Η Fed προχώρησε στην πρώτη αύξηση επιτοκίων από το 2018

Η Fed προχώρησε στην πρώτη αύξηση επιτοκίων από το 2018

Θα ακολουθήσουν άλλες έξι μέσα στο 2022, με στόχο να ανακοπεί ο πληθωρισμός

2' 56" χρόνος ανάγνωσης

Παρά τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία, που αναμένεται να κάμψει την ανάπτυξη της οικονομίας, η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ, η Federal Reserve, προχώρησε χθες στην πρώτη αύξηση των επιτοκίων από το 2018. Αύξησε το κόστος του δανεισμού κατά 25 μονάδες βάσης σε μια προσπάθεια να ανακόψει τον πληθωρισμό που καλπάζει στις ΗΠΑ με τον υψηλότερο ρυθμό των τελευταίων 40 ετών. Στη σχετική ανακοίνωσή της, πάντως, δεν παραλείπει να αναγνωρίσει πως η γεωπολιτική αβεβαιότητα εξακολουθεί να περιβάλλει την παγκόσμια οικονομία και την αμερικανική οικονομία. Διευκρίνισε, όμως, πως η τρέχουσα γεωπολιτική κρίση καθιστά επιτακτική ανάγκη μια πιο περιοριστική πολιτική, καθώς αναμένεται να οδηγήσει σε «πρόσθετες ανοδικές πιέσεις τον πληθωρισμό, οι οποίες μπορούν να περιορίσουν την οικονομική δραστηριότητα».

Τόνισε παράλληλα πως η αύξηση που φέρει τώρα τα επιτόκια του δολαρίου σε ένα φάσμα 0,25% έως 0,50% είναι η πρώτη μιας σειράς έξι ακόμη αυξήσεων του κόστους δανεισμού που αναμένονται στη διάρκεια του τρέχοντος έτους, καθώς ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 40 ετών και κινείται ανοδικά. Η πρόβλεψη για έξι αυξήσεις επιτοκίων προδίδει την αποφασιστικότητα της Fed να ανακόψει τον πληθωρισμό διακινδυνεύοντας ακόμη και να αναστείλει την ανάπτυξη. Κι αυτό γιατί μόλις πριν από τρεις μήνες μιλούσε μόνον για τρεις αυξήσεις επιτοκίων για το τρέχον έτος και στη συνέχεια άλλες πέντε αυξήσεις μέσα στο 2023 και στο 2024. Η απόφαση προδίδει πως «η Fed ανησυχεί πολύ για τον πληθωρισμό», σχολίασε σχετικά ο Μπομπ Μισέλ, υπεύθυνος επενδύσεων στην JPMorgan Asset Management, ενώ ο Μπράιαν Σμέντλεϊ, κορυφαίος οικονομολόγος των Guggenheim Partners, τόνισε πως η ομοσπονδιακη τράπεζα των ΗΠΑ «αναγνώρισε πως ο πόλεμος στην Ουκρανία θα εξωθήσει πιο ανοδικά τον πληθωρισμό».

Σε υποχώρηση τα ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου, με τις αποδόσεις των διετών να φτάνουν στο 1,97%.

Στη σχετική ανακοίνωσή της, η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ εξέφρασε την εκτίμηση ότι «με την κατάλληλη προσαρμογή της νομισματικής πολιτικής ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στον στόχο του 2% και η αγορά εργασίας θα παραμείνει σε καλή κατάσταση». Οπως επισημαίνουν οικονομικοί αναλυτές, η Fed βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε ένα κρίσιμο σημείο καμπής μετά δύο χρόνια συστηματικών προσπαθειών της να στηρίξει την αμερικανική οικονομία και να τη βοηθήσει να ανακάμψει από την ύφεση της πανδημίας. Η απόφαση της επιτροπής νομισματικής πολιτικής δεν ελήφθη πάντως με ομοφωνία, καθώς υπήρξαν διαφοροποιήσεις από πλευράς των «γερακιών» της ομοσπονδιακής τράπεζας, που ζητούσαν στροφή σε πολύ πιο περιοριστική πολιτική. Τέτοια είναι η περίπτωση, για παράδειγμα, του Τζέιμς Μπούλαντ, προέδρου της Fed του Σεντ Λιούις, που τάχθηκε υπέρ της αύξησης των επιτοκίων κατά 50 μ.β.

Η είδηση προκάλεσε αναταραχή στην αγορά ομολόγων, οδηγώντας σε υποχώρηση τα ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου. Οι αποδόσεις των διετών ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου σημείωσαν άλμα 0,12 εκατοστιαίας μονάδας φτάνοντας στο 1,97% και καταγράφοντας το υψηλότερο επίπεδό τους από τον Μάιο του 2019. Οπως επισημαίνουν σχολιαστές των Financial Times, στο παρελθόν η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ έχει επανειλημμένως προσπαθήσει να αναβάλει τη λήψη κρίσιμων αποφάσεων σε περιόδους κρίσης προκειμένου να αποτρέψει την ακραία αστάθεια στις αγορές. Αυτή τη φορά όμως η επιτάχυνση του πληθωρισμού και οι μεγάλες ελλείψεις στην αμερικανική αγορά εργασίας την ανάγκασαν να προχωρήσει σε σαφώς πιο περιοριστική πολιτική και μάλιστα με ταχύτερο ρυθμό. Τα στελέχη της Fed αναθεώρησαν παράλληλα τις εκτιμήσεις τους για τον πληθωρισμό, καθώς τώρα εκτιμούν πως ο δομικός πληθωρισμός, από τον οποίο εξαιρούνται οι τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, επιταχύνθηκε στο 4,1% τον Ιανουάριο από το 2,7% του Δεκεμβρίου. Ανέφεραν, άλλωστε, μεταβολή στις εκτιμήσεις τους για το επόμενο έτος, με τα περισσότερα στελέχη να προβλέπουν πως ο δείκτης θα αποκλιμακωθεί στο 2,6% το επόμενο έτος και στο 2,3% το 2024.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT