Στο κυνήγι των γιοτ Ρώσων κροίσων

H οδύσσεια των υπερπολυτελών θαλαμηγών ρωσικών συμφερόντων, οι οποίες έχουν εγκλωβιστεί σε διάφορα σημεία του κόσμου εξαιτίας των κυρώσεων, συνεχίζεται.

2' 37" χρόνος ανάγνωσης

H οδύσσεια των υπερπολυτελών θαλαμηγών ρωσικών συμφερόντων, οι οποίες έχουν εγκλωβιστεί σε διάφορα σημεία του κόσμου εξαιτίας των κυρώσεων, συνεχίζεται. Οι ισπανικές αρχές κατάσχεσαν ακόμα δύο γιοτ, ενόσω διερευνούν την εφαρμογή των κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας και της Λευκορωσίας. Επιπλέον, ακόμα ένα σκάφος μεγαλοσχήμονος Ρώσου ακινητοποιήθηκε στη Νορβηγία. Ο λόγος ήταν ότι δεν το προμήθευσαν με το αναγκαίο καύσιμο για να αποπλεύσει.

Ειδικότερα, το σούπερ γιοτ «Κρέσεντ», το οποίο έχει μήκος 135 μέτρα και διαθέτει χώρο για προσγείωση δύο ελικοπτέρων, καθώς και πισίνα, κρατήθηκε στα μέσα της εβδομάδας στην Καταλωνία, σύμφωνα με σχετικές ανακοινώσεις του υπουργείου Μεταφορών της Ισπανίας. Ο ιδιοκτήτης του δεν έχει γίνει γνωστός, αν και υπάρχουν υπόνοιες ότι δεν είναι άλλος από τον επικεφαλής του ενεργειακού κολοσσού της Rosneft Oil με έδρα τη Μόσχα, Ιγκόρ Σετσίν.

Είχε προηγηθεί η «Λαίδη Αναστασία» στη Μαγιόρκα. Στη δε Νορβηγία, το 68 μέτρων «Ραγκνάρ», το οποίο ανήκει στον πρώην πράκτορα της Κα Γκε Μπε Βλαντιμίρ Στρζαλκόβσκι, έχει προσαράξει χωρίς καύσιμα στο Ναρβίκ, στα βόρεια της χώρας. Ο καπετάνιος προσέγγισε κάθε πρατήριο στην περιοχή χωρίς επιτυχία, σύμφωνα με το κρατικό ραδιόφωνο NRK.

Το «Σολάρις» του Ρομάν Αμπράμοβιτς

Την ίδια ώρα, ένα ακόμα εκθαμβωτικό γιοτ, το «Σολάρις» του Ρομάν Αμπράμοβιτς, βρισκόταν στην Αδριατική και είχε ελλιμενισθεί προσωρινά στο Μαυροβούνιο, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας δεδομένων Refinitv. Αποτιμάται σε 600 εκατ. δολάρια και αναμένεται άνευ απροόπτου να καταπλεύσει στην Κωνσταντινούπολη αύριο Σάββατο 19 Μαρτίου, σύμφωνα με το Marine Traffic, όπως αναφέρει το moneyreview.gr.

Εχει μήκος 140 μέτρα, διαθέτει ελικοδρόμιο και την περασμένη εβδομάδα είχε αποπλεύσει από τη Βαρκελώνη, δύο 24ωρα προ της εις βάρος του επιβολής κυρώσεων από το Η.Β. Eν τω μεταξύ, το προσωπικό του τζετ, ένα Gulfstream 50 εκατομμυρίων στερλινών, στις αρχές της εβδομάδας προσγειώθηκε στη Μόσχα, όπως αναφέρει το BBC, περνώντας προηγουμένως από Κωνσταντινούπολη και Τελ Αβίβ.

Κατασχέθηκαν θαλαμηγοί σε Ισπανία, Γαλλία, ακινητοποιημένο σκάφος στη Νορβηγία.

Ωστόσο, δεν έχει διασταυρωθεί εάν ο Ρομάν Αμπράμοβιτς, ιδιοκτήτης και της ομάδας Τσέλσι μεταξύ άλλων, επέβαινε σε αυτό. Εγκυρες πηγές ανέφεραν στο BBC ότι οι Βρυξέλλες στη διευρυμένη λίστα ολιγαρχών που καταρτίζουν για «πάγωμα» περιουσιακών στοιχείων θα συμπεριλάβουν και τον Αμπράμοβιτς.

Σε όλο τον κόσμο και ειδικά στην Ευρώπη οι θαλαμηγοί των Ρώσων δισεκατομμυριούχων βρίσκονται στο μικροσκόπιο, διότι κυβερνήσεις και οργανισμοί κλιμακώνουν μια εκστρατεία κυρώσεων κατά της χώρας που εισέβαλε στην Ουκρανία. Και σε πολλές περιπτώσεις οι Αρχές σπεύδουν να εμποδίσουν τον απόπλου τους, ώστε να μη βρεθούν σε διεθνή ύδατα. Λόγου χάριν, η υπερπολυτελής «Κρέσεντ» ήταν η δεύτερη που κατασχέθηκε από τις ισπανικές αρχές τις τελευταίες τρεις ημέρες. Την Τρίτη είχε πέσει στα χέρια τους η «Λαίδη Αναστασία», ένα σκάφος 48 μέτρων, στο νησί της Μαγιόρκας. Τη Δευτέρα εμπόδισαν να αποπλεύσει από τη Βαρκελώνη το γιοτ «Βαλερί», το οποίο έχει μήκος 85 μέτρα. Τα τρία αυτά γιοτ εκτιμάται ότι σε αξία υπερβαίνουν τα 700 εκατομμύρια δολάρια. Προ ημερών οι αρχές στη Γαλλία κατάσχεσαν ακόμα ένα σούπερ γιοτ του Ιγκόρ Σατσίν, το «Αμόρε Βέρο», το οποίο βρισκόταν πλησίον της Μασσαλίας κι ετοιμαζόταν να φύγει. Εν κατακλείδι σημειώνεται ότι ο Σατσίν, στενός συνεργάτης του Βλαντιμίρ Πούτιν, υφίσταται κυρώσεις από ΗΠΑ, Ε.Ε. και Ηνωμένο Βασίλειο. Προ της ανάληψης καθηκόντων στο πηδάλιο της Rοsneft είχε διατελέσει αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ρωσίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT