Γερμανία: Νέος δανεισμός λόγω αμυντικών δαπανών

Γερμανία: Νέος δανεισμός λόγω αμυντικών δαπανών

Η Γερμανία σχεδιάζει να αυξήσει τον δανεισμό κατά τουλάχιστον 200 δισ. ευρώ μέσα στο έτος, προκειμένου να χρηματοδοτήσει ταμείο για τον εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεών της

1' 57" χρόνος ανάγνωσης

Η Γερμανία σχεδιάζει να αυξήσει τον δανεισμό κατά τουλάχιστον 200 δισ. ευρώ μέσα στο έτος, προκειμένου να χρηματοδοτήσει ταμείο για τον εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεών της παράλληλα με το χρέος που έχει προγραμματίσει να επωμισθεί για να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή.

Σε ό,τι αφορά τις αμυντικές δαπάνες, στον προϋπολογισμό του 2022 που ενέκρινε χθες το ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο προβλέπεται νέος δανεισμός ύψους 99,7 δισ. ευρώ, αλλά το τελικό ποσό εκτιμάται πως θα είναι πολύ υψηλότερο. Τόσο ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς, όσο και ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ, έχουν καταστήσει σαφές πως είναι απολύτως αναγκαία η προσαρμογή του προϋπολογισμού δεδομένου του αντίκτυπου από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο Γερμανός καγκελάριος αιφνιδίασε τον περασμένο μήνα όταν στο πλαίσιο ομιλίας του ενώπιον του Κοινοβουλίου της χώρας ανακοίνωσε την απόφαση του Βερολίνου να αυξήσει τις δαπάνες για την άμυνα και να δημιουργήσει ταμείο με κεφάλαια 100 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση του αμυντικού εξοπλισμού. Προέβλεψε μάλιστα πως εφεξής η Γερμανία θα υπερβεί τον στόχο του ΝΑΤΟ για αμυντικές δαπάνες που προβλέπεται στο 2% του ΑΕΠ της χώρας. Την απόφαση του Βερολίνου χαιρέτισαν τόσο οι ΗΠΑ όσο και οι σύμμαχοι της Γερμανίας στην Ε.Ε. ως μια προ πολλού αναμενόμενη αλλά και αναγκαία αλλαγή πολιτικής στο ζήτημα της ασφάλειας. Η κίνηση ερμηνεύεται ως επιστροφή της Γερμανίας στη διεθνή σκηνή έπειτα από δεκαετίες περιορισμών στους αμυντικούς εξοπλισμούς που οφείλονταν στο βεβαρυμένο ιστορικό της χώρας σε ό,τι αφορά τον ρόλο της στους δύο παγκοσμίους πολέμους. Ο Ολαφ Σολτς σχεδιάζει μάλιστα να κατοχυρώσει τη νομιμότητα του ταμείου χρηματοδότησης των αμυντικών δαπανών ενσωματώνοντάς το στο σύνταγμα της χώρας. Κάτι τέτοιο προϋποθέτει πάντως πλειοψηφία δύο τρίτων και στα δύο σώματα της γερμανικής Βουλής. Το Βερολίνο σκοπεύει, άλλωστε, να επανενεργοποιήσει από το επόμενο έτος το λεγόμενο «φρένο χρέους» που επίσης έχει ενσωματωθεί στο σύνταγμα της χώρας και ανεστάλη προσωρινά λόγω της ύφεσης της πανδημίας και της ανάγκης για αύξηση δαπανών. Αναμένεται, έτσι, πως στη συνέχεια η αύξηση του δανεισμού της Γερμανίας δεν θα υπερβαίνει τα 7,5 δισ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τα 100 δισ. ευρώ, θα δαπανηθούν μέσα στα επόμενα χρόνια και θα προστεθούν στα περίπου 50 δισ. ευρώ που προβλέπονται για την άμυνα και τις εξοπλιστικές δαπάνες σε ετήσια βάση. Ο Μάρκους Φάμπερ, εμπειρογνώμων σε θέματα άμυνας και μέλος του κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών, δήλωσε πως η κυβέρνηση σχεδιάζει να δαπανήσει 15 δισ. ευρώ για την αγορά 50 νέων μαχητικών αεροσκαφών.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT