Χρηματιστήριο: Μικρά κέρδη με υψηλό τζίρο

Χρηματιστήριο: Μικρά κέρδη με υψηλό τζίρο

Παρά τις πιέσεις στο μεγαλύτερο μέρος της χθεσινής συνεδρίασης

1' 39" χρόνος ανάγνωσης

Σε θετικό έδαφος ολοκλήρωσε τις συναλλαγές της Παρασκευής το Χρηματιστήριο Αθηνών, παρά την παραμονή του Γενικού Δείκτη στο «κόκκινο» στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης, με τους επενδυτές να εμφανίζονται επιφυλακτικοί, παρακολουθώντας τις εξελίξεις στο Ουκρανικό. Ο τζίρος διατηρήθηκε σε υψηλά επίπεδα, πάντως, λόγω και της λήξης σειράς παραγώγων.

Η Ρωσία αμφισβήτησε την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία, θολώνοντας περαιτέρω τις χρονικές εκτιμήσεις για κατάπαυση του πυρός, γεγονός που περιόρισε την επενδυτική αισιοδοξία, με την αποστροφή στο ρίσκο να επιστρέφει. Οπως σημειώνουν εγχώριοι αναλυτές, για τον Γενικό Δείκτη θεωρείται σημαντική στην παρούσα φάση η παραμονή πάνω από την περιοχή των 840-830 μονάδων. Τα εγχώρια εταιρικά αποτελέσματα προσφέρουν έναν τόνο αισιοδοξίας, αλλά η εκτιμώμενη αυξημένη μεταβλητότητα απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή και η είσοδος στην αγορά θα πρέπει να έχει περισσότερο μακροπρόθεσμο χαρακτήρα.

Στα στατιστικά της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε κέρδη της τάξεως του 0,09% και έκλεισε στις 862,86 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 126,78 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 0,23%, στις 2.081,71 μονάδες, ενώ με πτώση 0,60% έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης, στις 1.478,95 μονάδες.

Σε εβδομαδιαίο επίπεδο, ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 4,22% και ο τραπεζικός κατά 10,23%.

Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε κέρδη 2,43%, στις 618,65 μονάδες, με τη Eurobank να ξεχωρίζει με άνοδο 3,57%, την Πειραιώς να ακολουθεί στο +2,91%, ενώ κέρδη 1,67% σημείωσε η Εθνική και 1,51% η Alpha Bank.

Σε εβδομαδιαίο επίπεδο, ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 4,22% και ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε άλμα 10,23%.

Με θετικό πρόσημο έκλεισε η χρηματιστηριακή εβδομάδα, η οποία διατήρησε τον συντονισμένο βηματισμό με τη διεθνή τάση, σχολιάζει ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Securities.

Στο επικρατέστερο σενάριο της επόμενης εβδομάδας, κατά τον αναλυτή, ο Γενικός Δείκτης θα δοκιμάσει αρχικά τη ζώνη αντίστασης των 880 μονάδων. Η διαφυγή θα δώσει τουλάχιστον 50 μονάδες ανόδου, ενώ σε αντίθετη περίπτωση υπάρχουν δύο σενάρια πτωτικής κίνησης: το μετριοπαθές θέλει τον Γενικό Δείκτη να ισορροπεί στις 830 μονάδες, ενώ το δεύτερο και πιο απαισιόδοξο θα οδηγήσει την αγορά «νοτιότερα» από το χαμηλό της 8ης Μαρτίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT