Στη σκιά της αύξησης των επιτοκίων στις ΗΠΑ

Στη σκιά της αύξησης των επιτοκίων στις ΗΠΑ

Οι συναλλασσόμενοι στις αγορές στοιχημάτισαν και για ακόμη μία αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ.

1' 37" χρόνος ανάγνωσης

Aνάμεικτη ήταν η χθεσινή εικόνα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενώ αργά χθες πριν από το κλείσιμο της αμερικανικής αγοράς οι δείκτες Dow Jones και S&P 500 εμφάνιζαν άνοδο κατά 0,83% και 0,92%, αντιστοίχως. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ολοκλήρωσε τη χθεσινή συνεδρίαση με κέρδη 0,45% και μείωσε τις απώλειές του λόγω ουκρανικής κρίσης, μία ημέρα μετά την απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) να αυξήσει το βασικό της επιτόκιο πρώτη φορά μετά το 2018 και να αναφερθεί σε ακόμη έξι αντίστοιχες κινήσεις μέσα στο 2022. «Δεν πρόκειται για κάτι εντελώς απροσδόκητο αυτό που είπε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα για τις επόμενες αυξήσεις στο κόστος δανεισμού. Εκείνο το οποίο είναι ανησυχητικό για την αγορά είναι η επιβεβαίωση της ποσοτικής σύσφιγξης, η οποία θα ερχόταν αργότερα ή νωρίτερα», παρατηρεί ο Σαλβατόρε Μπρούνο, διευθυντής επενδύσεων της Generali Investments Partners. Οι συναλλασσόμενοι στις αγορές στοιχημάτισαν και για ακόμη μία αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ, ενώ εκτιμούν πως συνολικά στην Ευρωζώνη το κόστος δανεισμού έως τη λήξη του 2022 θα είναι αυξημένο κατά 50 μονάδες βάσης. Εξαιρουμένων της Φρανκφούρτης και του Μιλάνου, οι λοιποί δείκτες στη Γηραιά Ηπειρο έκλεισαν χθες με άνοδο. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με 1,28%, με 0,36% ο CAC 40 στο Παρίσι και με 0,38% ο IBEX στη Μαδρίτη. Ο DAX στη Φρανκφούρτη έκλεισε με -0,36% και με -0,66% ο FTSE MIB στο Μιλάνο.

Στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού, πέραν της Fed, θετικά λειτούργησε και η είδηση για αποπληρωμή των ομολόγων της Ρωσίας εκπεφρασμένων σε δολάρια. Μια πιθανή χρεοκοπία της Ρωσίας εντός του έτους φαίνεται πλέον λιγότερο πιθανή. Νωρίτερα οι τιμές των μετοχών στην αμερικανική αγορά είχαν υποχωρήσει εξαιτίας δηλώσεων της Μόσχας για μη πρόοδο στις συνομιλίες με την Ουκρανία. Στην αγορά εμπορευμάτων, η ακραία διακύμανση στο πετρέλαιο συνεχίστηκε, διότι η αγορά ανακάμπτει μετά αρκετές ημέρες απωλειών, ενώ επικεντρώνεται στις επικείμενες ελλείψεις προμηθειών λόγω κυρώσεων. Το Brent ενισχύθηκε 8,52% στα 106,37 δολάρια το βαρέλι και 7,62% το αργό Νέας Υόρκης, στα 102,28 δολάρια το βαρέλι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT