Οι προκλήσεις της νέας προέδρου της Inditex

Οι προκλήσεις της νέας προέδρου της Inditex

Η Μάρτα Ορτέγα θα ηγηθεί της αυτοκρατορίας ένδυσης που δημιούργησε ο πατέρας της, με κλειστά τα 500 καταστήματα της ρωσικής αγοράς.

2' 21" χρόνος ανάγνωσης

Στα νέα καθήκοντα, τα οποία θα αναλάβει από τον Απρίλιο ως πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του οικογενειακού ομίλου Inditex, η Μάρτα Ορτέγα θα επωμιστεί ένα ακόμα δύσκολο έργο: να ηγηθεί της αυτοκρατορίας ένδυσης που δημιούργησε ο πατέρας της, χωρίς τη ρωσική αγορά, η οποία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη με κριτήριο τον αριθμό των καταστημάτων της. Ο προκάτοχός της, Πάμπλο Ισλα, αποχωρεί από την εταιρεία, έχοντας διοικήσει για 17 χρόνια και πλέον και έχοντας εξασφαλίσει για αυτήν μία σημαντική επέκταση δραστηριοτήτων. Στο πλαίσιο αυτό είχε δώσει ιδιαίτερη έμφαση στη Ρωσία, όπου η Inditex διατηρεί περισσότερα από 500 καταστήματα, δηλαδή περισσότερα από κάθε άλλη χώρα εκτός της εγχώριας αγοράς της, της Ισπανίας. Λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και των κυρώσεων της Δύσης, τα 500 καταστήματα είναι προσωρινά κλειστά – δεδομένου πως είναι μισθωμένα, η εταιρεία εξακολουθεί να πληρώνει το προσωπικό, ενώ έχει κλείσει και τα σχεδόν 85 που έχει στην Ουκρανία. Εκτός αυτού του θέματος η κ. Ορτέγα έχει να αντιμετωπίσει και άλλες προκλήσεις. Μία από αυτές είναι ο πληθωρισμός και τα κωλύματα στο διεθνές σύστημα εφοδιαστικής αλυσίδας, ενώ η εκ νέου εμφάνιση πολλών κρουσμάτων στην Κίνα απειλεί να επηρεάσει δυσμενώς τις καταναλωτικές δαπάνες σε ακόμα μία μείζονα αγορά για την Inditex. Εν τω μεταξύ, oι πολύ φθηνότερες τιμές των ειδών του ψηφιακού ομίλου SheIn Group τον καθιστούν έτι ανταγωνιστικότερο προς την Inditex, παρά το γεγονός πως έχει ήδη διαθέσει επενδύσεις 1 δισ. ευρώ για τη δική της σελίδα ηλεκτρονικού εμπορίου.

Αναφορικά με την πορεία του ισπανικού ομίλου το τελευταίο τρίμηνο του 2021, η εξάπλωση της μετάλλαξης του κορωνοϊού «Ομικρον» αφαίρεσε από τα κέρδη του 400 εκατ. ευρώ. Χθες στο Χρηματιστήριο της Μαδρίτης η τιμή της μετοχής εμφάνισε πτώση της τάξεως του 2,2%. Από τα τέλη Νοεμβρίου, όταν η Inditex αντικατέστησε τον διευθύνοντα σύμβουλό της με τον Οσκαρ Γκαρθία Μαθέιρας και ανακοίνωσε την αλλαγή στην προεδρία με τη Μάρτα Ορτέγα, η μετοχή έχει υποχωρήσει σχεδόν 25%. Οι επενδυτές από πλευράς τους προβληματίζονται, διότι η νέα διοίκηση του κολοσσού της γρήγορης μόδας δεν έχει την ίδια εμπειρία και τεχνογνωσία με την προηγούμενη. Ο Πάμπλο Ισλα, λόγου χάριν, επέκτεινε τη διεθνή παρουσία του ομίλου, αφ’ ής στιγμής ανέλαβε τα ηνία το 2005 ως διευθύνων σύμβουλος. Η τιμή της μετοχής της Inditex πενταπλασιάστηκε, καθιστώντας τον ιδρυτή της Αμάνθιο Ορτέγα πλουσιότερο και από τον Γουόρεν Μπάφετ κάποια στιγμή. Ο Ισλα αποχώρησε, αλλά παραμένει εκτελεστικός πρόεδρος. Η Μάρτα Ορτέγα δεν έχει εκτελεστική θέση, ενώ έχει ήδη εργαστεί στον οικογενειακό όμιλο 10,5 χρόνια.

Αν και υπηρέτησε σε διάφορες θέσεις, δεν είχε μέχρι σήμερα υψηλή διοικητική αρμοδιότητα. Είχε συμμετάσχει, τέλος, σε δραστηριότητες που αφορούσαν την ενδυνάμωση του εμπορικού σήματος της Zara, το οποίο είναι και το δημοφιλέστερο του ομίλου. Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, εισήγαγε μία συλλογή με τη Σαρλότ Γκένσμπουργκ και μία σειρά ακριβών ενδυμάτων και αξεσουάρ SRPLS, προσθέτοντας μια πινελιά πολυτελείας σε μια εταιρεία που εστιάζει στην προσιτή μόδα.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT