Χρηματιστήριο: Πτώση μετά την εκτίναξη της Τετάρτης

Χρηματιστήριο: Πτώση μετά την εκτίναξη της Τετάρτης

Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 1,14% και διαμορφώθηκε στις 862,09 μονάδες 

2' 21" χρόνος ανάγνωσης

Το ράλι της Τέταρτης έδωσε τη θέση του στις πιέσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς παρά το ανοδικό άνοιγμα οι πωλητές επέστρεψαν στη συνέχεια και τα χαρτοφυλάκια προχώρησαν σε κατοχύρωση θέσεων –ειδικά σε τράπεζες και επιλεγμένα blue chips– επιβεβαιώνοντας το εύθραυστο και έντονα ασταθές κλίμα που βιώνουν οι αγορές αυτό το διάστημα.

Οι ρευστοποιήσεις βραχυπρόθεσμων κερδών είναι αναμενόμενες, σύμφωνα με τους αναλυτές, καθώς η αβεβαιότητα στο γεωπολιτικό μέτωπο παραμένει. Παράλληλα, οι επενδυτές συνεχίζουν να ζυγίζουν τις εξελίξεις στο Ουκρανικό αλλά και να αξιολογούν τα της νομισματικής πολιτικής, μετά την αύξηση των επιτοκίων της Fed κατά 25 μονάδες βάσης, με άλλες έξι αυξήσεις να ακολουθούν φέτος και τρεις το 2023, ενώ και η Τράπεζα της Αγγλίας προχώρησε σε νέα σύσφιγξη της πολιτικής, αν και υιοθέτησε μια πιο προσεκτική στάση.

Πιο αναλυτικά, στα στατιστικά της αγοράς, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση 1,14% στις 862,09 μονάδες, ενώ ο τζίρος ανήλθε στα 112,71 εκατ. ευρώ.

Κατά τη Merit Securities, η μακροπρόθεσμη τάση παραμένει πτωτική, με τον εκθετικό κινούμενο μέσο όρο 200 ημερών να βρίσκεται στις 887 μονάδες, ενώ τα σημεία στήριξης εντοπίζονται στις 866 και 850 μονάδες και τα σημεία αντίστασης στις 887 και 900 μονάδες. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 1,26% στις 2.076,98 μονάδες, ενώ στο -2,06% και στις 1.487,89 μονάδες έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Η έντονη αβεβαιότητα που επικρατεί καθιστά ελκυστικές τις ρευστοποιήσεις βραχυπρόθεσμων κερδών, τονίζουν αναλυτές.

Ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 3,41% στις 603,96 μονάδες, με την Alpha Bank να κλείνει στο -5,73%, την Εθνική Τράπεζα στο -4,76%, ενώ στο -2,07% έκλεισε η Πειραιώς και στο -0,84% η Eurobank.

Από τα μη τραπεζικά blue chips, έξι τίτλοι έκλεισαν στα θετικά, με τον ΟΤΕ (+3,83%) και τη Σαράντης (+2,22%) να ξεχωρίζουν, ενώ απώλειες άνω του 4% σημείωσαν ΕΛΒΑΛΧαλκόρ και Βιοχάλκο και ακολούθησαν με πτώση άνω του 2% οι Coca-Cola, Aegean, Ελλάκτωρ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

Αν και αυξήθηκαν οι προσδοκίες για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία βοηθώντας αρκετά την επενδυτική διάθεση, τα πτωτικά ρίσκα παραμένουν, αλλά και οι αποτιμήσεις είναι πλέον περισσότερο ελκυστικές, όπως σημειώνει η Depolas Investment Services. Κατ’ επέκταση, η μεταβλητότητα αναμένεται να συνεχίσει να κινείται σε υψηλά επίπεδα, και μετά την πρώτη ανοδική εκτόνωση των τιμών θα πρέπει να δοθεί βαρύτητα στις επιλογές τίτλων ανάλογα με τις προσδοκίες και την ανθεκτικότητα των ισολογισμών.

Οπως προσθέτει η χρηματιστηριακή, τους επόμενους 4-5 μήνες θα έχουμε σημαντικές διανομές μερισμάτων, γεγονός που λειτουργεί θετικά.

Στο μέτωπο των αποτελεσμάτων κερδοφορίας, ιδιαίτερα ενθαρρυντικές είναι οι νέες εκτιμήσεις της Citigroup. Κατά την αμερικανική τράπεζα, για το σύνολο της ευρωπαϊκής αγοράς, οι εκτιμήσεις των αναλυτών είναι υπερβολικά αισιόδοξες και αναμένεται να ακολουθήσουν πτωτικές αναθεωρήσεις. Προς το παρόν ωστόσο αναμένεται πως οι ελληνικές μετοχές θα ξεχωρίσουν, καθώς τα κέρδη ανά μετοχή αναμένεται φέτος να εκτοξευθούν κατά 37,9% από 37,4% που ανέμενε πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία (συμπεριλαμβανομένων των τραπεζών), ο οποίος αποτελεί τον υψηλότερο ρυθμό διεθνώς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT