Σε τροχιά ενίσχυσης μπαίνει το χαρτοφυλάκιο της Trastor

Σε τροχιά ενίσχυσης μπαίνει το χαρτοφυλάκιο της Trastor

Εξετάζεται η εισφορά ακινήτων αξίας έως 32 εκατ. ευρώ από την Πειραιώς

2' 49" χρόνος ανάγνωσης

Επί τάπητος έχουν τεθεί αυτή την περίοδο οι πιθανές επιλογές για τη μεγέθυνση της αξίας και του χαρτοφυλακίου της Trastor μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας εξαγοράς του ποσοστού της Varde Partners από την Τράπεζα Πειραιώς. Η εταιρεία διαθέτει σημαντικές προοπτικές μελλοντικών υπεραξιών, έχοντας σε εξέλιξη ένα σημαντικό επενδυτικό πρόγραμμα ανάπτυξης νέων κτιρίων γραφείων και logistics.

Παράλληλα όμως εξετάζονται και άλλες πιθανές επιλογές για την ενίσχυσή της. Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ αυτών βρίσκεται και η πιθανότητα εισφοράς ακινήτων από τη μητρική, δηλαδή την ίδια την τράπεζα, η οποία άλλωστε διαχειρίζεται ένα χαρτοφυλάκιο ακινήτων αξίας της τάξεως των 3 δισ. ευρώ. Ασφαλώς, ένα σημαντικό μέρος αυτών των ακινήτων πρόκειται να διατεθεί στην αγορά μέσω συγκεκριμένων διαδικασιών, όπως π.χ. το Project Terra που «τρέχει» αυτή την περίοδο και αφορά ακίνητα της τάξεως των 800 εκατ. ευρώ, μεταξύ των οποίων και αρκετά ιδιόκτητα.

Ωστόσο, εκτιμάται ότι είναι εφικτός ο εντοπισμός και ορισμένων ακινήτων εντός του ομίλου Πειραιώς, που δεν έχουν προκριθεί προς πώληση στην αγορά και που θα μπορούσαν να προσθέσουν αξία και ασφαλώς και έσοδα στην Trastor. Σημειωτέον ότι με βάση τη νομοθεσία περί ΑΕΕΑΠ, οι βασικοί μέτοχοι δεν μπορούν να εισφέρουν ακίνητα αξίας μεγαλύτερης του 10% της αξίας του χαρτοφυλακίου της εταιρείας. Στην προκειμένη περίπτωση, αυτό μεταφράζεται σε ακίνητα αξίας της τάξεως των 32 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, καθώς η σημερινή αξία των ακινήτων της Trastor έχει αποτιμηθεί σε 327,8 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για 58 ακίνητα, μεικτής εκμισθώσιμης επιφάνειας 239.600 τ.μ. και ετησιοποιημένων εσόδων από μισθώματα ύψους 20 εκατ. ευρώ.

Σε εξέλιξη σημαντικό επενδυτικό πρόγραμμα ανάπτυξης νέων κτιρίων γραφείων και logistics.

Μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να γίνει μέσω αύξησης κεφαλαίου με εισφορά σε είδος, κάτι που σημαίνει ότι και η τράπεζα δεν θα χρειαζόταν να δαπανήσει κεφάλαια (όπως π.χ. μέσω μιας αύξησης κεφαλαίου με καταβολή μετρητών). Παράλληλα, θα πρόσφερε στην Trastor μια ανέξοδη ενίσχυση τόσο της κερδοφορίας όσο και των εσόδων της από ενοίκια, αυξάνοντας έτσι και τη μερισματική απόδοση για λογαριασμό της ίδιας της Τρ. Πειραιώς, ως μεγαλομετόχου. Επιπλέον, θα ενίσχυε και τη δυνατότητα της Trastor όσον αφορά τη μόχλευση κεφαλαίων.

Σε κάθε περίπτωση, αυτή τη στιγμή δεν έχει ληφθεί καμία σχετική απόφαση, καθώς εξετάζονται οι σχετικές εναλλακτικές. Αυτό πάντως που εκτιμούν στελέχη της αγοράς είναι κατ’ αρχάς να ενισχυθεί η αξία της Trastor και στη συνέχεια να αναζητηθεί η συμμετοχή νέου στρατηγικού επενδυτή, μετά την αποχώρηση της Varde Partners.

Στο μεσοδιάστημα, η Trastor συνεχίζει το επενδυτικό της πρόγραμμα. Η εταιρεία συμμετέχει με αξιώσεις στη διαδικασία για την απόκτηση κτιρίων γραφείων στο Μαρούσι, στο πλαίσιο σχετικού διαγωνισμού της doValue. Παράλληλα, προχωρούν οι αδειοδοτικές διαδικασίες για την ανάπτυξη ενός σύγχρονου κτιρίου γραφείων, με βιοκλιματικά χαρακτηριστικά και επιφάνεια που θα ξεπερνά τις 5.000 τ.μ. Το συνολικό ύψος της επένδυσης (μαζί με το κόστος της γης) εκτιμάται ότι θα προσεγγίσει τα 15 εκατ. ευρώ. Το κτίριο θα δημιουργηθεί σε έκταση που απέκτησε η εταιρεία στη Λ. Αμαρουσίου – Χαλανδρίου στο Μαρούσι.

Παράλληλα, η εταιρεία προχωράει και με τη δημιουργία ενός κόμβου ακινήτων logistics στην περιοχή του Ασπροπύργου. Η εταιρεία σχεδιάζει την προσθήκη σχεδόν 30.000 τ.μ. μέσω δύο ξεχωριστών επενδύσεων συνολικού ύψους άνω των 15 εκατ. ευρώ. Η σημαντικότερη εξ αυτών αφορά την απόκτηση μιας εγκατάστασης logistics, επιφάνειας 22.000 τ.μ., η οποία θα αναπτυχθεί στην περιοχή του Ασπροπύργου. Μόλις ολοκληρωθούν οι εν λόγω αναπτύξεις, η Trastor θα ελέγχει ένα χαρτοφυλάκιο ακινήτων logistics άνω των 80.000 τ.μ. στην περιοχή του Ασπροπύργου, έχοντας επενδύσει κεφάλαια της τάξεως των 45-50 εκατ. ευρώ.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT