Ο πληθωρισμός οδηγεί σε αυξήσεις επιτοκίων από Fed και ΒοΕ

Ο πληθωρισμός οδηγεί σε αυξήσεις επιτοκίων από Fed και ΒοΕ

2' 2" χρόνος ανάγνωσης

Σηματοδοτώντας την έναρξη ενός νέου κύκλου αύξησης των επιτοκίων, τον τέταρτο τα τελευταία 27 χρόνια, η αρμόδια επιτροπή για τη χάραξη νομισματικής πολιτικής των ΗΠΑ (Fed) προέβη σε αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης (μ.β.) στο εύρος διακύμανσης του βασικού επιτοκίου fed funds rate στο 0,25%-0,50% στη διήμερη συνεδρίαση που ολοκληρώθηκε την Τετάρτη. Στην επίσημη ανακοίνωσή της, η Fed ανέφερε ότι οι επιπτώσεις στην αμερικανική οικονομία από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία παραμένουν «ιδιαίτερα αβέβαιες», τονίζοντας όμως ότι βραχυπρόθεσμα η τρέχουσα γεωπολιτική κρίση ενδέχεται να οδηγήσει σε επιπρόσθετες ανοδικές πιέσεις στον πληθωρισμό με αρνητικές συνέπειες για την οικονομική δραστηριότητα. Στη συνέντευξη Τύπου, ο επικεφαλής Τζερόμ Πάουελ υπογράμμισε ότι η διατήρηση της σταθερότητας των τιμών αποτελεί βασική προτεραιότητα της Τράπεζας, με τις αναθεωρημένες εκτιμήσεις για την πορεία του βασικού παρεμβατικού επιτοκίου να υποδηλώνουν ότι ενδεχομένως θα πρέπει να υπερβεί το επίπεδο μακροχρόνιας ισορροπίας, 2,4% όπως το υπολογίζει η Fed (στροφή σε περιοριστική νομισματική πολιτική), προκειμένου να επιτευχθεί ο εν λόγω στόχος. Συγκεκριμένα, για το 2022 αναμένεται συνολική αύξηση 175 μ.β. στο 1,9% για το fed funds rate και επιπλέον 90 μ.β. αύξηση στο 2,8% το 2023 (διατήρηση στο επίπεδο αυτό το 2024), δηλαδή 100 μ.β. και 120 μ.β., αντίστοιχα, υψηλότερα σε σύγκριση με την προηγούμενη εκτίμηση τον Δεκέμβριο, ενώ οι δείκτες πληθωρισμού αναμένεται να διατηρηθούν αρκετά υψηλότερα από τον στόχο της Τράπεζας 2,0% όλη την περίοδο 2022-2024.

Αύξηση των επιτοκίων ανακοινώθηκε και από την κεντρική τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ), η τρίτη από τον Δεκέμβριο του 2021, με το βασικό επιτόκιο Bank Rate να επανέρχεται στο προ πανδημίας επίπεδο 0,75%. Εντούτοις, παρά τον υψηλό πληθωρισμό, τις αυξημένες πληθωριστικές προσδοκίες και την ισχυρή αγορά εργασίας, η επιτροπή νομισματικής πολιτικής έδωσε έμφαση στους κινδύνους για την οικονομία λόγω της ενδεχόμενης αυξημένης πίεσης στο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών, υιοθετώντας ουσιαστικά ένα σχετικά πιο ήπιο ύφος αναφορικά με την περαιτέρω πορεία των επιτοκίων. Η εξέλιξη αυτή περιόρισε τα κέρδη της στερλίνας μετά τη νέα αύξηση των επιτοκίων της ΒοΕ στην περιοχή του 1,31-132 έναντι του δολαρίου, ενώ η ισοτιμία ευρώ/στερλίνα κατάφερε να διατηρηθεί σχετικά κοντά στο πρόσφατο υψηλό πέντε εβδομάδων 0,8458. Κέρδη, αν και περιορισμένα, κατάφερε να σημειώσει το ευρώ και έναντι του δολαρίου, καταγράφοντας επίπεδα πάνω από το 1,10, επωφελούμενο από τη μερική ρευστοποίηση κερδών έναντι του αμερικανικού νομίσματος μετά τη συνεδρίαση της Fed καθώς η εκτίμησή της για αύξηση 175 μ.β. στο fed funds rate το 2022 είχε ήδη προεξοφληθεί από την αγορά.

* Tομέας Οικονομικής Ανάλυσης & Ερευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Εurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT