ΤΙΤΑΝ: Καθαρά κέρδη 89,6 εκατ. και ρεκόρ τζίρου το 2021

ΤΙΤΑΝ: Καθαρά κέρδη 89,6 εκατ. και ρεκόρ τζίρου το 2021

Οι πωλήσεις τσιμέντου αυξήθηκαν 7%, με τον κύκλο εργασιών στο 1,71 δισ.

3' 9" χρόνος ανάγνωσης

Συγκρατημένα αισιόδοξη εμφανίζεται η διοίκηση του ομίλου ΤΙΤΑΝ αναφορικά με τις προοπτικές του για το 2022, μετά την αύξηση του κύκλου εργασιών στο επίπεδο ρεκόρ του 1,71 δισ. ευρώ για τη χρήση του 2021 (+6,7%). Σε σύγκριση με το 2020, οι πωλήσεις τσιμέντου του ομίλου αυξήθηκαν κατά 7% και ανήλθαν σε 18,3 εκατ. τόνους, ενώ αύξηση κατά 2%, σε 20 εκατ. τόνους, σημείωσαν και οι πωλήσεις αδρανών υλικών.

Σύμφωνα με τη διοίκηση, ναι μεν η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία γεννά γεωπολιτική αστάθεια με μακροοικονομικές συνέπειες, ωστόσο ο όμιλος δεν έχει επιχειρηματικές δραστηριότητες στη Ρωσία και την Ουκρανία ή σε περιοχές που πλήττονται άμεσα από τις συγκρούσεις. Παρ’ όλα αυτά, επισημαίνεται ότι «οι επιπτώσεις στις δραστηριότητες του ομίλου από τις εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας και από τις ευρύτερες μακροοικονομικές συνέπειες εκτιμάται ότι θα επηρεάσουν τις τάσεις στις αγορές και θα αυξήσουν το ρίσκο πληθωριστικών πιέσεων».

Η διοίκηση ενέκρινε την επιστροφή κεφαλαίου ύψους 0,5 ευρώ/μετοχή (39 εκατ. ευρώ), που θα διανεμηθεί στους μετόχους.

Μέχρι σήμερα πάντως ο όμιλος έχει αντεπεξέλθει στις συνθήκες αυτές μέσω αυξήσεων των τιμών των προϊόντων του, γεγονός που έχει αντισταθμίσει εν μέρει και την αύξηση του κόστους παραγωγής. Ως εκ τούτου, η επίδραση της μεγάλης αύξησης του κόστους παραγωγής, ιδίως κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2021, ήταν σχετικά περιορισμένη. Συνολικά το 2021 τα κέρδη ΕΒΙΤDA υποχώρησαν κατά 4,6% σε 272,4 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα άγγιξαν τα 89,6 εκατ. ευρώ, έναντι μόλις 1,1 εκατ. ευρώ το 2020 και 50,9 εκατ. ευρώ το 2019. Σύμφωνα με την εταιρεία, η άνοδος της καθαρής κερδοφορίας πέρυσι οφείλεται στο χαμηλότερο κόστος χρηματοδότησης, στη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης και στις ευνοϊκότερες συναλλαγματικές διακυμάνσεις. Επίσης, τα αποτελέσματα του 2020 είχαν επιβαρυνθεί με εφάπαξ χρεώσεις 64 εκατ. ευρώ, που αφορούσαν την αγορά της Αιγύπτου. Στο πλαίσιο αυτό, η διοίκηση ενέκρινε την επιστροφή κεφαλαίου ύψους 0,5 ευρώ/μετοχή, ήτοι περί τα 39 εκατ. ευρώ που θα διανεμηθεί στους μετόχους.

Στην ελληνική αγορά η ζήτηση τσιμέντου συνέχισε να αυξάνεται με ταχύ ρυθμό, χάρις στην αυξημένη δραστηριότητα τόσο των δημοσίων όσο και των ιδιωτικών έργων, αλλά και της κατασκευής κατοικιών. Αντίστοιχα, οι εξαγωγές τσιμέντου παρέμειναν σε υψηλό επίπεδο, με τις ΗΠΑ να αποτελούν τον κυριότερο προορισμό των φορτίων. Πάντως, τα κέρδη περιορίστηκαν λόγω της σημαντικής ανόδου τόσο των τιμών της ενέργειας όσο και του μεταφορικού κόστους από το δεύτερο εξάμηνο και μετά. Ο συνολικός κύκλος εργασιών για τον τομέα Ελλάδας και Δυτ. Ευρώπης το 2021 ενισχύθηκε κατά 9,4% και διαμορφώθηκε σε 267,6 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων αυξήθηκαν κατά 7,4 εκατ. ευρώ από το 2020 και ανήλθαν σε 23,6 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τη διοίκηση, η ανοδική πορεία της ελληνικής αγοράς θα συνεχιστεί και φέτος. Παράλληλα, ο όμιλος θα συνεχίσει την προσπάθεια απεξάρτησης από τα συμβατικά καύσιμα, προχωρώντας σε χρήση εναλλακτικών καυσίμων.

Το 2021 ήταν ο καλύτερος χρόνος από πλευράς πωλήσεων για τη θυγατρική του ομίλου στις ΗΠΑ. Οπως αναφέρεται, οι δραστηριότητες του ομίλου στη Φλόριντα επωφελούνται από το γεγονός ότι η πολιτεία εξελίσσεται σε ένα σημαντικό επιχειρηματικό και οικονομικό κέντρο. Ανοδικές τάσεις σημειώθηκαν επίσης στις μεσοατλαντικές πολιτείες, αλλά και στη μητροπολιτική περιοχή της Νέας Υόρκης – Νιου Τζέρσεϊ. Ο κύκλος εργασιών του ομίλου αυξήθηκε σε 1,2 δισ. δολάρια, καταγράφοντας αύξηση κατά 8,6%, ενώ σε όρους ευρώ η αύξηση άγγιξε το 4,7% σε 983,6 εκατ. ευρώ. Τα λειτουργικά κέρδη EBITDA υποχώρησαν κατά 12% έναντι του 2020 σε 155,2 εκατ. ευρώ, καθώς η εταιρεία έχει θέσει σε εξέλιξη ένα ευρύ επενδυτικό πρόγραμμα ανάπτυξης και επέκτασης των δραστηριοτήτων στις ΗΠΑ, εν αναμονή της ακόμα ταχύτερης ανάπτυξης της τοπικής αγοράς, ιδίως από το 2023 και μετά. Τα έργα αφορούν κυρίως τη μετατροπή και επέκταση των σταθμών εισαγωγής στην Tάμπα στην πολιτεία της Φλόριντας και στο Νόρφολκ στην πολιτεία της Βιρτζίνιας και περιλαμβάνουν την κατασκευή δύο νέων αποθηκευτικών θόλων συνολικού κόστους 55 εκατ. ευρώ.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT