμη στα εμπορεύματα. Κι αυτός είναι ο λόγος που η απώλεια μιας οικονομίας μικρότερης από εκείνη της πολιτείας του Τέξας ωθεί ανοδικά την τιμή της ενέργειας, των μετάλλων και του σίτου διεθνώς. Η Σοβιετική Ενωση δεν διαδραμάτιζε μείζονα ρόλο στο διεθνές εμπόριο. Το 1985, μάλιστα, έχοντας συναλλαγές κυρίως με την Ανατολική Ευρώπη, το παγκόσμιο εμπόριο αντιστοιχούσε μόλις στο 4% του ΑΕΠ της έναντι του 17% στις ΗΠΑ.

Μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης το 1991, η Ρωσία αναδείχθηκε σε μία από τις 25 κορυφαίες εξαγωγικές χώρες, ισοδυναμώντας με το 1% των παγκοσμίων εξαγωγών, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ενώ το μερίδιο ανήλθε στο 3% και υποχώρησε με την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014. Αρχικά οι μεγαλύτερες αγορές, όπου κατευθύνονταν οι ρωσικές εξαγωγές, ήταν η Γερμανία, οι ΗΠΑ και η Ιταλία, που κυρίως αγόραζαν πετρέλαιο και αέριο. Από το 2002 και μετά η χώρα έγινε σημαίνουσα προμηθεύτρια σιτηρών για τις ξένες αγορές, προσφέροντας το 6% των συνολικών εξαγωγών. Το 2020 το υπερπόντιο εμπόριο συνεισέφερε το 46% του ΑΕΠ της Ρωσίας, κατά την Παγκόσμια Τράπεζα, με το ήμισυ και πλέον των εξαγωγών της να αφορά την ενέργεια. Τα μέταλλα φθάνουν στο 11%, στο 8% τα χημικά και στο 7% τα τρόφιμα. Τώρα αυτή η συνθήκη διαλύεται, εν μέρει λόγω κυρώσεων.

Επίσης, οι αγοραστές αποφεύγουν τα ρωσικά προϊόντα λόγω φόβου για μελλοντικούς περιορισμούς και δυσκολιών στις πληρωμές.

Βέβαια, η Ρωσία ακόμα έχει πρόθυμη πελατεία, όπως η Κίνα, ήδη ο μεγαλύτερος εξαγωγικός της προορισμός, ενώ η Ινδία ίσως αποκτήσει πετρέλαιο και άλλα αγαθά σε χαμηλότερες τιμές.

Το αιφνιδιαστικό καθεστώς του παρία για τη Ρωσία, οδηγεί τον πλανήτη στην αναζήτηση εναλλακτικών πηγών για τα πάντα από το νικέλιο έως τα λιπάσματα. Αλλες χώρες παραγωγοί εμπορευμάτων σπεύδουν να καλύψουν το κενό και να κεφαλαιοποιήσουν την άνοδο των τιμών. Οι ενισχυμένες εξαγωγές σίτου από την Ε.Ε. και οι σοδειές-ρεκόρ από την Ινδία και την Αυστραλία μπορούν να αντισταθμίσουν τις απώλειες της Ρωσίας και της Ουκρανίας. Ανω του 30% των αναδυόμενων αγορών ωφελήθηκαν από την άνοδο 20% στις τιμές των εξαγωγών φέτος, βάσει έρευνας της Oxford Economics. Ωστόσο οι χώρες που εξάγουν εμπορεύματα, θα πρέπει να συνυπολογίσουν και το υψηλότερο κόστος εισαγωγών. Φαίνεται πως σε όλο τον κόσμο οι καταναλωτές θα υποστούν δυσανάλογο πλήγμα από την απουσία της Ρωσίας από τη διεθνή οικονομία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT