Η Intel επενδύει 80 δισ. ευρώ στην Ευρώπη για παραγωγή τσιπ

Η Intel επενδύει 80 δισ. ευρώ στην Ευρώπη για παραγωγή τσιπ

Θα κατασκευάσει 2 εργοστάσια στη Γερμανία και μονάδες σε ακόμη 3 χώρες

2' 39" χρόνος ανάγνωσης

Μεγάλες επενδύσεις σχεδιάζει ο αμερικανικός κολοσσός υψηλής τεχνολογίας Intel στην Ευρώπη, οι οποίες ανέρχονται σε 88 δισ. δολάρια (80 δισ. ευρώ) και θα κατανεμηθούν σε τέσσερις χώρες, εκ των οποίων η περισσότερο κερδισμένη είναι η Γερμανία με δύο εργοστάσια κατασκευής ημιαγωγών. Στόχος του μεγαλεπήβολου σχεδίου της είναι να μπορέσει να ανταποκριθεί στην τεράστια ζήτηση ημιαγωγών (τσιπ), η οποία βαίνει διογκούμενη, διότι τα εν λόγω εξαρτήματα χρησιμοποιούνται σχεδόν στα πάντα, από τα έξυπνα κινητά τηλέφωνα έως τα αυτοκίνητα και τα κλιματιστικά. Η πρωτοβουλία αυτή είναι πολύ σημαντική για την Ευρώπη, η οποία επιδιώκει σθεναρά να απεξαρτηθεί από τις εισαγωγές ημιαγωγών και να μετριάσει τις συνέπειες από τις σοβαρές ελλείψεις για τον κλάδο της μεταποίησης. Ωστόσο, τα προβλήματα αυτά δεν αναμένεται να επιλυθούν άμεσα, εφόσον τα νέα εργοστάσια στη Γερμανία, λόγου χάριν, θα αρχίσουν να παράγουν μόλις το 2027. Πάντως, η Intel θα διοχετεύσει κονδύλια και στην Ιρλανδία, όπου θα ενισχύσει το ήδη υπάρχον εργοστάσιό της, ενώ στη Γαλλία θα ανεγείρει κέντρο σχεδιασμού και έρευνας και στην Ιταλία μονάδα συσκευασίας και συναρμολόγησης.

Αρχικά η Intel θα επενδύσει 33 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 17 δισ. ευρώ θα δοθούν στις υπό σχεδιασμό εγκαταστάσεις της Γερμανίας. Εκεί ένας από τους βασικούς πελάτες θα είναι προφανώς οι όμιλοι αυτοκινητοβιομηχανίας για ημιαγωγούς προηγμένης τεχνολογίας και ελάχιστου μεγέθους μεταξύ άλλων. Αλλωστε, το πόσο οξύ είναι το ζήτημα αποτυπώνεται στις ανακοινώσεις της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας Volkswagen, η οποία στις αρχές της εβδομάδας ανέφερε ότι το 2021 είχε διαθέσει στην αγορά 2 εκατομμύρια αυτοκίνητα λιγότερα από όσα είχε αρχικά σχεδιάσει ακριβώς εξαιτίας της ανεπάρκειας σε τσιπ. Η κίνηση της Intel απαντά στο σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που ανακοινώθηκε τον Φεβρουάριο και αφορούσε κίνητρα για την κατασκευή ημιαγωγών στην Ε.Ε. και την προσέλκυση επιπλέον επενδύσεων 17 δισ. δολαρίων από ιδιώτες, καθώς και νέα συναφή νομοθεσία ώστε να αμβλυνθούν οι κανόνες κρατικών επιδοτήσεων για την ανέγερση εργοστασίων που παράγουν ημιαγωγούς. Ο αναλυτής της Bernstein Research, Στέισι Ράγκσον, είναι πεπεισμένος πως η Intel μπορεί να παρακινήσει τις Αρχές και να εκταμιεύσουν επενδύσεις, προκειμένου να καλυφθεί η ζήτηση για τσιπ. «Το στρατηγικό της όπλο είναι η παραγωγική της ικανότητα, ενώ μπορεί να περιοδεύει κιόλας σε όλο τον κόσμο, να ζητεί επενδύσεις και αυτή είναι η σωστή στιγμή να το πράξει», τονίζει.

Στην Ιρλανδία θα ενισχύσει το ήδη υπάρχον εργοστάσιό της, στη Γαλλία θα ανεγείρει κέντρο έρευνας και στην Ιταλία μονάδα συναρμολόγησης.

Αν και η Γερμανία είναι η περισσότερο κερδισμένη μεταξύ των τεσσάρων χωρών, όπου θα επενδύσει η Intel, ο διευθύνων σύμβουλός της Πατ Γκέλσιντζερ αρνήθηκε να μιλήσει για το ύψος της κρατικής βοήθειας που θα λάβει από το Βερολίνο. Θα κατασκευαστούν δύο μονάδες στο Μαγδεμβούργο, δημιουργώντας 7.000 θέσεις εργασίας για την ανέγερσή τους, 3.000 μόνιμες θέσεις στην εταιρεία και δεκάδες χιλιάδες άλλες σε προμηθευτές και συνεταίρους. Στο υπάρχον ιρλανδικό εργοστάσιο θα δοθούν 12 δισ. ευρώ, ενώ στην Ιταλία συζητείται η κατασκευή μονάδας συναρμολόγησης τσιπ και συσκευασίας με πιθανή επένδυση έως 4,5 δισ. ευρώ. Το νέο ερευνητικό κέντρο της Intel στη Γαλλία θα απασχολεί 1.000 άτομα υψηλής εξειδίκευσης. Τέλος, τα εναπομείναντα κεφάλαια από τα 80 δισ. ευρώ των αθροιστικών ευρωπαϊκών επενδύσεων της Ιntel τα επόμενα δέκα χρόνια θα δοθούν για την ολοκλήρωση των εγκαταστάσεων του Μαγδεμβούργου και την περαιτέρω ανάπτυξη εκείνων σε Γαλλία και Ιταλία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT