Εκτίναξη ληξιπρόθεσμων χρεών τον Ιανουάριο

Εκτίναξη ληξιπρόθεσμων χρεών τον Ιανουάριο

Προβληματισμό δημιουργεί στο οικονομικό επιτελείο η έκρηξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών κατά το πρώτο μήνα του έτους.

2' 18" χρόνος ανάγνωσης

Προβληματισμό δημιουργεί στο οικονομικό επιτελείο η έκρηξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών κατά το πρώτο μήνα του έτους. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, τον Ιανουάριο οι απλήρωτοι φόροι ανήλθαν στο ποσό των 803 εκατ. ευρώ, γεγονός που αποδίδεται στην ενεργειακή κρίση και στην αδυναμία επιχειρήσεων και νοικοκυριών να πληρώσουν τους φόρους τους, καθώς και στο ότι οι φόροι που «ξεπάγωσαν» από την πανδημική κρίση κατέληξαν στη δεξαμενή των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Το νέο ληξιπρόθεσμο που δημιουργήθηκε θυμίζει τις εποχές των μνημονίων όπου κάθε μήνα οι απλήρωτοι φόροι ανέρχονταν στο ποσό του 1 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ:

– Τον Ιανουάριο τα «φρέσκα» ληξιπρόθεσμα χρέη ανήλθαν συνολικά σε 863 εκατ. ευρώ, ενώ πέρυσι την ίδια περίοδο είχαν φτάσει τα 599 εκατ. ευρώ (αύξηση κατά 44,07%). Σύμφωνα με τις διευκρινίσεις της ΑΑΔΕ, υπάρχει επιβάρυνση ακραίων τιμών, καθώς το 25,5% (220 εκατ.) του εν λόγω ποσού για το 2022 προέρχεται από 60 οφειλέτες.

– Οι φόροι που δεν πληρώθηκαν τον Ιανουάριο ανήλθαν σε 803 εκατ. ευρώ.

– Το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών ανήλθε σε 112,959 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα 25,029 δισ. ευρώ θεωρούνται ανεπίδεκτα είσπραξης, με το πραγματικό ληξιπρόθεσμο χρέος να διαμορφώνεται στα 87,931 δισ. ευρώ.

Νοικοκυριά και επιχειρήσεις δεν πλήρωσαν φόρους 803 εκατ. τον πρώτο μήνα του έτους.

– Με χρέη στην εφορία εμφανίζονται 4.049.913 φορολογούμενοι εκ των οποίων 1.989.167 απειλούνται με κατασχέσεις και δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων, ενώ για 1.335.786 οφειλέτες έχουν ληφθεί αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.

Μόλις το 23,8% του χρέους θεωρείται σίγουρα εισπράξιμο.

Από την Ανάλυση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής προκύπτει ότι από το συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος ύψους 112,959 δισ. ευρώ μόλις 26,9 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν στο 23,8% του συνόλου, θεωρείται βέβαιο ότι μπορούν να εισπραχθούν και αποτελούν τη δεξαμενή από την οποία αντλεί έσοδα ο κρατικός προϋπολογισμός.

Από τα υπόλοιπα 86 δισ. ευρώ, τα 25 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν σε ποσοστό 22,2% του συνόλου έχουν χαρακτηριστεί «ανεπίδεκτα είσπραξης» (αφορούν περιπτώσεις στις οποίες ο οφειλέτης και οι συνυπόχρεοί του δεν διαθέτουν περιουσιακά στοιχεία και στις οποίες έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης επί κινητών, ακινήτων και απαιτήσεων του οφειλέτη και έπαυσαν οι εργασίες πτώχευσης αν πρόκειται για πτωχό). Επίσης, και τα υπόλοιπα 61 δισ. ευρώ έχουν πολύ χαμηλά ποσοστά εισπραξιμότητας (σε αυτά περιλαμβάνονται 8,9 δισ. ευρώ που πηγάζουν από οφειλές αφερέγγυων οφειλετών, κυρίως πτωχών και υπό εκκαθάριση, 9,2 δισ. ευρώ που αφορούν οφειλές με λήξη δόσεων πέραν της τελευταίας δεκαετίας καθώς και πρόστιμα ύψους 24,8 δισ. ευρώ για φορολογικές και άλλες παραβάσεις). Επιπλέον, καταγράφεται σημαντικά αυξημένος αριθμός καταπτώσεων εγγυήσεων του ελληνικού Δημοσίου (περιλαμβάνονται στα 61 δισ. με χαμηλή εισπραξιμότητα). Το κυριότερο μέρος αυτής της κατηγορίας οφειλής αποτελεί το ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο του Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδος (ΟΣΕ), ύψους 10,7 δισ. ευρώ, για το οποίο έχει διαμορφωθεί το νομοθετικό πλαίσιο σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα διαγραφής του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT